№4

Бюджетна бухгалтерія, січень, 2016/№ 4 Інші номери журналу ›
  • Інформаційна сторінка
  • Новації Бюджетного кодексу — 2016 Наприкінці 2015 року двома законами, а саме Законом № 914 та Законом № 918, були внесені зміни до БКУ. У зв’язку з цим виникло чимало запитань, на які ми і дамо відповідь у цьому матеріалі.
  • Як правильно використати медичну субвенцію Нашій об’єднаній громаді було надано медичну субвенцію в розмірі відповідно до кількості населення, яке проживає на території громади. На нашій території до об’єднання функціонували ФАП та центр первинної медико-санітарної допомоги, який обслуговує весь район. Для фінансування цих закладів необхідна їх передача у власність об’єднаної громади, що і викликало низку запитань. Як реалізувати цю субвенцію в межах своїх повноважень? Чи необхідно тимчасово делегувати повноваження районній раді з питань фінансування даних медичних закладів до моменту їх передачі до об’єднаної громади?
  • Проводимо електронні торги Нині в Україні активно запроваджується механізм електронних державних закупівель в межах, що не перевищують вартісні пороги, визначені Законом України «Про здійснення державних закупівель» від 10.04.2014 р. № 1197-VII. Багато країн світу вже знайомі з електронними держзакупівлями. Більш того, в багатьох із них замовники користуються механізмом е-торгів, наприклад у США, Канаді, Грузії, у країнах Західної Європи. Про те, які існують особливості проведення електронних закупівель замовниками за бюджетні кошти, ми й розповімо у цьому матеріалі.
  • Як зменшити ціну за одиницю природного газу Бюджетна установа провела переговорну процедуру закупівлі з постачання природного газу на 2016 рік та акцептувала пропозицію за ціною 9012,48 грн. за 1000 м куб., у яку входить ціна розподілу та транспортування газу. Після оприлюднення акцепту надійшов лист від постачальника про ціну постачання природного газу в розмірі 8052,79 грн. за 1000 м куб., оскільки розподіл та транспортування природного газу закуповуються за окремим договором. Чи можна додатковою угодою зменшити ціну за одиницю товару, виключивши оплату за розподіл та транспортування? Чи це буде порушенням ст. 16414 Кодексу України про адміністративні правопорушення? Чи можна в такому випадку застосовувати п. 5 ч. 5 ст. 40 Закону України «Про здійснення державних закупівель», а саме узгодження зміни ціни в бік зменшення (без зміни кількості (обсягу) та якості товарів, робіт і послуг)?
  • Послуги з водопостачання та водовідведення: як визначити предмет закупівлі У 2015 році установою був укладений договір про закупівлю послуг з водопостачання. Послуги з водовідведення складали менше 100 тис. грн., тому торги не проводили. На 2016 рік ми не планували проводити процедуру закупівлі, оскільки очікувана вартість кожної з цих послуг становить менше 200 тис. грн. У кінці 2015 року оголосили тендер на водопостачання, але поки він пройде, ми не можемо укласти угоду, тобто на січень — лютий 2016 року наша установа залишається без води. Продовжити на 20 % договір на водопостачання в кінці 2015 року не було сенсу, оскільки рахунки будуть включати обидві послуги і їх не пропустить Казначейство. Усе це пов’язано з тим, що за новим національним класифікатором «Єдиний закупівельний словник» ДК 021:2015 водопостачання і водовідведення об’єднано в одну послугу, тобто є одним предметом закупівлі. Підкажіть, як діяти в цій ситуації?
  • Переоцінка необоротних активів: як та коли… Основною метою ведення бухгалтерського обліку є забезпечення користувачів повною, правдивою та неупередженою інформацією для прийняття рішень. Однак достовірність даних, наведених у фінансовій звітності установи, деколи викликає сумніви. І передусім це стосується вартості активів зі строком служби понад один рік — необоротних активів. Адже у зв’язку із розвитком інфляційних процесів балансова вартість таких активів досить далека від їх реальної ринкової вартості. Вирішити цю проблему покликана процедура переоцінки необоротних активів. Наприкінці минулого 2015 року деякі бюджетні установи знайшли фінансові можливості і вже провели переоцінку необоротних активів. Перед бухгалтерами установ, які все ж таки зважилися на здійснення цієї досить нової і незвичної процедури, постав ряд питань щодо відображення її результатів у обліку. Тож у цій статті ми розповімо, як правильно відобразити переоцінку необоротних активів у бухгалтерському обліку, фінансовій та бюджетній звітності установи, а також коли слід проводити наступну переоцінку.
  • Доплата за вчене звання доцента Викладач вищого навчального закладу III–IV рівнів акредитації у вересні 2015 року отримав вчене звання доцента. З різних обставин він не зміг до кінця року надати до закладу документ про присвоєння йому вченого звання (атестат доцента). Чи має право бухгалтерія закладу нарахувати та сплатити цьому викладачу після надання ним атестата доцента доплату за вчене звання доцента за вересень — грудень 2015 року у січні 2016 року?
  • Індексація бюджетних зарплат за січень 2016 року: для усіх працівників — з «чистого аркуша» Що робити з індексацією в січні 2016 року для працівників 1 — 3-го тарифних розрядів за ЄТС? У них посадові оклади залишилися на рівні вересня 2015 року та була фіксована індексація (наприклад, у розмірі 551,90 грн.). Чи потрібно їм продовжувати виплачувати їм фіксовану індексацію? Що робити з працівниками, прийнятими на роботу в січні 2016 року, та тими, хто вийшов з відпустки для догляду за дитиною до 3 (6) років на посади без підвищення окладів у грудні 2015 року? Який місяць буде точкою відліку для розрахунку коефіцієнтів індексації щодо таких працівників?
  • Календар бухгалтера на лютий 2016 року
  • Коефіцієнти для коригування зарплати при виході у відпустку в січні — квітні 2016 року
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі