Теми статей
Обрати теми

Додаток РІ — податковоприбуткові різниці (ч. 1)

Децюра Сергій, податковий експерт
У додатку РІ наводиться інформація про загальну величину податкових різниць, на які збільшується та зменшується бухгалтерський фінрезультат. Цей додаток дуже місткий. Але заповнювати всі його рядки навряд чи всім доведеться. Щоб було зрозуміліше, коли які рядки заповнюють і в якому порядку, поговоримо про це далі.

Загальні моменти

У додатку РІ до рядка 03 РІ відображають дані про податкові різниці, які встановлені розд. ІІІ ПКУ та визначені розд. І, ІІ і ХХ ПКУ. Останні, здебільшого, повинні розраховувати всі платники податку, незалежно від їх дохідності, за наявності відповідних обставин.

Таким чином, в окремих випадках додаток РІ доведеться заповнювати і тим малодохідникам, у яких у декларації стоїть позначка, що вказує на прийняття рішення про незастосування коригувань фінрезультату на податковоприбуткові різниці.

Такі платники зазначають у додатку РІ тільки обов’язкові для всіх різницірозд. І, ІІ і ХХ ПКУ). Тобто, наприклад, якщо у вас є збитки минулих років і ви — малодохідник, який поставив позначку в декларації про відмову від різниць, вам достатньо заповнити в додатку РІ тільки рядок 3.2.4. А ось, скажімо, заповнювати амортизаційні рядки в такому додатку РІ і подавати додаток АМ не потрібно (див. БЗ 102.20.02).

Із цього випливає, що зовсім не подавати додаток РІ можна тільки в разі відсутності операцій, за якими згідно з ПКУ передбачено визначення різниць. Саме в цьому випадку рядок 03 РІ декларації не буде містити показників.

Ну а для тих, кому доведеться подавати цей додаток, далі детально поговоримо про його структуру й алгоритм заповнення.

Структура додатка

Додаток РІ складається з чотирьох розділів:

1) амортизаційні різниці (ст. 138 ПКУ);

2) різниці при формуванні резервів (забезпечень) (ст. 139 ПКУ);

3) різниці за фінансовими операціями (ст. 140 ПКУ). У цьому розділі, зокрема, відображають збитки минулих років (пп. 134.1.1, 140.4.4 і 140.4.5 ПКУ);

4) інші різниці. Тут, зокрема, наводять:

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі