Теми статей
Обрати теми

Як ФОП-спрощенцю груп 1 — 3 відзвітувати за 2023 рік

Клец Віталіна, податковий експерт
Одне із завдань, з яким належить впоратися ФОП на початку 2024 року, — подати річну декларацію ФОП-єдиноподатника. Які основні правила її заповнення для груп 1, 2, 3 та які особливості треба врахувати, звітуючи за 2023 рік. Зараз все з’ясуємо. Приєднуйтеся.

За якою формою звітуємо за 2023 рік?

За формою, затвердженою наказом Мінфіну від 19.06.2015 № 578, у редакції наказу Мінфіну від 24.11.2022 № 394 та з урахуванням змін від 15.12.2022 № 438*.

* В електронному звіті вона має «шапку» «ЗАТВЕРДЖЕНО Наказ Міністерства фінансів України 19 червня 2015 року № 578 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 15 грудня 2022 року № 438)».

Для більшості ФОП вона знайома — вони вже звітували за цією формою у 2023 році. Якщо ж ви звітуєте за нею вперше — не біда. Змін небагато, і вони стосуються здебільшого тих ФОП, у кого є сільгоспугіддя.

В Електронному кабінеті є два «бланки» декларації. Вони фактично однакові, але:

— єдиноподатники групи 3 звітують на бланку з ідентифікатором F0103308;

— єдиноподатники групи 1 чи 2 звітують на бланку з ідентифікатором F0103406

Встигнути відзвітувати до…

Єдиноподатники групи 3 звітують щокварталу (п. 296.3, п.п. 49.18.2 ПКУ). А єдиноподатники груп 1 та 2 — у загальному випадку раз на рік (п. 296.2, п.п. 49.18.6 ПКУ). Тому річну декларацію єдиноподатника за 2023 рік треба подати:

— у групі 3 — не пізніше 09.02.2024;

— у групі 1 чи 2 — не пізніше 29.02.2024

Але спрощенцям груп 1 та 2 треба бути уважними, щоб не втрапити в халепу. Бо звітувати у строк не пізніше 29.02.2024 вони мають право, тільки якщо залишаються у своїй групі спрощенки і надалі, тобто у 2024 році. Якщо ж із 01.01.2024 вони переходять на загальну систему або в старшу групу спрощенки (неважливо, це рішення добровільне чи вимушене через порушення правил перебування у своїй групі), вони зобов’язані подати декларацію за 2023 рік у квартальний строк, тобто не пізніше 09.02.2024 (п.п. 296.5.1 ПКУ).

Встигнути сплатити до…

Єдиноподатники групи 3 повинні сплатити єдиний податок (ЄП) за декларацією протягом 10 календарних днів після граничного строку для її подання (п. 295.3 ПКУ). Тож за IV квартал треба розрахуватися не пізніше 19.02.2024.

Єдиноподатники груп 1 та 2 ЄП сплачують авансом — не пізніше 20-го числа (включно) поточного місяця (п. 295.1 ПКУ). Тому на кінець року зазвичай у таких ФОП уже повністю сплачено ЄП, і вони нічого не доплачують. Але якщо у IV кварталі ФОП щось порушив (приміром, перевищив ліміт доходу, отримав доходи від заборонених видів діяльності чи видів діяльності, не вказаних у Реєстрі платників ЄП, провів негрошові розрахунки), то він повинен сплатити з такого доходу ЄП за ставкою 15 %. Граничний строк сплати такого ЄП — 19.02.2024 (п. 295.7 ПКУ).

Щодо нюансів сплати ЄП груп 1 та 2 у 2023/2024 роках інформацію знайдете у статті «Єдиний податок (ФОП, юрособи) — підсумки 2023 року, перспективи 2024-го» // «Податки & бухоблік», 2023, № 103.

Як та куди «здаємося»

Декларацію можна подати:

особисто (або через представника);

онлайн (якщо у ФОП є удосконалений/кваліфікований електронний підпис);

поштою (з повідомленням про вручення й описом вкладення) не пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного строку її подання (п. 49.5 ПКУ).

Декларація подається/надсилається до податкового органу за місцезнаходженням ФОП, зазначеним у ЄДР* (тобто за податковою адресою ФОП). За тим самим принципом сплачуємо ЄП.

* Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань.

А якщо ФОП у 2023 році переїжджав, то тут є два варіанти:

— ФОП, який не вносив зміни до ЄДР щодо свого місцезнаходження, звітує і сплачує ЄП у свою стару податкову. Його нова адреса нікого не бентежить до тих пір, поки він не вніс її в ЄДР;

— ФОП, який вносив зміни до ЄДР щодо свого місцезнаходження, декларацію має подавати податківцям за новою адресою. ЄП такий ФОП мав до кінця року сплачувати у стару податкову, а з січня вже в нову. Більше деталей з цього приводу знайдете у статті «Нове місце — нові клопоти, або Як ФОП працювати після переїзду» // «Податки & бухоблік», 2023, № 71.

Базові поради

Наростаючий підсумок. У декларації показуємо всі доходи, які ФОП заробив на звичайній (тобто не на спецЄП) спрощенці з 01.01.2023 по 31.12.2023, — наростаючим підсумком.

Наприклад, якщо минулого року ФОП працював спочатку у групі 1, потім перейшов у групу 2, а згодом — у групу 3 (ставка 3 % або 5 %), він подає одну-єдину річну декларацію, але показує в ній доходи, зароблені в кожній групі. Благо для кожної групи є свій окремий розділ у декларації.

Або інший приклад: якщо спрощенець групи 3 (ставка 3 % або 5 %) отримав дохід у І кварталі і більше не отримував жодного доходу до кінця року, він все одно повинен подати у тому числі річну декларацію. Бо її заповнюємо наростаючим підсумком, а значить, у ній обов’язково треба показати доходи І кварталу.

При цьому важливо пам’ятати, що

дохід, зароблений у 2023 році на спецЄП (група 3, ставка 2 %), у декларації зі звичайного ЄП показувати не слід, хай навіть і подається вона наростаючим підсумком

За частину 2023 року, протягом якої ФОП працював на спецЄП, він уже відзвітував у місячних деклараціях спецєдиноподатника*. Більше про цей дохід не згадуємо. Деталі з цього приводу знайдете у статті «Як ФОП відзвітувати за три квартали 2023 року?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 80.

* Податкова декларація платника єдиного податку третьої групи на період дії воєнного, надзвичайного стану в Україні.

Підписання. Підписує декларацію або сам ФОП, або його представник, у якого є нотаріально посвідчена довіреність від ФОП.

Порожні поля. Якщо для заповнення якогось поля немає даних, то в паперовому звіті ці рядки прокреслюємо, а в електронному просто залишаємо комірки порожніми.

Заповнюємо титульну частину та розділ І

Титульну частину та розділ І заповнюють усі спрощенці (будь-якої групи). Вже багато років поспіль тут усе більш-менш стабільно. Приклад заповнення ви бачите на рис. 1.

img 1

Рис. 1. Приклад заповнення титульної частини та розділу І декларації єдиноподатника

Якщо ж ви заповнюєте звітність вперше, всі необхідні підказки — у табл. 1.

Таблиця 1. Як заповнити титульну частину та розділ І декларації єдиноподатника за 2023 рік

Код рядка

Що відображаємо

Титулка

1

У декларації за 2023 рік ставимо позначку «Х» у комірці «Звітна»

Якщо ж ви вже подали «Звітну» декларацію за 2023 рік, а потім знайшли в ній помилку, причому граничний строк подання декларації (09.02.2024 або 29.02.2024) ще не сплив, подайте декларацію ще раз, заповнивши її правильно. При цьому позначку «Х» слід поставити у комірці «Звітна нова» (ніяких штрафів за помилку не буде, а актуальною вважатиметься остання подана декларація).

Хоча бували роки, коли подання «Нової звітної» декларації призводило до задвоєння зобов’язань (через технічні проблеми у податківців). Тож не полінуйтеся перевірити, чи не задвоїлися зобов’язання і в разі чого просіть податкову зняти зайві нарахування вручну (вам може стати у пригоді стаття «Задвоїлися нарахування по декларації у ФОП на ЄП: що робити?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 8)

Ну а якщо помилку знайшли вже після того, як сплив граничний строк подання декларації, тоді виправитися можна: 1) або подавши декларацію з типом «Уточнююча»; 2) або в черговій «Звітній» декларації

Тип «Довідкова» використовуємо, тільки якщо потрібно отримати довідку про доходи або подати звіт для призначення пенсії, декретних чи лікарняних. Причому навіть якщо у 2023 ви подавали «Довідкову» декларацію, річну декларацію вам все одно треба подати!

2

Заповнюючи декларацію за 2023 рік, ставимо позначку «Х» у полі «рік» і зазначаємо «2023»

3

Це поле заповнюємо тільки в тому випадку, якщо виправляємо помилки:

— або через «Уточнюючу» декларацію (тобто у рядку 1 титулки стоїть позначка «Х» у полі «Уточнююча»);

— або через «Звітну» декларацію (тобто у рядку 1 титулки стоїть позначка «Х» у полі «Звітна»).

Пам’ятайте при цьому, що однією декларацією можемо виправити помилку тільки одного звітного періоду. Його тут і зазначаємо

4

Вказуємо назву податкової за місцезнаходженням ФОП, зазначеним у ЄДР (тобто за податковою адресою ФОП)

5

Зазначаємо П. І. Б. ФОП повністю українською мовою у називному відмінку (так, як у паспорті)

6

Зазначаємо податкову адресу ФОП (місцезнаходження ФОП, зазначене у ЄДР), дані електронної пошти і номер телефону

7

Зазначаємо ідентифікаційний номер ФОП. Ті ФОП, що відмовилися від ідентифікаційного номера, вказують серію (за наявності) та номер паспорта

8

Ставимо позначку «Х»:

— у рядку 8.1, якщо ФОП знявся з держреєстрації у ІV кварталі 2023 року і подає останню, так би мовити, ліквідаційну ЄП-декларацію;

— у рядку 8.2, якщо ФОП переходить на загальну систему з 01.01.2024.

В інших випадках це поле не чіпаємо

Розділ І. Загальні показники підприємницької діяльності

9

Тут зазначаємо максимальну кількість найманих працівників, яка була у ФОП у будь-якому місяці року. Для цього рахуємо, скільки найманих працівників було в кожному місяці року, і з отриманих значень обираємо найбільше.

При розрахунку не враховуємо найманих працівників, які (п.п. 291.4.1 ПКУ):

— перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами;

— у відпустці для догляду за дитиною до 3 або 6 років;

мобілізовані.

Також не враховуємо осіб, які виконують для ФОП роботи чи надають йому послуги за цивільно-правовими договорами.

Зверніть увагу! Якщо у ФОП узагалі немає найманих працівників, у цьому полі в паперовій декларації ставимо прочерк, а в електронній — «0»!

Якщо фактична кількість найманих працівників більша ніж дозволено у відповідній групі ЄП, все одно зазначаємо її (фактичну кількість). При цьому пам’ятаємо про необхідність у такому разі (у разі перевищення дозволеної ПКУ чисельності фізичних осіб, які перебувають у трудових відносинах з платником ЄП) переходу на загальну систему (п.п. 6 п.п. 298.2.3 ПКУ)

10

Тут зазначаємо код і назву (згідно з КВЕД-2010) виду діяльності, яку фактично здійснював ФОП у 2023 році. Переписувати всі види діяльності, зазначені в Реєстрі платників ЄП, не потрібно.

До речі, якщо ФОП здійснював кілька видів діяльності, то в цьому полі йому знадобиться більше, ніж один рядок. У такому випадку в електронній формі треба навести курсор на потрібний нам рядок, натиснути праву кнопку миші та додати необхідну кількість рядків

Заповнюємо декларацію єдиноподатника групи 1 або 2

Спрощенці груп 1 та 2 заповнюють у декларації такі розділи (див. табл. 2):

Таблиця 2. Які розділи заповнюють у декларації спрощенці груп 1 та 2

Розділи деки, які заповнюємо…

Єдиноподатник групи 1

Єдиноподатник групи 2

Завжди

Розділ ІІ +

титулка і розділи І та V

Розділ ІІІ +

титулка і розділи І та V

у разі виправлення помилок

розділ

розділ

у разі сплати ЄСВ «за себе»

розділ VІІ

розділ VІІ

Зараз ми розберемося з розділами ІІ та ІІІ. Приклад їх заповнення ви бачите на рис. 2. Підказки для заповнення кожного рядка — в табл. 3.

img 2

Рис. 2. Декларація єдиноподатника групи 1 або 2 (розділи ІІ та ІІІ)

Таблиця 3. Як заповнити декларацію єдиноподатника групи 1 або 2 за 2023 рік

Рядок

Що відображаємо

Розділи ІІ та ІІІ

«Щомісячні авансові внески, грн. коп.»

Тут показуємо суму авансових внесків з ЄП, яка нарахована до сплати за відповідні квартали 2023 року. Стандартно це — ставка ЄП х 3 (немає різниці, як ФОП фактично сплачує ЄП: щомісяця чи наперед за квартал/півріччя/рік тощо).

Але не забуваємо, що до 01.08.2023 всі спрощенці груп 1 та 2 мали можливість не платити ЄП. Якщо ви скористалися цією можливістю — тоді не слід показувати відповідні нарахування. Наприклад, якщо ЄП не сплачували за жоден місяць І та ІІ кварталів, то в комірках «І квартал» та «ІІ квартал» у вас має бути порожньо.

Будьте уважні: якщо поставите собі нарахування ЄП — його доведеться сплатити.

З 01.08.2023 також є можливість не платити ЄП груп 1 та 2, але не для всіх. Деталі знайдете у статті «Єдиний податок (ФОП, юрособи) — підсумки 2023 року, перспективи 2024-го» // «Податки & бухоблік», 2023, № 103. Тут також якщо на вас поширюється така можливість і ви вирішили не платити ЄП, то і не слід показувати нарахування ЄП за відповідні періоди.

Якщо до липня включно ФОП користувався можливістю не сплачувати ЄП, а з 01.08.2023 (зі сплати за серпень) таку можливість втратив, то в полі ІІІ кварталу зазначаємо ставку ЄП х 2, бо за липень ЄП ще можна було не сплачувати, а за серпень та вересень — треба вже було сплачувати обов’язково. Ну а в IV кварталі вже потрібно було сплачувати ЄП за всі три місяці. Тож тут зазначаємо ставку ЄП х 3.

Принагідно нагадаємо, що максимальна ставка ЄП у 2023 році складала 268,40 грн/міс. для групи 1 та 1340,00 грн/міс. для групи 2. Але ваша конкретна ставка (її встановлюють на місцях) може бути менша. Перевірте.

Також, окрім воєнного ЄП-звільнення, не забуваємо, що спрощенці груп 1 та 2, у яких немає найманих працівників, звільнені від ЄП на час відпустки або лікарняного. Тож якщо такий ФОП, наприклад, взяв відпустку на грудень 2023, то в цьому полі за IV квартал він покаже не ставку ЄП х 3, а ставку ЄП х 2. А все тому, що у IV кварталі він зобов’язаний сплатити ЄП лише за жовтень і листопад.

А якщо ФОП сплачував ЄП за себе у 2023 році (не користувався можливістю несплати)? Тоді всі сплачені суми показуємо в цьому полі — за всі місяці, за які ФОП сплатив ЄП.

Ну і не забуваємо, що поле «Щомісячні авансові внески» заповнюємо тільки за ті квартали, протягом яких ФОП працював у відповідній групі. Наприклад, якщо він був спрощенцем групи 1 тільки в І кварталі, то в розділі ІІ декларації йому треба заповнити поле «Щомісячні авансові внески» лише за І квартал. Інші комірки (ІІ, ІІІ та IV квартал) не чіпаємо

01 та 03

Сюди записуємо дохід, який єдиноподатник заробив за весь 2023 рік у групі 1 (рядок 01) або в групі 2 (рядок 03), не порушуючи правил перебування у своїй групі. Дані про доходи беремо безпосередньо з Регістру обліку доходів, який ФОП груп 1 та 2 веде в довільній формі (більше деталей знайдете у статті «Як ФОП вести облік доходів, витрат та товарних запасів у 2023 році?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 16).

Вибираємо дохід, отриманий:

1) у грошовій формі або у вигляді безоплатно отриманих товарів або послуг,

2) від видів діяльності, які внесені до Реєстру платників ЄП;

3) і не більше допустимого ліміту.

Щодо ліміту доходу неважливо, як довго ФОП був єдиноподатником: рік, пів року, квартал чи місяць, — у будь-якому випадку йому дано право заробити до кінця року стільки, щоб вкластися в повний ліміт. Пропорційно ліміт не розподіляється. Але у 2023 році (і це тільки у 2023 році!) ліміт урізали для тих ФОП, які працювали на спецЄП. Виглядає це так:

Ліміт не-спецЄП. Якщо у 2023 році ФОП ні дня не працював на спецЄП, то він має неурізаний ліміт (п. 291.4 ПКУ):

група 1 — 1 118 900 грн;

група 2 — 5 587 800 грн.

Ліміт екс-спецЄП. Якщо у 2023 році ФОП працював на спецЄП, то його ліміт урізаний («пропорційний»). Рахуємо його так:

— група 1 — 1 118 900 : 12 х кількість місяців, протягом яких ФОП не був у 2023 році на спецЄП;

— група 2 — 5 587 800 : 12 х кількість місяців, протягом яких ФОП не був у 2023 році на спецЄП.

При цьому для порівняння з лімітом ми враховуємо тільки дохід, зароблений у групі 1 чи 2. А от дохід, зароблений у період роботи на спецЄП, не враховуємо (п.п. 91.4.1 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ). Більше деталей з цього приводу знайдете у статтях «З 01.01.2023 — на спецЄП, з 01.08.2023 — на ЄП: ліміт доходу для 2023 року» // «Податки & бухоблік», 2023, № 93, «Всередині» 2023 року — на спецЄП, з 01.08.2023 — на ЄП: ліміт доходу для 2023 року» // «Податки & бухоблік», 2023, № 93.

Ліміт екс-ЗС. Якщо у 2023 році ФОП спочатку працював на загальній системі (ЗС), а потім перейшов на спрощенку, то для порівняння з лімітом не треба враховувати дохід, який він заробив на ЗС (категорія 107.01.03 БЗ). Але все-таки краще отримати ІПК з цього питання, бо на місцях податківці не такі одностайні щодо цього

02 та 04

Сюди записуємо дохід, який єдиноподатник заробив за весь 2023 рік у групі 1 (рядок 02) або в групі 2 (рядок 04), але з порушенням правил перебування у своїй групі. Дані беремо з Регістру обліку доходів. Вибираємо дохід, отриманий:

від діяльності, яка заборонена всім спрощенцям або конкретно спрощенцям групи 1 чи 2 (див. також статтю «Отримання ФОП постоплати після скасування спецЄП: фіскальне роз’яснення ДПСУ» // «Податки & бухоблік», 2023, № 70);

від діяльності, яка не внесена до Реєстру платників ЄП;

не в грошовій формі (наприклад, бартер);

— як перевищення річного доходу над дозволеним лімітом. У цей рядок записуємо саме суму перевищення

Приклад. ФОП з січня по липень 2023 року (тобто 7 місяців) працював на спецЄП і заробив за цей час 5 млн грн, а з 1 серпня повернувся в групу 2 і заробив там до кінця року ще 3 млн грн. Заповнимо розділ ІІІ декларації.

Спершу розрахуємо «пропорційний» ліміт групи 2 = 5 587 800 : 12 х кількість місяців, протягом яких ФОП не був у 2023 році на спецЄП = 5 587 800 : 12 х 5 = 2 328 250 грн.

Значить, наш ФОП перевищив ліміт на 3 000 000 - 2 328 250 = 671 750 грн. З цієї суми доведеться сплатити ЄП за ставкою 15 %!

Зверніть увагу, що 5 млн грн, зароблених на спецЄП, ніде не враховуємо.

Ну а декларація матиме такий вигляд, як на рис. 3.

img 3

Рис. 3. Декларація єдиноподатника групи 2, який перевищив «пропорційний» ліміт у 2023 році

Заповнюємо декларацію єдиноподатника групи 3

Єдиноподатники групи 3 обов’язково заповнюють у декларації титульну частину та розділи І, IV і V. Розділ VІ — тільки в разі виправлення помилок. Розділ VІІ — у разі сплати ЄСВ «за себе».

Таблиця 4. Як заповнити декларацію єдиноподатника групи 3 за 2023 рік

Рядок

Що відображаємо

Розділ ІV

05

Його заповнюють тільки платники ПДВ. Вони вносять туди дохід, зароблений протягом 2023 року у групі 3 без порушень* правил перебування у цій групі (детальніше — див. табл. 3, рядки 01 та 03). Дохід зазначаємо без ПДВ

06

Його заповнюють тільки неплатники ПДВ. Вони теж показують дохід, зароблений у групі 3 без порушень*, але не віднімають від нього ПДВ

* До цих рядків потрапляє дозволений дохід спрощенця в межах річного ліміту.

Річний ліміт ФОП, який у 2023 році ні дня не працював на спецЄП, — 7 818 900 грн.

Річний ліміт ФОП, який у 2023 році працював на спецЄП, — «пропорційний». Його рахуємо за формулою: 7 818 900 : 12 х кількість місяців, протягом яких ФОП не був у 2023 році на спецЄП. Більше деталей з цього приводу знайдете у статтях: «З 01.01.2023 — на спецЄП, з 01.08.2023 — на ЄП: ліміт доходу для 2023 року» // «Податки & бухоблік», 2023, № 93, «Всередині» 2023 року — на спецЄП, з 01.08.2023 — на ЄП: ліміт доходу для 2023 року» // «Податки & бухоблік», 2023, № 93.

Але пам’ятайте, що для порівняння з лімітом ми беремо тільки дохід, зароблений на класичній спрощенці. Інші доходи, зароблені у 2023 році (на спецЄП або на загальній системі), не враховуємо для порівняння з лімітом (категорія 107.01.03 БЗ).

07

Його заповнюють усі єдиноподатники групи 3 (і платники ПДВ, і неплатники). Сюди вони записують заборонений дохід або суму доходу, яка перевищила річний ліміт (детальніше — див. табл. 3, рядки 02 та 04)

Заповнюємо розділи V, VІ та VІІ декларації єдиноподатника

Розділ V заповнюють спрощенці будь-якої групи.

У ньому ми, по-перше, визначаємо річний дохід спрощенця, щоб зрозуміти, чи не перевищив він ліміт і чи може він залишатися у своїй групі наступного року.

А по-друге, визначаємо зобов’язання з ЄП. Це актуально для єдиноподатників групи 3 та тих, хто порушив правила роботи на спрощенці і вимушений сплачувати ЄП за ставкою 15 %. Зразок заповнення — на рис. 4 (припустимо, ми маємо справу з ФОП, який у 2023 році на спецЄП був 4 місяці, а решту року на групі 3, ставка 5 %, при цьому не вписався в «пропорційний» ліміт — перевищив його на 12400,00 грн), а підказки — в табл. 5.

img 4

Рис. 4. Зразок заповнення розділів IV та V декларації єдиноподатника групи 3

Таблиця 5. Як заповнити розділ V декларації єдиноподатника за 2023 рік

Рядок

Що відображаємо

Розділ V

08

Заповнюють усі спрощенці, незалежно від групи. Тут вказуємо суму доходу, яку ФОП заробив за весь 2023 рік у групах 1, 2 та 3.

Рахуємо її так: рядок 01 + 02 + 03 + 04 + 05 + 06 + 07.

Увага! Дохід, зароблений у 2023 році на спецЄП або на загальній системі, сюди не включаємо

09

Цей рядок заповнюють спрощенці будь-якої групи в тому випадку, якщо вони отримали заборонений дохід або перевищили ліміт. Тут розраховуємо ЄП із таких заборонених доходів за ставкою 15 %: (рядок 02 + рядок 04 + рядок 07) х 15 %.

Якщо ж порушень не було, цей рядок не заповнюємо

10 та 11

Ці рядки заповнюють тільки спрощенці групи 3. Тут вони розраховують свій звичайний ЄП за весь 2023 рік — це 3 % або 5 % від доходу, заробленого в групі 3 у 2023 році без порушень і в межах ліміту.

Рядок 10 = (рядок 05 х 3 %), рядок 11 = (рядок 06 х 5 %).

Єдиноподатники груп 1 та 2 ці рядки не чіпають. Чому? Бо вони показують сплачений ЄП у розділах ІІ та ІІІ декларації (у полі «Щомісячні авансові внески, грн. коп.»). А в розділі V авансам по ЄП не місце!

12

Тут єдиноподатники групи 3 зазначають загальну суму ЄП за 2023 рік (наростаючим підсумком): як із дозволеного доходу, так і з забороненого: рядок 09 + рядок 10 + рядок 11.

Єдиноподатники груп 1 та 2 тут показують тільки ЄП із забороненого доходу (рядок 09), а якщо такого доходу не було, то залишають цей рядок порожнім

13

У цьому рядку єдиноподатники групи 3 вказують суму ЄП, уже сплачену за І, ІІ та ІІІ квартали 2023 року. Дані беремо з ряд. 12 декларації єдиноподатника за три квартали 2023 року.

Увага! Якщо у 2023 році ФОП подавав уточнюючу декларацію, в якій виправляв суму ЄП за І, ІІ чи ІІІ квартал 2023 року, то у цей рядок слід переносити виправлені дані. Інакше сума ЄП буде викривлена.

Якщо ж виправлення стосувалося не 2023, а минулих років, то на заповнення ряд. 13 воно ніяк не вплине.

Єдиноподатники груп 1 та 2 цей рядок у загальному випадку не заповнюють

14.1

Тут єдиноподатники групи 3 розраховують суму ЄП, яка підлягає сплаті за IV квартал 2023 року: рядок 12 - рядок 13.

А спрощенці групи 1 або 2 заповнюють цей рядок, тільки якщо отримали заборонений дохід або перевищили ліміт (рядок 09). За інших обставин цей рядок залишаємо порожнім

14.2

Заповнюють тільки ті спрощенці, на яких оформлено право власності або користування сільгоспугіддями і які використовують такі землі у госпдіяльності. Вони зобов’язані рахувати мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ).

Розраховують його у спеціальному додатку до декларації. Розмір МПЗ залежить від нормативної грошової оцінки сільгоспугідь. Після того, як МПЗ розрахували, його порівнюють із сумою податків, уже сплачених у 2023 році, і дивляться, чи сплатили податків достатньо.

Якщо сума сплачених податків більше, ніж мінімум, рядок 14.2 залишаємо порожнім або ставимо «0,00».

Якщо ж податків сплатили менше, ніж мінімум, різницю, яку треба доплатити, переносимо з рядка 04 колонки 3 розділу ІІ додатка 2 у рядок 14.2 декларації

14

Якщо МПЗ не нараховується, у рядок 14 просто переносимо значення рядка 14.1, якщо нараховується — суму рядків 14.1 і 14.2.

Якщо ж у вас немає даних для заповнення рядків 14.1 та 14.2 (наприклад, ви — єдиноподатник групи 1 чи 2, який нічого не порушував), то можете залишити його порожнім. Втім, наразі рядок 14 вважається обов’язковим. Тож якщо це поле залишити порожнім, звіт може не відправитися. У такому випадку просто зазначте «0,00»

Розділ VІ заповнюють тільки ті спрощенці, які вирішили в декларації за 2023 рік виправити помилки минулих звітних періодів. Підказки для його заповнення — у табл. 6.

Таблиця 6. Як заповнити розділ VІ декларації єдиноподатника

Рядок

Що відображаємо

Розділ VІ

15

Помилкова сума ЄП за період, який виправляємо, — це рядок 14 помилкової декларації

16

Правильна сума ЄП, яка повинна була стояти в рядку 14 помилкової декларації

17

Цей рядок заповнюємо, тільки якщо помилка призвела до недоплати: рядок 16 - рядок 15

18

Цей рядок заповнюємо, тільки якщо помилка призвела до переплати: рядок 15 - рядок 16

19 та 20

У загальному випадку ці рядки заповнюємо, тільки якщо помилка призвела до недоплати (тобто якщо заповнений рядок 17 декларації). Самоштраф = 5 % х рядок 17, якщо виправляємося у звітній декларації, або 3 % х рядок 17, якщо виправляємося в уточнюючій декларації. Пеня розраховується згідно з п.п. 129.1.3 ПКУ.

Але є гарна новина! Зараз не потрібно сплачувати ані самоштраф, ані пеню при виправленні як воєнних, так і довоєнних періодів (п. 69.38 підрозд. 10 розд. XX ПКУ). Подробиці див. у статті «Виправлення помилок «довоєнних» періодів: із «самоштрафом» чи без?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 68

Розділ VII та додаток 1 заповнюють ФОП, які сплачували ЄСВ «за себе» в 2023 році. А ви ж пам’ятаєте, що на час воєнного стану абсолютно всі ФОП мають можливість не сплачувати ЄСВ «за себе» (п. 919 розд. VIII Закону про ЄСВ*). Тож хочеш — плати, а як не хочеш платити — ніхто не неволить (більше деталей щодо цього знайдете у статті «Надумав ФОП сплачувати ЄСВ «за себе» під час війни: а як?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 100).

* Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI.

У такому випадку, якщо ФОП у 2023 році все-таки сплачував ЄСВ «за себе», він сам зацікавлений у тому, щоб показати всі суми сплаченого протягом року ЄСВ у додатку 1 і перенести значення рядка «Усього» графи 4 розділу 9 додатка 1 в рядок 21 розділу VII декларації. Таким чином місяці, за які сплачено ЄСВ, підуть йому в стаж.

Якщо ж ФОП узагалі не сплачував ЄСВ за жоден місяць 2023 року, то вважаємо, що він може зовсім не подавати додаток 1 і не заповнювати розділ VII декларації. Податківці наче збиралися з цього приводу дати окремі роз’яснення.

Втім якщо хочете перестрахуватися, подайте додаток 1 з нулями в графах 2 та 4 і поставте «0,00» в рядок 21 розділу VII декларації.

Детальніше про це — в окремому матеріалі цього номера.

Гарячі запитання ФОП щодо звітування

Запитання

Відповідь

Що робити, якщо спрощенець переплутав ідентифікатор декларації: замість F0103406 використав F0103308 чи навпаки?

Нагадуємо, що групи 1 та 2 подають декларацію з ідентифікатором F0103406, а група 3 — F0103308. Незважаючи на те, що обидва «бланки» — тотожні, податківці вимагають звітувати суворо на своєму «бланку».

Якщо ж ФОП переплутав, то йому треба зайти в Електронний кабінет, відкрити пункт меню «Листування з ДПС» і відправити своїм податківцям лист щодо визнання недійсною помилково поданої декларації (з детальним описом ситуації).

Далі, якщо ФОП подав тільки декларацію без додатка 1, то він просто чекає, поки податківці визнають декларацію недійсною, і після цього подає її ще раз із правильним ідентифікатором.

Якщо ж із декларацією подавали додаток 1, то очікування буде довшим. Бо тут ще буде задіяний ПФУ, який зніматиме актуальність з додатка 1. Тільки після цього ФОП зможе подати декларацію із правильним ідентифікатором

(більше деталей знайдете у категорії 107.01.07 БЗ).

Прикро лише, що в разі тривалого очікування можна пропустити граничний строк подання декларації і наразитися на штраф за несвоєчасне її подання — 340 грн (п. 120.1 ПКУ).

Раніше податківці зазначали, що за подання декларації на «переплутаному ідентифікаторі» штрафів немає, але у свіжій консультації такого застереження, на жаль, немає. Тож будьте уважні!

Що робити, якщо у ФОП немає можливості подати декларацію?

Якщо ФОП не може відзвітувати через війну, треба підтверджувати податківцям неможливість виконання відповідного обов’язку/обов’язків. Для цього, коли з’явиться можливість, — ФОП має надати податківцям і саму декларацію, і заяву про неможливість відзвітувати раніше, і документи, які підтверджують цей факт.

Більше деталей з цього приводу знайдете у статтях: «Неможливість виконувати податкові обов’язки: нагадуємо про головне» // «Податки & бухоблік», 2022, № 98, «ФОП не подав декларацію та отримав запит податківців» // «Податки & бухоблік», 2023, № 98

Чи подавати декларацію, якщо у 2023 році ФОП не здійснював діяльність і не отримував жодних доходів?

Просто не отримувати доходи не достатньо для звільнення від подання декларації. Треба не мати ніяких показників для декларування.

Наприклад, деяких спрощенців груп 1 та 2 зобов’язали сплачувати ЄП з 01.08.2023. А він сплачується, навіть якщо ФОП не отримує жодного доходу. Тож не подавати декларацію за 2023 рік такі ФОП не можуть.

Якщо ж ФОП і після 01.08.2023 має право не сплачувати ЄП і по факту його не сплачував або є єдиноподатником групи 3 без доходу, то його ЄП = 0,00. Також ЄСВ «за себе» на час війни може бути 0,00, якщо ФОП скористався можливістю не сплачувати ЄСВ «за себе». Тоді перевірте, чи немає у ФОП сільгоспугідь, які він використовував у бізнесі (щоб не було необхідності рахувати МПЗ) та чи не має він діючих ліцензій на право діяльності з підакцизної продукцією. Якщо відповіді — «ні», можна декларацію не подавати (п. 49.2 ПКУ). Див. також статтю «Чи подавати пусту звітність ФОП за 2022 рік» // «Податки & бухоблік», 2022, № 97

Як заповнити декларацію за 2023 рік, якщо у І кварталі ФОП працював у групі 1, у ІІ та ІІІ — у групі 2, а в IV — у групі 3?

На дату подання річної деки ФОП працює в групі 3. Тому за 2023 рік він звітує на бланку F0103308 не пізніше 09.02.2024.

У декларації він заповнює:

— титулку, розділи І, V та VII (у разі сплати ЄСВ «за себе»);

— розділ ІІ — за І квартал;

— розділ ІІІ — за ІІ та ІІІ квартали;

— розділ ІV — за ІV квартал.

Приклад ви бачите на рис. 5.

Зверніть увагу: якщо в групі 1 ФОП заробив 1 млн грн, то в групі 2 він вже може заробити не 5 587 800 грн, а на 1 млн менше. Бо доходи попередньої групи враховуються для порівняння з лімітом. Тож у нашому випадку в рядок 03 декларації можна записати суму, що не перевищує 4 587 800 грн. Усе, що більше, потрапить у рядок 04. Так само рахуємо і дохід, зароблений у групі 3

Як заповнити декларацію, якщо в 2023 ФОП працював на спецЄП, а потім перейшов на класичну спрощенку?

У декларації єдиноподатника за 2023 рік заповнюємо тільки ті квартали, протягом яких ФОП працював на класичній спрощенці.

Пам’ятаємо про «пропорційні» ліміти, перевіряємо перевищення.

Доходи, зароблені на спецЄП, ніде не показуємо і для порівняння з лімітом не враховуємо.

За частину 2023 року, протягом якої ФОП працював на спецЄП, він уже відзвітував у місячних деклараціях спецєдиноподатника. Більше про цей дохід не згадуємо

Як заповнити декларацію, якщо у 2023 ФОП працював на загальній системі, а потім перейшов на спрощенку?

За період роботи на ЗС подаємо річну декларацію про доходи (до 01.05.2024). А за період роботи на спрощенці — декларацію єдиноподатника.

Доходи, зароблені на ЗС, не показуємо в декларації єдиноподатника і не додаємо до доходів, зароблених на спрощенці, для порівняння з лімітом. Хоча краще мати ІПК, бо інколи фіскали радять порівнювати з лімітом всі доходи, зароблені у 2023 році: як на спрощенці, так і на ЗС

img 5

Рис. 5. Зразок декларації за 2023 рік у ФОП, якій працював у різних групах спрощенки

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі