Теми статей
Обрати теми

Чим запам’ятався квітень

Від’ємний ПДВ

Віднедавна питання, пов’язані з від’ємним значенням (ВЗ) і бюджетним відшкодуванням ПДВ, перебувають під пильною увагою платників і податківців. А все тому, що порядок їх розрахунку і декларування значно змінився. Що робити бухгалтеру в нових умовах, коли підприємство виходить на «мінус», ви дізнаєтеся із заголовної статті цього тематичного номера.

Зрозуміло, що тільки цим наша розповідь не обмежується. Як бути, якщо помилки у ВЗ виявлено у «старих» деклараціях? На що слід звернути увагу, знайомлячись з оновленим механізмом відшкодування ПДВ і як з легкістю пройти цю процедуру? Як ураховується сума заявленого відшкодування при розрахунку ліміту реєстрації? Відповіді на ці та інші запитання чекають на вас. Читайте, не зволікаючи.

«Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 27

Житлові субсидії — 2015

Схоже, це якраз той випадок, коли уряд вважає, що від одного тільки багаторазового повторення слова «халва» у народу стане солодко в роті. Але на жаль, щоб покуштувати самої халви, доведеться ще чимало пововтузитися, навіть незважаючи на «істотне спрощення порядку її надання». ☺

Про що це ми? Про житлові субсидії, які з 1 травня, як запевняє Кабмін, можуть отримати практично всі бажаючі. Але не кваптеся одразу ж бігти за ними. Спершу прочитайте цю статтю — хоча б знатимете, де їх дають і куди бігти.

Якщо дочитаєте до кінця, то дізнаєтеся ще, що таке соціальні норми житла і соціальні нормативи споживання комунальних послуг, а також як вони впливають на розмір субсидії. І може навіть самі спробуєте орієнтовно розрахувати її! Тож уперед!

А. Бобро, І. Хмелевський,
 «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 28, с. 22

Сумнівна та безнадійна заборгованість

Під колеса податкової реформи потрапив і облік безнадійної заборгованості. Цей тематичний номер — увесь про неї. Шукайте в ньому відповіді на запитання, які тепер ознаки «безнадійки» та яка вона взагалі буває? Які особливості ПДВ-обліку цієї заборгованості? Як правильно її зараз списати, щоб усе пройшло гладко в податковоприбутковому обліку? Які облікові особливості перехідної безнадійної заборгованості?

Але це ще не все. Подружкою «безнадійки» в обліку виступає сумнівна заборгованість. Що це за штучка? Як з нею пов’язаний резерв сумнівних боргів? Якими методами його формують, як використовують і відображають в бухобліку? Крім цього, приділимо увагу питанням списання дебіторсько-кредиторської заборгованості. А також розповімо, чого чекати від «перехідної» сумнівної заборгованості.

Як бачите, «меню» цього номера видалося на славу. Насолоджуйтеся!

«Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 29

Поворотна фіндопомога

Ба! Ще одна наша стара знайома! Ой як же ви з нею намучилися в дореформені часи — не мені вам розповідати...

А як тепер? Чи став її облік для позичальника з нового року простішим? Адже тепер править бал бухоблік, а його правила обліку поворотної фіндопомоги максимально прості. Згодні, у цьому сенсі дійсно полегшало. Чого, щоправда, не скажеш про «перехідну» ПФД. Тут у деяких ситуаціях є про що пожалкувати. Та чи варто? Втраченого все одно не повернеш. Давайте краще разом упевнено дивитися в майбутнє.

Н. Білова, «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 30, с. 13

Простій та сезонна діяльність

Звичайно ж, простій на підприємстві — це «печалька». ☹ З одного боку, підприємство ще не закривають, але з другого — ставлять на безприбуткову паузу. Та ще працівникам такий період потрібно оплачувати, якщо, звичайно, простій виник не з їх вини.

Перша частина цього тематичного номера — своєрідна шпаргалка з простою. Документально-оформлювальна, витратно-облікова, а заразом і юридична плюс зарплатна. Приховайте її — може, колись і знадобиться. Хоча, звичайно, краще б не згодилася зовсім...

Друга частина номера — для сезонників. У ній — про те, яке виробництво відносять до сезонного, як у цьому випадку вирішуються питання зайнятості працівників, які особливості обліку міжсезонних витрат тощо.

«Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 31

Виправляємо нове від’ємне значення

Основна особливість помилок, допущених при декларуванні від’ємного значення (ВЗ), полягає в тому, що ВЗ є «перехідним» і може тягнутися з декларації в декларацію впродовж не одного періоду. Тому помилка, допущена в сумі ВЗ, може вплинути на показники наступних декларацій. Причому на такі важливі, як сума бюджетного відшкодування і сума нарахованого ПДВ.

Стаття розповідає про виправлення «свіжого» ВЗ, сформованого в декларації з ПДВ починаючи з лютого 2015 року. За яким рядком і в якому періоді слід ураховувати результати самовиправлень? Як розрахуватися з бюджетом за УР? Якщо ви платник ПДВ, то, безумовно, вам варто прочитати відповіді на ці та інші запитання. Ну хоча б для того, щоб переконатися — у вашому ПДВ-обліку таких помилок поки що немає. А отже, можна спати спокійно. Поки що... ☺

Н. Дзюба, «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 32, с. 3

Відпустки

Чудово, коли є улюблена робота. Але навіть від неї інколи хочеться відпочити. Роботодавець зобов’язаний забезпечити таку можливість, надавши працівнику відпустку. І тут законодавство передбачає безліч варіантів: щорічні відпустки, соціальні, відпустки «за свій рахунок», спеціальні відпустки для навчання, для участі у спортзмаганнях, для закінчення дисертації... Є з чого вибрати, чи не так?

Детально про види відпусток, про особливості їх надання та оплати, а також про податковий і бухгалтерський облік відпускних ви зможете дізнатися з цього спецвипуску. Крім того, у ньому відповідаємо на запитання, пов’язані з виплатою компенсації за невикористані дні відпустки.

«Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 33

«Хітові» ПДВ-запитання

І знову ми провели для вас черговий вебінар, який переглянуло рекордне число бухгалтерів з усієї України — 22794 особи! Запитань, до речі, було в декілька разів більше.

За традицією ми вирішили письмово викласти відповіді на «найхітовіші» запитання, які поки що охоплюють тільки ПДВ-тематику. У першій частині йдеться про проблеми оформлення, реєстрацію ПН/РК, формування ПК у потрібному звітному періоді, про долю «старих» переплат з ПДВ, про розрахунок мінімальної бази для визначення ПЗ.

До речі, друга ПДВ-частина йде слідом — зустрічайте її вже в першому травневому номері. А будуть ще відповіді на запитання щодо податку на прибуток, ПДФО, ЄСВ та ВЗ. Не пропустіть!

«Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 34, с. 4

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі