Теми статей
Обрати теми

Чим запам’ятався листопад

Звіт про суми податкових пільг

Користуєтеся податковими пільгами? Не забудьте відзвітувати. Такий закон. Адже для бюджету ваша вигода перетворюється на втрати — недоотриману суму коштів. Тому за вашим «пільговим» життям пильно спостерігають контролери, чекають вашого «пільгового» звіту і відповідним чином реагують, якщо ви хоч трохи схибите.

Наше завдання — зробити все, щоб будь-який ваш звіт не викликав у контролерів жодних запитань. А «пільговий» звіт — і поготів. Для цього вам досить лише прочитати цю статтю. І тоді відповіді на запитання, хто подає Звіт про суми податкових пільг, куди його слід подавати, за якою формою і в які строки, як заповнити цей Звіт і як діяти, якщо з’ясувалося, що у Звіті допущені помилки, а також, яка відповідальність за його неподання, перестануть бути для вас загадкою.

Л. Солошенко, «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 88, с. 9

Оренда

«Бізнесом займається той, кому нічого здати в оренду». Пам’ятаєте цю іронічну фразу? Тільки-но чуєш її, одразу ж в уяві виникає нероба-орендодавець, який лежить у гамаку під кроною дерев, а на нього згори сиплють золоті монети підлесливі орендарі.

Ось тільки той, хто так думає, схоже, не знає про оренду нічого. Позаяк оренда — такий самий бізнес, як і інші, а без труда нема плода.

Отож-бо! А якщо ви не потрудитеся прочитати цей тематичний номер, присвячений оренді, то так і не дізнаєтеся, як правильно відобразити орендні платежі в обліку, як облікувати витрати на ремонт орендованих ОЗ, що робити при поверненні з оренди відремонтованого майна, які особливості варто враховувати єдиноподатнику при здаванні в оренду нерухомості та чимало іншого.

Вибір — за вами.

«Податки та бухгалтерський облік«, 2015, № 89

Витрати на утеплення приміщень

Раніше при здійсненні будь-яких витрат головним питанням було, чи визнають податківці їх зв’язок із господарською діяльністю? Зараз же це питання більше не стоїть так гостро. Бо не існує настільки жорсткого зв’язку між «господарністю» витрат і правом зменшувати на них об’єкт обкладення податком на прибуток.

А ось у ПДВ-обліку такий зв’язок, як і раніше, має значення, якщо ви бажаєте отримати податковий кредит без одночасного нарахування податкових зобов’язань.

Як у цих умовах правильно облікувати придбання «утеплюючих» приладів і відобразити витрати на утеплення приміщень, розповідає ця стаття. Якщо пропустили — обов’язково прочитайте! Користь від неї подвійна — і взимку не змерзнете, і проблем з податковим обліком не буде.

М. Нестеренко, «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 90, с. 10

Мінімальна база з ПДВ

Ох і хитрий наш законодавець. Так і хоче вибити з платника податків зайву копійчину. Але й ми з вами не ликом шиті. Що належить — заплатимо сповна. І ні шеляга зверху!

Цей тематичний номер повністю присвячено визначенню мінімальної бази ПДВ. Що це таке? Як і коли її слід застосовувати? У чому особливості розрахунку мінбази для товарів, необоротних активів і готової продукції/послуг? Що у зв’язку з цим треба знати сільгоспникам і орендодавцям нерухомості? Який алгоритм заповнення податкової накладної на суму перевищення мінбази над договірною ціною?

Ознайомтеся з нашими відповідями — і вперед! Перевірки вам більше не страшні.

«Податки та бухгалтерський облік«, 2015, № 91

Знижки в роздрібній торгівлі. Знижки в опті

Сьогодні знижки — це найпривабливіше слово у продажу. Навряд чи знайдеться підприємство, що не використовує знижки, щоб привабити та утримати покупця. Як правильно оформити надання знижок на підприємстві роздрібної торгівлі і як вони відображаються в бухгалтерському та податковому обліку, розказує перша стаття.

Друга — про те саме, але для оптовиків. Ключовою особливістю знижок в оптовій торгівлі є те, що крім знижок, які надаються до або в момент укладення договору, широко застосовуються і знижки, що надаються покупцю після укладення договору. Зрозуміло, це не єдиний «оптово-знижковий» нюанс. Інші — у статті.

Налітай — подешевшало, розхапали — не беруть! ☺

О. Ольховик, «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 92, с. 21 і 25

Річна інвентаризація

З 1 січня 2015 року затверджено нові правила інвентаризації активів та зобов’язань. Зараз, коли проведення обов’язкової річної інвентаризації в самому розпалі, прийшов час розглянути ці правила уважніше. Цей спецвипуск — вам у поміч.

З нього ви дізнаєтеся про оновлений порядок інвентаризації основних засобів і нематеріальних активів, запасів, незавершеного будівництва та ремонтів, каси і розрахунків з дебіторами/кредиторами, витрат і прибутків майбутніх періодів, а також забезпечень і резервів. Тут ви зможете знайти зразки заповнення багатьох інвентаризаційних документів, у тому числі нових інвентаризаційних описів, актів інвентаризації та звіряльних відомостей.

Крім того, ви навчитеся правильно документувати результати інвентаризації, а також відображати їх в обліку. І заразом згадаєте про відповідальність, що загрожує матеріально відповідальним особам у разі виявлення у процесі інвентаризації нестач.

«Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 93

МНМА vs МШП: як обрати з двох абревіатур

Практика свідчить, що бухгалтери нерідко розгублюються при розмежуванні матеріальних активів на МШП і МНМА. І ті й інші предмети мають схожі властивості і можуть багаторазово брати участь у процесі виробництва (на відміну, наприклад, від сировини, матеріалів чи товарів). Звідси помилки при обчисленні податку на прибуток, а отже, і штрафні санкції.

Як їх уникнути? Уважно ознайомитися з цією статтею. У ній — детальна розповідь про те, як у бухгалтерському та податковому обліку швидко і правильно «розсортувати» активи на МШП і МНМА.

А. Свіріденко, «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 94, с. 8

Ви запитували на вебінарі

І знову — черговий вебінар. І знову — електрони переборювали швидкість світла ☺, щоб миттєво доставити нам ваші запитання. І знову — ми не менш оперативно ☺ підготували відповіді на них.

Теми традиційні. ПДВ — це взагалі мегахіт року, що минає. Податок на прибуток — ця тема до кінця річного звітного періоду нестримно набирає очки. Адже скоро вже доведеться складати річну декларацію з цього податку, причому вперше за новою формою і на новій методологічній базі. ЄСВ — тут завжди є про що запитати. Єдиний податок — доки депутати в черговому реформаторському запалі його взагалі не скасували, ви прагнете дізнатися, а як же слід було його правильно платити «за життя». І це похвально! Ну і ще лікарняно-декретно-трудова тема. Вона хвилює всіх і завжди.

Тож читайте відповіді. У двох номерах підряд. Одного для цих цілей виявилося замало. І це чудово! Бо хто питає — той не блудить. ☺

«Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 95; № 96, с. 5

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі