Теми статей
Обрати теми

«Свято наближається», або Як обліковувати новорічні витрати

Свіріденко Алла, податковий експерт
На жаль, в умовах кризи навіть подумати про додаткові витрати на новорічні свята можуть дозволити собі далеко не всі. Але ви ж пам’ятаєте: як зустрінеш Новий рік, так його і проведеш! Тим більше, при правильному застосуванні та документальному оформленні новорічна атрибутика часто з недозволенної розкоші перетворюється на… хорошу рекламу для підприємства. Загалом, не відмовляйте собі в маленьких новорічних радощах, і, може, 2017 рік буде вдалішим, аніж 2016-й, що минає. Ну що, наважилися? Тоді давайте розглянемо найбільш вигідні для підприємства способи організації передноворічних заходів, а також порядок відображення їх в обліку.

А почнемо з того, що нагадаємо одну прописну бухгалтерську істину, що актуальна і для обліку новорічних витрат:

факт здійснення передноворічних витрат, а також їх зв’язок з госпдіяльністю підприємства (звичайно, в разі її наявності) має бути підтверджено документально

Тому при оформленні святкових новорічних заходів вам доведеться:

1) підготувати наказ керівника про проведення заходу. У наказі варто зазначити, що захід безпосередньо пов’язаний з діяльністю підприємства, а також обґрунтувати рекламний характер його проведення (звичайно, по можливості);

2) скласти кошторис витрат на новорічний захід;

3) забезпечити наявність первинних (розрахункових, платіжних, прибуткових тощо) документів.

Ну а тепер давайте розбиратися, як різні передноворічні витрати впливають на бухгалтерський та податковий облік підприємства (див. табл.).

Новорічні витрати в обліку

Вид обліку / податок

Наслідки

Прикраси для торговельних приміщень та офісу

Ідеться про такі святкові атрибути, як натуральні/штучні ялинки, гірлянди, конфетті, хлопавки, серпантин, «дощик», ялинкові іграшки, бенгальські вогні тощо).

Бухоблік

Залежно від строку корисного використання та вартості новорічної атрибутики її обліковують у складі:

основних засобів (субрахунок 109 «Інші основні засоби»), якщо строк експлуатації більше 1 року, а вартість — вища за вартісну межу, установлену підприємством для розмежування основних засобів (ОЗ) і малоцінних необоротних матеріальних активів (МНМА)* (наприклад, дорогі штучні ялинки);

МНМА (однойменний субрахунок 112), якщо строк служби прикрас більше 1 року, а вартість не перевищує поріг малоцінності (наприклад, малоцінні штучні ялинки, гірлянди, ялинкові іграшки тощо);

запасів (рахунок 22 «Малоцінні та швидкозношувані предмети», субрахунок 209 «Інші матеріали»), якщо строк використання активу менше року (наприклад, паперові гірлянди, повітряні кульки, одноразові ялинкові іграшки, серпантин, хлопавки, «дощик», конфетті, бенгальські вогні, а також живі ялини та сосни).

Амортизацію новорічного декору у складі ОЗ і МНМА, а також витрати на придбання «оборотних» прикрас списують на:

— рахунок 93 «Витрати на збут» — у разі прикрашання торговельних залів, кафе, барів, ресторанів;

— рахунок 92 «Адміністративні витрати» — у разі прикрашання офісного приміщення

* Як правило, її встановлюють на податковому рівні, тобто в сумі 6000 грн. ( п.п. 14.1.138 ПКУ). Хоча, звичайно ж, можна прийняти поріг малоцінності і в іншій сумі.

Податок на прибуток

Малодохідні підприємства (річний дохід не перевищує 20 млн грн.) вартість новорічної атрибутики включають до складу бухвитрат (одразу або поступово через амортизацію ОЗ і МНМА), а отже, такі витрати зменшують об’єкт обкладення податком на прибуток. При цьому розраховувати податкові різниці малодохідникам не доведеться

Високодохідні підприємства (річний дохід перевищує 20 млн грн.) і малодохідники-добровольці бухгалтерський фінрезультат звітного періоду коригують на амортизаційну різницю за ст. 138 ПКУ. Для цього вони ведуть і бухгалтерський, і податковий облік ОЗ, зокрема, рахують бухгалтерську та податкову амортизацію*. За підсумками звітного періоду такі підприємства: збільшують фінрезультат на бухгалтерську амортизацію і зменшують його на амортизацію податкову ( пп. 138.1 і 138.2 ПКУ)**.

Податкові різниці за МНМА і запасами не розраховують***. Тому вартість «оборотних» прикрас і малоцінних «необоротних» прикрас зменшує об’єкт оподаткування за бухгалтерськими правилами: у періоді списання або в періоді нарахування амортизації (для МНМА)

* Зверніть увагу! Податкову амортизацію не нараховують на невиробничі ОЗ ( п.п. 138.3.2 ПКУ). Тому подбайте про обґрунтування госпспрямованості новорічних ОЗ-прикрас. Інакше ви не зможете зменшити оподатковуваний прибуток на їх вартість (через амортизацію). Також не варто прикрашати дорогими новорічними елементами невиробничі приміщення.

** Потрібно пам’ятати, що новорічна атрибутика виконує свої функції щонайбільше декілька місяців на рік, а решту часу фактично простоює. А податківці, як відомо, традиційно висловлюються проти амортизації ОЗ під час простою та консервації (див., наприклад, лист ДФСУ від 12.03.2016 р. № 5389/6/99-99-19-02-02-15 // «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 33, с. 6). З урахуванням цього, вам доведеться самостійно вирішувати, виводити чи не виводити «прикрашальні» об’єкти з експлуатації. Зі свого боку скажемо, що, на наш погляд, робити це зовсім не обов’язково (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 79, с. 40).

*** Про це послідовно говорять податківці у своїх консультаціях (див., наприклад, листи ДФСУ від 28.10.2016 р. № 23357/6/99-99-15-02-02-15, від 05.02.2016 р. № 2457/6/99-99-19-02-02-15 // «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 25, с. 5).

ПДВ

Суми «вхідного» ПДВ, сплаченого (нарахованого) у складі вартості новорічних прикрас, уключають до податкового кредиту (ПК) за першою подією ( пп. 198.2 — 198.3 ПКУ). Головна умова: продавець повинен зареєструвати ПН в ЄРПН ( п. 198.6 ПКУ)*.

Важливо! Особливу увагу приділіть документальному підтвердженню господарської спрямованості витрат з придбання новорічної атрибутики. Інакше відображений ПК доведеться компенсувати ПДВ-зобов’язаннями на підставі п.п. «г» п. 198.5 ПКУ

* Якщо новорічні прикраси купували за готівку, врахуйте: без отримання ПН, а тільки на підставі касового чека, до ПК можна віднести не більше 40 грн. на день, а загальна вартість товарів, придбаних за чеком, не може перевищувати 200 грн. на день (без ПДВ) ( п.п. «б» п. 201.11 ПКУ). Якщо ж вартість придбаного перевищила 240 грн. (з ПДВ), то до ПК за таким чеком не піде жодної копійки (див. консультацію в підкатегорії 101.14 БЗ).

Вітальні листівки для клієнтів

Бухоблік

Вартість самих листівок уключають до складу витрат на збут (рахунок 93), а витрати на оплату вартості послуг поштового зв’язку або на доставку іншою службою потрапляють до адміністративних витрат (рахунок 92)

Податок на прибуток

В обліку всіх підприємств (незалежно від обсягу прибутковості) вартість листівок зменшує об’єкт оподаткування в періоді відображення бухвитрат. При цьому жодні коригування тут не загрожують

ПДВ

«Вхідний» ПДВ, сплачений (нарахований) у складі вартості листівок і послуг з їх розсилки, за наявності ПН, зареєстрованої в ЄРПН, або її замінника — чека РРО із сумою ПДВ до 40 грн. підприємство включає до ПК ( п. 198.3 ПКУ)*

* І знову будьте уважні! Не забудьте про «готівкове» обмеження, установлене п.п. «б» п. 201.11 ПКУ: до ПК на підставі чека потрапляє ПДВ у розмірі не більше 40 грн. на день. А ось якщо зазначена в чеку сума ПДВ перевищує цю межу, тоді права на ПК за цим чеком немає взагалі. І ще один важливий момент. Витрати на придбання вітальних листівок, як правило, спрямовані на те, щоб створити позитивний імідж підприємства, викликати інтерес до його діяльності, установити нові торговельно-виробничі контакти тощо. Тому, без сумніву, такі витрати мають суто господарську спрямованість. А отже, компенсаційні ПДВ-зобов’язання згідно з п.п. «г» п. 198.5 ПКУ за фактом розсилки листівок не нараховують. Немає тут і «звичайнопоставкових» ПДВ-зобов’язань, оскільки листівки не мають індивідуальної цінності, а отже, у такому разі, на наш погляд, узагалі не можна говорити про операцію постачання (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 73, с. 23, № 35, с. 16).

Подарунки партнерам

Зверніть увагу! Не варто як новорічні презенти для партнерів обирати алкогольні напої та тютюнові вироби. Це може обернутися для вас штрафними санкціями за безліцензійну роздрібну торгівлю в розмірі 200 % вартості отриманої партії алкогольних напоїв (тютюнових виробів), але не менше 17000 грн. ( абзац п’ятий ч. 2 ст. 17 «алкотютюнового» Закону України від 19.12.95 р. № 481/95-BP). Про серйозні наслідки безоплатної роздачі ліцензійного алкоголю та тютюну податківці попереджають у підкатегорії 115.03 БЗ.

Бухоблік

Витрати на купівлю подарунків, роздача яких оформлена як представницький або рекламний захід, уключають до складу витрат і відображають на рахунках 92 або 93*. Якщо ж з будь-яких причин вам так і не вдалося надати роздачі подарунків рекламно-представницького забарвлення, тоді її потрібно розглядати як безоплатну передачу товару. У цьому випадку його вартість уключають до складу інших операційних витрат (субрахунок 949 «Інші витрати операційної діяльності»)

* Обдаровуючи партнерів, підприємство прагне сформувати та підтримувати в контрагентів позитивну думку про компанію, установити з ними міцні зв’язки і налагодити довготривалу співпрацю. Простіше кажучи, витрати на придбання подарунків для клієнтів, партнерів, покупців можна розглядати як витрати на рекламу (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 51, с. 6).

Податок на прибуток

І високодохідні підприємства, і підприємства-малодохідники вартість подарунків уключають до складу бухвитрат, тим самим зменшуючи фінансовий результат для цілей оподаткування. При цьому податкові різниці розраховувати не доведеться, та й обґрунтовувати зв’язок витрат з госпдіяльністю підприємства також не потрібно

ПДВ

При придбанні «подарункових» товарів суму ПДВ, сплачену у складі їх вартості, ви маєте право включити до ПК з ПДВ ( п. 198.3 ПКУ). Але, звичайно ж, якщо у вас є ПН, зареєстрована в ЄРПН ( п. 198.6 ПКУ).

Водночас, «подарунок» для цілей ПДВ-обліку розцінюється як постачання товарів ( п.п. 14.1.191 ПКУ), а отже, в періоді обдаровування партнерів доведеться відобразити ПДВ-зобов’язання. Податкові зобов’язання (ПЗ) нараховують із застосуванням мінбази, установленої п. 188.1 ПКУ, тобто виходячи з ціни придбання подарунків (звичайної ціни — при даруванні готової продукції). На підтвердження нарахованих ПЗ не забудьте скласти та зареєструвати в ЄРПН дві ПН*:

— першу — на договірну вартість (з нульовими вартісними показниками);

— другу — на вартість придбання (з типом причини «15» або «17»)**

* Детальніше про те, як застосовувати мінбазу ПДВ, ви можете прочитати в «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 64, с. 16.

** Зауважте! Якщо при документальному оформленні роздачі дарунків ви не обґрунтували «рекламно-представницьку» спрямованість цього заходу, то тут, імовірно, доведеться нарахувати «компенсаційні» ПЗ на підставі п.п. «г» п. 198.5 ПКУ (із застосуванням бази оподаткування з п. 189.1 ПКУ). Проте податківці досить послідовно відмовляються одразу від двох ПДВ-зобов’язань за операціями безоплатної передачі. Так, у листі ДФСУ від 26.04.2016 р. № 9399/6/99-99-15-03-02-15, а також у консультації з підкатегорії 101.05 БЗ контролери рекомендують нараховувати ПДВ при безоплатній передачі непільгованих товарів тільки один раз — на підставі п. 188.1 ПКУ. Ми ж традиційно рекомендуємо: перш ніж користуватися подібними ліберальними роз’ясненнями, отримайте з цього приводу індивідуальну податкову консультацію.

ПДФО

1. Якщо ідентифікувати отримувача подарунка неможливо, то об’єкт обкладення ПДФО не виникає (див. консультацію в підкатегорії 103.23 БЗ). У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ вартість неперсоніфікованих подарунків не відображають.

2. Якщо ж отримувачами виступають конкретні особи, дохід яких можна ідентифікувати, то вартість подарунка для його отримувача є оподатковуваним доходом. При цьому базу оподаткування ПДФО в такому разі розраховують із застосуванням «натурального» коефіцієнта з п. 164.5 ПКУ.

Водночас не забувайте! Зекономити на ПДФО в цьому випадку допоможе п.п. 165.1.39 ПКУ, який у 2016 році звільняє від ПДФО «негрошові» подарунки не дорожче 689 грн. (з розрахунку на місяць). Ну а вже вартість подарунка, що перевищує цю суму, доведеться обкласти ПДФО по повній*.

У розділі I Податкового розрахунку за формою № 1ДФ вартість подарунка фізособі — працівнику підприємства-контрагента показують так:

— з ознакою доходу «160» — у частині вартості подарунка, звільненої від ПДФО на підставі п.п. 165.1.39 ПКУ;

— з ознакою доходу «126» — у частині вартості подарунка, що обкладається ПДФО, збільшеній на натуральний коефіцієнт**

* Надаючи «подарункову» пільгу, пам’ятайте два правила:

сумове обмеження (у 2016 році — 689 грн.) застосовують з розрахунку на місяць, а не на рік. Тобто якщо в поточному році фізособа вже отримувала подарунок, то це не означає, що обдаровувати його без ПДФО-наслідків більше не можна. Можна! Не оподатковувана ПДФО сума «обнуляється» щомісячно;

під пільгу підпадають подарунки тільки у негрошовій (натуральній) формі. Якщо подарунок грошовий, то ПДФО утримують з усієї його суми.

** Аналогічний порядок оподаткування вартості подарунків описано в листі ДФСУ від 19.01.2016 р. № 925/6/99-99-17-03-03-15.

ВЗ

1. Якщо ідентифікувати отримувача подарунка неможливо, об’єкт обкладення військовим збором (ВЗ) не виникає. Не включають вартість подарунків до розділу II Податкового розрахунку за формою № 1ДФ.

2. Якщо йдеться про персоніфікований «подарунковий» дохід, тоді ВЗ доведеться утримати з вартості подарунка (його частини), оподатковуваної ПДФО. Якщо це грошовий подарунок, то запитань щодо утримання ВЗ немає. А як бути, якщо подарунок у негрошовій формі? У якій сумі він потрапить до бази обкладення ВЗ?

Податківці наполягають на тому, що в цьому випадку ВЗ слід розраховувати від «чистої» вартості негрошової виплати, зменшеної на неоподатковувану на підставі п.п. 165.1.39 ПКУ суму (див., зокрема, листи ДФСУ від 20.11.2015 р. № 24759/6/99-99-17-02-01-15 і від 08.06.2016 р. № 12626/6/99-99-13-02-03-15, а також консультації в підкатегорії 103.25 БЗ і в «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 97, с. 39). Тобто без урахування ПДФО/ВЗ-коефіцієнтів* і незалежно від того, в якій сумі цей дохід нараховано в бухобліку.

А ось з неоподатковуваної на підставі п.п. 165.1.39 ПКУ частини вартості подарунка ВЗ справляти не потрібно.

При цьому, на думку ДФСУ, у розділі II Податкового розрахунку за формою № 1ДФ слід показати всю суму доходу подарунка (як оподатковувану, так і не оподатковувану). Підтвердження тому знаходимо в роз’ясненні в підкатегорії 103.25 БЗ**

* Ви готові дотримуватися роз’яснень податківців? Тоді рекомендуємо отримати індивідуальну податкову консультацію з цього питання. Так ви убезпечите себе, якщо раптом їх думка зміниться.

Якщо ж у вас на руках такої консультації немає, безпечніше і, на наш погляд, правильніше утримувати ВЗ із суми, нарахованої в бухобліку, як дохід працівника (тобто з вартості негрошового доходу, збільшеної на «натуральний» ПДФО-коефіцієнт, але без застосування «натурального» ВЗ-коефіцієнта).

** Але ми знаємо, що часто на місцях податківці роз’яснюють інакше, продовжуючи дотримуватися старого підходу: у рядку «Військовий збір» форми № 1ДФ слід показувати тільки ті доходи, з яких утримувався ВЗ. Підтвердження тому — лист ГУ ДФС у м. Києві від 10.11.2016 р. № 7431/П/26-15-13-02-15.

Резюме. Ураховуючи неоднозначність поглядів серед податківців, рекомендуємо вам і з цього приводу отримати індивідуальну податкову консультацію. Так ви убезпечите себе від можливих непорозумінь з контролерами.

ЄСВ

ЄСВ на вартість презентів не нараховують незалежно від можливості ідентифікувати отримувача «подарункового» доходу. Річ у тім, що в нашому випадку отримувач подарунка — працівник контрагента, а отже, не є найманим працівником підприємства-дарувальника (див. консультацію в підкатегорії 301.03 БЗ)

Подарунки працівникам

Бухоблік

Згідно з п.п. 2.3.2 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5 (далі — Інструкція № 5), подарунки працівникам уключають до складу інших заохочувальних та компенсаційних виплат. Тобто вартість таких подарунків збільшує заробітну плату працівників і відображається в обліку звичайною «зарплатною» проводкою: Дт 23, 91, 92, 93 — Кт 661

Податок на прибуток

Вартість подарунків потрапляє до бухвитрат і тим самим зменшує об’єкт обкладення податком на прибуток. При цьому жодні коригування у зв’язку з негосподарністю таких витрат вам не загрожують

ПДВ

Тут картинка аналогічна тій, що ми описали дещо вище, коли говорили про оподаткування подарунків партнерам. Тобто при придбанні подарунків ви маєте право на ПК на підставі ПН постачальника, зареєстрованої в ЄРПН. А ось далі потрібно нараховувати «звичайнопоставкові» ПДВ-зобов’язання за п. 188.1 ПКУ. При цьому розмір ПЗ має бути не нижче за мінімальну планку, тобто в нашому випадку — не нижче за ціну придбання товарів або звичайну ціну готової продукції

ПДФО

Ми вважаємо, що оскільки згідно з Інструкцією № 5 подарунки працівникам уключають до фонду оплати праці, то для цілей обкладення ПДФО (так само, як і для бухгалтерських цілей) подарунок вважається зарплатою. Тобто вартість подарунка працівнику (збільшену на «натуральний» коефіцієнт, якщо подарунок видається в негрошовій формі) уключають до його зарплатного оподатковуваного доходу і обкладають ПДФО. Зекономити на ПДФО ви зможете в тому випадку, якщо обдаровуючи працівника, скористаєтеся «подарунковою» пільгою з п.п. 165.1.39 ПКУ, який у 2016 році звільняє від ПДФО «негрошові» подарунки не дорожче 689 грн. (з розрахунку на місяць).

У розділі I Податкового розрахунку за формою № 1ДФ подарунки відображають:

— з ознакою доходу «160» — у частині вартості подарунка, звільненої від ПДФО на підставі п.п. 165.1.39 ПКУ;

— з ознакою доходу «101» у частині вартості зарплатного подарунка, оподатковуваної ПДФО

ВЗ

За загальними правилами з доходу, оподатковуваного ПДФО (за деяким винятком), утримують і ВЗ. Тому 1,5 % ВЗ вам доведеться утримати тільки з оподатковуваної частини новорічного подарунка, а ось неоподатковувана ПДФО частина не підпадає і під ВЗ

ЄСВ

З вартості новорічних подарунків працівникам потрібно сплатити ЄСВ. Причому до бази для нарахування внеску включають як оподатковувану, так і не оподатковувану ПДФО частину подарунка. Причина: «подарункова» виплата входить до фонду оплати праці і не зазначена в Переліку видів виплат, на які не нараховується ЄСВ, затвердженому постановою КМУ від 22.12.2010 р. № 1170

Детальніше про оподаткування подарунків працівникам читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 85, с. 28.

Новорічний корпоратив за рахунок підприємства

Бухоблік

Витрати на корпоративне святкування Нового року в бухобліку підприємство показує у складі інших операційних витрат у періоді їх здійснення (на субрахунку 949)

Податок на прибуток

Усі витрати на новорічний банкет, що потрапили до складу витрат в бухобліку, автоматично зменшують об’єкт обкладення податком на прибуток.

При цьому жодних застережень, що забороняли б зменшувати об’єкт обкладення податком на прибуток на негоспвитрати, розд. ІІІ ПКУ не містить.

Не буде й коригувань фінрезультату на податкові різниці

ПДВ

Суми «вхідного» ПДВ всіх «святково-корпоративних» витрат ми відправляємо до ПК ( п. 198.3 ПКУ). Проте, оскільки проведення новорічного корпоративу — операція негосподарська, ПК тут же треба компенсувати ПДВ-зобов’язаннями ( п. 198.5 ПКУ)*

* Уникнути ПДВ-зобов’язань можна, якщо представити розважальний захід як річні збори трудового колективу або рекламну акцію. Але в цьому випадку пам’ятайте:

— якщо ви оформляєте корпоратив як річні збори трудового колективу, тоді постарайтеся витрати на частування та розваги включити до складу орендної плати (з відома орендодавця) або до складу послуг з організації зборів іншим суб’єктом господарювання. Це дозволить уникнути претензій щодо негосподарності «розважальних» і «продуктових» витрат;

— «рекламний» характер корпоративу обов’язково передбачте в наказі або розпорядженні по підприємству. Крім того, варто подбати про наявність документів, що підтверджують рекламні витрати (по суті це будуть представницькі витрати, про оформлення та облік яких ви можете прочитати в «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 51, с. 6).

ПДФО, ВЗ, ЄСВ

Ані ПДФО, ані ВЗ, ані ЄСВ тут не буде. Адже витрати в цьому випадку не персоніфіковані і мають знеособлений характер

Новорічний корпоратив за рахунок профспілки

Цей спосіб організації святкового заходу підходить тим, у кого є первинна профспілкова організація, у кошторисі якої закладено статтю витрат на організацію подібних заходів для членів профспілки. При цьому всі витрати на проведення корпоративу в себе в обліку відображає профспілка. Підприємству доведеться зайнятися обліковими питаннями в тому випадку, якщо керівництво вирішить підтримати профспілку фінансово та перерахувати їй добровільне пожертвування.

Бухоблік

Суми пожертвування потрапляють до складу інших операційних витрат (Дт 949)

Податок на прибуток

У малодохідних підприємств усе за бухобліковими правилами: добровільне пожертвування у складі бухвитрат зменшує об’єкт обкладення податком на прибуток.

Високодохідним підприємствам потрібно пам’ятати, що згідно з п.п. 140.5.9 ПКУ суми коштів, перерахованих неприбутковим організаціям у розмірі, що перевищує 4 % оподатковуваного прибутку попереднього року, не враховують у зменшення фінрезультату для цілей розрахунку податку на прибуток

ПДФО

Оскільки святкові витрати в цьому випадку не персоніфіковані і мають знеособлений характер, то об’єкта для утримання ПДФО і ВЗ немає. Не обкладають ці суми і ЄСВ, оскільки вони не належать до фонду оплати праці і не є доходами конкретних працівників

ВЗ

ЄСВ

висновки

  • Новорічний декор залежно від строку його корисного використання та вартості обліковують у складі необоротних активів (субрахунки 109 або 112) або оборотних активів (субрахунок 209 або рахунок 22).
  • Суми «вхідного» ПДВ абсолютно за всіма святковими витратами потрапляють до складу ПК з ПДВ. Проте, якщо ви не можете підтвердити господарську спрямованість таких витрат, нараховану суму ПК доведеться компенсувати ПЗ.
  • Якщо даруватимете дарунки працівникам або клієнтам, не забудьте скористатися «подарунковою» пільгою з п.п. 165.1.39 ПКУ, яка у 2016 році звільняє від ПДФО «негрошові» подарунки не дорожче 689 грн.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі