01.06.2015

Чим запам’ятався травень

Зарплата за першу половину місяця

Соціологи запевняють, що коротенькі слова «аванс» та «получка» вживають переважно низькооплачувані працівники. А ось ті, хто отримує хоча б трохи більше середнього, і говорять солідніше: «зарплата за першу половину місяця» і «зарплата за другу половину місяця».

Звісно, це жарт. Але все інше, написане у статті про виплату авансу (тобто «зарплати за першу половину місяця») — серйозно. Які строки виплати першої і другої частин зарплати встановлено на законодавчому рівні? Які податки/внески/збори утримують з авансу? Що загрожує роботодавцеві, який порушив порядок і строки виплати зарплати? Навіть якщо ви знаєте відповіді на ці запитання, освіжіть їх у пам’яті. Знань багато не буває. Так само як і грошей. ☺

Л. Ушакова, «Податки та бухгалтерський облік»,
 2015, № 36 — 37, с. 17

Ліцензування-NEW

Процес дерегулювання підприємницької діяльності сам стає все «дерегулювальнішим». ☺ Ніколи не вгадаєш, яке чергове колінце викине законодавець. На цей раз дісталося ліцензуванню — маємо на увазі Закон України від 02.03.2015 р. № 222-VIII. Зміни тут досить істотні.

Які види госпдіяльності ліцензуватимуться за новим законом, а які ні? Чи підлягають переоформленню старі ліцензії і якщо так, то в який строк? Скільки коштуватиме видача нової ліцензії? Які документи подають для її оформлення? Яка відповідальність за здійснення діяльності без ліцензії? Відповіді на ці та інші організаційно-документальні запитання читайте в першій статті.

Другу статтю присвячено порядку обліку ліцензій — як новоотриманих, так і старих. Повірте, проблем тут теж немало — одні ліцензії стали безстроковими, інші зовсім втратили свою чинність… Але будьте спокійні: жодні проблеми вам не страшні, доки ми з вами.

О. Павленко, «Податки та бухгалтерський облік»,
 2015, № 36 — 37, с. 22

Н. Білова, «Податки та бухгалтерський облік»,
 2015, № 38, с. 20

Імпортні операції: обліковуємо по-новому

Постійні курсові кульбіти, що здійснює національна валюта, змушують нас знову розбиратися у хитросплетіннях обліку імпортних операцій. Який же порядок їх відображення діє зараз? І який наразі застосовують курс НБУ? А як, цікаво, бути з курсовими різницями?

Одразу запам’ятайте головне: немає більше жодного окремого податковоприбуткового обліку витрат при імпорті та податкових курсових різниць! Діємо тільки так, як вимагають бухгалтерські правила. Про інші подробиці читайте у статті.

Н. Білова, «Податки та бухгалтерський облік»,
 2015, № 38, с. 8

Працівник-сумісник

Сьогодні чимало працівників, намагаючись поліпшити свій матеріальний стан, займаються пошуком додаткової роботи сумісником. Але чи завжди це допускається законом? І що це взагалі таке — робота за сумісництвом? Чим вона відрізняється від суміщення? Що потрібно знати, приймаючи на роботу сумісника або звільняючи його? Як повинна оплачуватися праця сумісника і як оподатковується його зарплата? Чи належить йому відпустка? А як бути, якщо він раптом захворіє?..

Як бачите, запитань сила-силенна. Але всі вони плюс ділові відповіді на них помістилися в цьому тематичному номері. Упевнені, він стане в нагоді багатьом із вас.

«Податки та бухгалтерський облік»,
 2015, № 39

Контрагент не реєструє ПН/РК: вживаємо заходи

З важливістю ЄРПН-реєстрації ПН/РК ви напевно знайомі не з чуток. Для покупця ПН, зареєстрована постачальником в ЄРПН, — єдиний пропуск суми ПДВ за нею до складу ПК.

Заходи впливу на постачальника, які пропонує законодавство, націлені виключно на те, щоб покарати постачальника. Але для нас з вами головне запитання: чи може покупець якось попередити/компенсувати свою «втрату» податкового кредиту і ліміту реєстрації? Наш рецепт — у цій статті.

Але це ще не все. Трапляється, що примушувати до здійснення реєстраційних дій доводиться вже покупця. Адже без зареєстрованого в ЄРПН РК, що зменшує суму компенсації, постачальнику заборонено зменшувати суму ПЗ. І тут ми теж поспішаємо вам на допомогу.

Н. Адамович, «Податки та бухгалтерський облік»,
 2015, № 40, с. 14

Реєстратори розрахункових операцій

Традиційно контролюючі органи пильно стежать за розрахунками, що здійснюються у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. Допомагає їм у цьому закон, що зобов’язує суб’єктів господарювання застосовувати при здійсненні таких розрахунків реєстратори розрахункових операцій. Вони ж-бо і є головними героями цього спецвипуску.

З нього ви дізнаєтеся, зокрема, хто і коли повинен застосовувати у своїй діяльності РРО, а хто звільнений від такої долі. Ми допоможемо вам обрати РРО потрібної моделі, розповімо, як його зареєструвати і підготувати до використання. Тут розглянуто і тонкощі використання РРО, а також порядок реєстрації, ведення та зберігання КОРО і РК. Крім того, ви познайомитеся з платіжними терміналами. І, звичайно ж, ми не могли промовчати про відповідальність за РРОшні порушення.

«Податки та бухгалтерський облік»,
 2015, № 41

Робота над бухпомилками

Аж три статті присвячено цій важливій сьогодні темі. Адже якщо досі помилки в бухобліку не мали на податковоприбутковий облік великого впливу, то з 1 січня 2015 року вони безпосередньо можуть позначитися на розмірі оподатковуваного прибутку. Щоб не поплатитися за бухгалтерські неточності «податковими» штрафами, потрібно своєчасно і правильно їх відкоригувати. Про те, як це зробити, читайте в першій статті.

Друга стаття є покроковою інструкцією з виправлення помилок минулих років. І нарешті, третя відповідає на запитання, як бути, якщо бухогріхи зачепили й об’єкт обкладення податком на прибуток.

Тепер вам не страшно нічого! Головне, не переймайтеся — не помиляється тільки той, хто нічого не робить.

Н. Білова, «Податки та бухгалтерський облік»,
 2015, № 42, с. 26
, 30 і 35

Відрядження

Ще одна одвічна тема. Говорити про неї можна без упину. Ми ж обмежені 48 сторінками тематичного номера. А отже, кожне слово в ньому — на вагу золота.

З нього ви дізнаєтеся як загальні відомості про відрядження, так і відповіді на найбільш нагальні запитання: про видачу авансу, розрахунок та виплату добових, подання звіту про відрядження, його продовження у разі необхідності тощо. Ну і звичайно ж, про облік витрат на відрядження по Україні та на закордонні відрядження.

«Податки та бухгалтерський облік»,
 2015, № 43