№44

Податки та бухгалтерський облік, червень, 2015/№ 44 Інші номери журналу ›
  • Новий строк повідомлення про вигодонабувачів — 25 вересня Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо відомостей про кінцевого бенефіціарного власника (контролера) юридичної особи» від 21.05.2015 р. № 475-VIII продовжено на 4 місяці строк подання відомостей про кінцевих бенефіціарних власників (контролерів) юридичними особами, які були зареєстровані до 25.11.2014 р. Це забезпечить можливість виконання вимог Закону всіма зареєстрованими юридичними особами.
  • Парламент змінив ставки судового збору
  • Нова Інструкція з ЄСВ Мінфін наказом від 20.04.2015 р. № 449 затвердив Інструкцію про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Нею визначена процедура нарахування і сплати ЄСВ згідно з оновленими положеннями Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI.
  • Як будуть перевіряти у сфері протидії тероризму Мінфін наказом від 23.04.2015 р. № 460 затвердив Порядок розгляду Міністерством фінансів України справ про порушення вимог законодавства, що регулює діяльність у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення, і застосування санкцій.
  • Якщо отримали компенсацію мобілізованим за січень і лютий Збулося! Компенсація середнього заробітку мобілізованих працівників почала «заходити» на рахунки роботодавців. Причому компенсують не тільки середню за березень, але, що особливо приємно, і за січень/лютий 2015 року, тобто за місяці до набуття чинності Порядком № 105*. А як же тоді з ПДФО, ВЗ і ЄСВ із січнево-лютневої середньої? Як бути з класифікацією доходу? Адже податківці наполягали, що до появи Порядку компенсації середній заробіток мобілізованих — це звичайна зарплата з відповідним оподаткуванням. Не турбуйтеся! Вісті «з полів» хороші.
  • Компенсація середнього заробітку мобілізованих: наша пісня гарна й нова, починаймо її знову! Так-так, вам не здалося. Знову йтиметься про середній заробіток мобілізованих працівників. Що ж поробиш, якщо і з появою кабмінівського порядку компенсації сумніви ДФСУ щодо порядку оподаткування цієї виплати не зникли. Вважаємо свої обов'язком проінформувати вас про позицію податківців. Тож, розпочнемо.
  • «Хай буде літо!»: облікові особливості сезону-2015 «Хай будє літо, нехай приносять вітри дощі, Хай спіє жито, хай будє світло в нашій душі! Боже, борони Батьківщину! Боже, борони Україну!..» (Українська пісня) Літо для багатьох найулюбленіша пора року! Не тільки тому, що це час відпусток, а й тому, що влітку не треба дбати про багато з тих речей, які є необхідними в інші сезони — опалення, теплий одяг тощо. Водночас літо не можна назвати також і зовсім безтурботною порою. Це стосується як працьовитих господарів (і господинь), так і суб’єктів господарювання. Саме тому напередодні такої чудової пори року ми говоримо з вами про облік витрат на підготовку до літа.
  • РК при поверненні пільгового товару: не все так просто Уявімо ситуацію: продавець продав пільговий (звільнений від ПДВ) товар. Проте незабаром покупець захотів його повернути (товар не підійшов за якісними характеристиками). Тут продавець, як належить, вирішив оформити на повернення розрахунок коригування (РК). Але виявилось, що не все так просто в цьому випадку…
  • Ліцензії на алкоголь і тютюн: облікові нюанси Тому, хто має справу з алкоголем і тютюном, без ліцензії на їх виробництво або торгівлю ніяк не обійтися. Але оскільки документ цей — річ недешева і довгограюча, важливо знати, як відобразити в обліку її придбання. Про це ми з вами, дорогі колеги, зараз і поговоримо.
  • Перейменування підприємства: обійдемося без святців Будь-який маркетолог прочитає вам лекцію про суперважливість неймінгу (вони такі слівця обожнюють) і наведе купу прикладів вдалих назв всесвітньо відомих компаній. Утім, поки що ніхто не довів, що своїм успіхом останні зобов’язані саме своїм назвам, а не навпаки — їх бізнес- успіхи дали привід теоретикам придумувати обґрунтування вдалості назв… Однак деякі підприємства стикаються з необхідністю перейменування (іноді вимушеного — у зв’язку з декомунізацією, наприклад). Які кроки при цьому слід зробити, щоб вважати це перейменування таким, що відбулося, читайте у сьогоднішній статті.
  • Готельні послуги: що з ПН? На гарячу (у прямому розумінні — від дзвінків наших читачів) лінію надійшло таке запитання. Суб’єкт готельної діяльності — платник ПДВ приймає оплату за готельні послуги в безготівковій формі на банківський рахунок. Покупцю послуг він ПН не видає і її взагалі не оформляє. Чи правильно це? Трапляється, що договірна вартість послуги нижча за її собівартість. Як складати ПН «на суму перевищення»? Зауважимо, що відповідь може бути цікава також ПДВ-підприємцю-єдиннику групи 3, який поки що* не застосовує РРО.
  • Підприємницька «солянка» До редакції та на нашу телефонну «гарячу лінію» регулярно надходять запитання щодо нюансів діяльності та обліку ФОП, причому запитання абсолютно різнопланові. Проте відповіді на них ми вирішили об’єднати в одній статті. Пропонуємо сьогодні скуштувати першу порцію нашої «солянки». І якщо вам сподобається — не виключено, що ми зробимо цю страву традиційною в нашому податково-бухгалтерському меню.
  • Тарифи на міськтранспорт і ПДВ-пільга: чи варто перейматися?.. З року в рік, ще з докодексних часів і до сьогодні пасажирські перевезення міськтранспортом — автобусом, маршруткою, тролейбусом, трамваєм і метро (крім таксі) — не обкладаються ПДВ. А може, не обкладаЛИСЬ? Сумніви ці викликані нещодавніми змінами нормативки, що регулювала повноваження органів влади зокрема в цій сфері діяльності. Давайте розберемося.
  • Виплати мобілізованим за січень — лютий 2015 року: без ПДФО і ВЗ За працівниками, призваними на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, строком до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію, але не більше одного року*, зберігаються місце роботи, посада і компенсується з бюджету середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, в яких вони працювали на час призову. Виплата таких компенсацій з бюджету в межах середнього заробітку проводиться за рахунок коштів Державного бюджету України (ч. 3 ст. 119 Кодексу законів про працю України, далі — КЗпП).
  • Знижка-невидимка для зведеної ПН Постачальник оформляє покупцям товарів зведені ПН. Як відображати у них знижки?
  • «Старий» ПДВ-мінус після «камералки»: чи можна не відображати в декларації? Якщо нам підтвердили «камералкою» старий мінус в Д2, чи зобов’язані ми ставити цю суму в декларацію того періоду, в якому її підтверджено перевіркою? Чи зачекати, коли нам треба буде перекрити податкові зобов’язання? І чи не пропаде цей старий мінус?
  • Чим запам’ятався травень
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі