№77

Податки та бухгалтерський облік, вересень, 2014/№ 77 Інші номери журналу ›
  • Перелік використаних документів Жодне діюче підприємство не може обійтися без найманих працівників. А тому завжди актуальними є питання, пов’язані з прийняттям на роботу, документальним оформленням трудових відносин, різними режимами роботи, особливостями праці жінок, неповнолітніх та інвалідів, заохоченнями працівників та застосуванням до них дисциплінарних стягнень. Усе це, а також багато що інше ви зможете знайти у спецвипуску. Виняток — порядок звільнень. Ураховуючи важливість і ґрунтовність цього питання, ми вирішили присвятити йому окремий тематичний номер (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 79). Спецвипуск для вас підготували редактор Наталія Вороная, експерти з питань оплати праці Катерина Скрипкіна, Лілія Ушакова, Людмила Бєлєвцова, Тетяна Гуль.
  • Трудові відносини на підприємстві. 1. Документи, що регламентують трудові відносини Трудові відносини на підприємстві регулюються як законодавством України, так і внутрішніми документами суб’єкта господарювання. Саме про такі внутрішні документи ми сьогодні й поговоримо. Із цього розділу спецвипуску ви зможете дізнатися про те, як правильно скласти колективний і трудовий договори, Правила внутрішнього трудового розпорядку, штатний розпис, посадові та робочі інструкції. Крім того, ми з вами розглянемо, як і навіщо потрібно вести облік особового складу працівників. А почнемо з колективного договору.
  • Трудові відносини на підприємстві. 2. Прийняття на роботу Починаються трудові відносини з прийняття на роботу. У цьому розділі спецвипуску ми з вами розглянемо питання, пов’язані з найманням робочої сили. Ви зможете дізнатися про те, які гарантії та обмеження під час прийняття на роботу передбачені чинним законодавством, як правильно оформити трудові відносини, установити строк випробування, прийняти на роботу сумісника, іноземного громадянина та багато що інше.
  • Трудові відносини на підприємстві. 3. Режим роботи Режим роботи — це одне з перших питань, вирішенням якого займається роботодавець. Який режим роботи вибрати, кому та як установити неповний чи скорочений робочий час, як правильно скласти графік змінності, як організувати роботу у святкові та вихідні дні? Ось на ці та багато інших запитань ми сьогодні й відповімо.
  • Трудові відносини на підприємстві. 4. Особливості праці окремих категорій працівників Українське законодавство виділяє окремі категорії працівників, праця яких підлягає додатковому регулюванню. Зокрема, особливі правила щодо прийняття, звільнення, установлення режиму роботи передбачені для жінок, неповнолітніх осіб, інвалідів. Крім того, існують нюанси залучення до праці сезонних і тимчасових працівників. Давайте ознайомимося з особливостями праці перелічених категорій найманих осіб, а також із пільгами та гарантіями, що їм надаються.
  • Трудові відносини на підприємстві. 5. Трудові книжки: ведемо та заповнюємо правильно Трудова книжка — основний документ працівника про його трудову діяльність (ст. 48 КЗпП). Для уникнення подальших непорозумінь бажано від самого початку оформити такий «трудовий документ» грамотно та правильно. Проте й у подальшому «розслаблятися» при веденні трудової книжки не слід, оскільки законодавство містить вимоги до порядку внесення записів до неї. Із цього розділу спецвипуску ви зможете почерпнути багато корисної інформації щодо правил заповнення трудових книжок та порядку ведення їх обліку на підприємстві.
  • Трудові відносини на підприємстві. 6. Заохочення та дисциплінарні стягнення Роботодавець вправі як нагородити працівника за професіоналізм та досягнення, так і покарати за необачні проступки. Які види заохочень та стягнень можна застосовувати? За які провини і як притягти до дисциплінарної відповідальності працівника-порушника? Інакше кажучи, із цього розділу спецвипуску ви дізнаєтеся про те, як працює у дорослому житті — на роботі — усім відомий ще з дитинства метод «батога та пряника».
  • Трудові відносини на підприємстві. 7. Індивідуальні трудові спори У процесі трудової діяльності між працівником та роботодавцем можуть виникнути розбіжності. Як вони вирішуються? Куди потрібно звертатися? Які строки мають бути дотримані? Відповімо на ці та інші запитання, пов’язані з індивідуальними трудовими спорами.
  • Трудові відносини на підприємстві. 8. Відповідальність роботодавця та його посадових осіб Як відомо, порушення законодавства загрожує покаранням. Не є винятком і порушення законодавства про працю. Причому притягатися до відповідальності можуть як роботодавці, так і їх посадові особи. У першому випадку відповідальність настає у вигляді накладення адміністративно-господарських санкцій, у другому — у вигляді адміністративної та кримінальної відповідальності фізичних осіб. У цьому розділі спецвипуску ми якраз і поговоримо про те, як можуть покарати підприємство, його директора чи інших осіб, винних в утиску прав працівників.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі