Теми статей
Обрати теми

Бухоблікові послаблення та фінзвітність для аграріїв на сільгоспЄП

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Сільгосптоваровиробники — юридичні особи, які працюють на єдиному податку (ЄП) у групі 4, зобов’язані вести бухгалтерський облік і подавати фінансову звітність нарівні з усіма іншими підприємствами. Чи передбачені якісь особливості ведення бухобліку для таких аграріїв? Яку фінзвітність сільгоспЄПешники повинні складати, кому і коли подавати? Давайте з цим розберемося.

СільгоспЄП і спрощена фінзвітність

Сільгосппідприємства — платники ЄП групи 4 ведуть бухгалтерський облік та складають фінансову звітність за загальними правилами. Наразі Закон про бухоблік* взагалі не виділяє єдиноподатників в окрему категорію підприємств і не дозволяє їм вести бухоблік та подавати фінансову звітність у порядку, встановленому законодавством про спрощену систему обліку і звітності (див. статтю «Первинка, оприлюднення, консолідована фінзвітність, таксономія — з 10.08.2022 по-новому» // «Податки & бухоблік», 2022, № 61). Та й стосувалося це послаблення виключно юросіб-єдиноподатників групи 3 за ставками 3 % і 5 %.

* Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 № 996-XIV.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі