Теми статей
Обрати теми

Як заповнити декларацію ФОП-загальносистемника за 2023 рік

Клец Віталіна, податковий експерт
Бланк декларації про майновий стан і доходи оновили всього рік тому. Але, як виявилося, цього було недостатньо, тож з 2024 року знову маємо оновлений бланк. Зміни для більшості платників — косметичні, але все одно пропонуємо пригадати правила заповнення декларації та строки її подання.

Хто має подати декларацію?

Декларацію про майновий стан і доходи (далі — декларація) подають ФОП, які у 2023 році перебували на загальній системі оподаткування, причому неважливо: увесь рік чи кілька днів року. Принагідно нагадаємо, що ФОП, які зареєструвалися у 2023 році і одразу обрали групу 1 або 2 єдиного податку (ЄП), стали платниками ЄП не одразу з дня держреєстрації, а з початку наступного місяця (п. 298.1.2 ПКУ). Тож за період до переходу на ЄП вони теж формально повинні подавати декларацію.

Також якщо ФОП у 2023 році уже подавав декларацію з типом «звітна» як «довідкова» (для призначення пенсії чи лікарняних), він все одно зобов’язаний подати річну декларацію з типом «Звітна».

А якщо ФОП «спав» чи зареєстрував припинення?

Якщо ФОП у період перебування на загальній системі взагалі не отримував доходу, податківці дозволяють йому не подавати декларацію, але тільки за умови, що у нього немає:

1) ніяких інших (у т. ч. громадянських) доходів, отриманих у 2023 році в Україні або за кордоном (категорія 104.09 БЗ);

2) сільгоспділянок (інакше доведеться подавати декларацію + МПЗ-додаток до неї);

3) діючих ліцензій на операції з підакцизними товарами, а також за відсутності торгівлі пальним та спиртом етиловим (більше деталей знайдете у статті «Чи подавати пусту звітність ФОП за 2022 рік» // «Податки & бухоблік», 2022, № 97.

Також річну декларацію за рік може не подавати той ФОП, який у 2023 році зареєстрував припинення (знявся з держреєстрації) і подав «ліквідаційну» декларацію.

Як та куди подавати?

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі