Теми статей
Обрати теми

Чим запам’ятався січень

Розповідь про те, як бухгалтеру рік закрити

Узагалі-то, кропітка бухгалтерська робота з підбиття підсумків минулого року та подання фінансової звітності вже добігає кінця. Але якщо ви ще навіть не починали, ☺ якраз саме час розпочати. З чого? З кінця. З кінця минулого року, який потрібно, як кажуть бухгалтери, закрити. А для цього слід зробити декілька проводок, з якими доводиться стикатися один раз на рік. Зокрема, для «прибутківців» це — нарахування поточного податку на прибуток і відстрочених податків, а також залік щомісячних «прибуткових» авансів у зменшення зобов’язань з цього податку.

Зрозуміло, що чим рідше щось робиш, тим менше впевненості у правильному результаті. У поміч вам, наші дорогі читачі, ця стаття. Читайте і згадуйте основні «одноразові» операції, без яких правильно закрити 2015 рік у бухобліку не вийде.

А. Свіріденко, «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 1-2, с. 5

Новації держреєстрації

Про держреєстрацію бухгалтер теж згадує нечасто. Зрозуміло, якщо немає ніяких екстрених доручень від керівництва на кшталт реорганізації, перейменування чи зміни розміру статутного фонду підприємства. Загалом, якщо все тихо, то вам, шановні колеги, досі доводилося бачити держреєстратора двічі на рік. Один раз — перед 1 червня при поданні йому річної фінзвітності. Удруге — при щорічному підтвердженні відомостей про своє підприємство.

Танцюйте! Тепер і ці візити до реєстраційної палати скасовуються! З цього року (і, сподіваємося, назавжди) ніякої фінзвітності і ніяких підтверджень реєстратору від вас не потрібно! Вашу фінзвітність він отримає в електронній формі з органу статистики, усі інші поточні відомості про вас — з інших держорганів. І взагалі, скоро увесь документообіг у сфері держреєстрації стане електронним. Ось так!

Інші «держреєстраційні» новинки — у цій статті.

О. Голенко, «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 1-2, с. 27

Розподіл та перерахунок ПДВ

Перерахунок ПДВ — ще одна традиційна щорічна розвага ☺ для бухгалтерів. Щоправда, не для всіх, а тільки для тих, які протягом року розподіляли ПДВ. А такий розподіл, нагадаємо, доводиться робити тільки тим платникам, які здійснюють одночасно оподатковувану та неоподатковувану діяльність.

Якщо ви — серед них, то цей тематичний номер точно для вас. З нього, крім загальних правил розподілу ПДВ і проведення річного перерахунку, ви дізнаєтеся, як бути, якщо неоподатковувані операції почали (чи, навпаки, закінчили) здійснювати в середині року, якщо така операція була тільки раз на рік, якщо ви зареєструвалися платником ПДВ протягом року та багато іншого.

«Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 4

Закон № 909: настільний документ у 2016 році

Гадаємо, розшифровувати реквізити цього Закону не потрібно, оскільки він став загальновідомим одразу ж після його прийняття. Саме з цієї причини ми не тільки опублікували у кодифікованому вигляді всі зміни, унесені ним до ПКУ, а й детально проаналізували іх.

А підрихтував він у податковому законодавстві чимало. Це й податок на прибуток (що позбувся щомісячних авансів, від яких стогнали «прибутківці»), і ПДВ (що поставив «на вуха» «сільгоспників» однією тільки кількістю електронних рахунків), і єдиний податок (чутки про швидку смерть якого поки що виявилися перебільшеними), і податок на майно (що потихеньку набуває рис податку на розкіш), і акцизний податок (що готується з 1 березня стати електронним при торгівлі ПММ).

Словом, почитайте. Думаємо, від цього чтива вам увесь рік буде весело… ☺

«Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 3, с. 4, № 5, с. 7 — 35

Річна фінзвітність

Ну як? Закрили рік, прочитавши першу статтю з цього списку? Думаєте, що час уже й за складання фінансової звітності братися? Будь ласка — ми тут як тут.

Із цього спецвипуску ви дізнаєтеся, хто, кому, у які строки та в якому складі зобов’язаний подавати фінзвітність. Окрема увага в ньому приділена переліку осіб, які мають право подавати Спрощений фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва. Такий перелік, до речі, зазнав змін.

Але найголовніше — у спецвипуску представлено аналіз заповнення всіх форм фінансової звітності рядок за рядком для підприємств, які керуються національними стандартами бухгалтерського обліку.

Уперед — часу залишилося мало!

«Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 6

Різниці для «малюків»

Ні, стаття не для молодих батьків. ☺ Тому читати її можна передплатникам різного віку. Але максимально корисною вона буде бухгалтерам тих підприємств — платників податку на прибуток, розмір бухдоходу за звітний рік яких не перевищує 20 млн грн. Це так звані малодохідники, а якщо ласкаво — «малюки».

Виявляється, вони хоч і «малюки», але деякі коригуючі різниці з податку на прибуток вимушені рахувати нарівні з дорослими ☺ (тобто високодохідниками, річний обсяг яких понад 20 млн грн.). До того ж такі різниці «малюки» рахують в обов’язковому порядку. Адже вони покликані збалансувати наслідки за перехідними операціями в податковому обліку. Ось чому цю статтю ви просто зобов’язані прочитати!

Л. Солошенко, «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 7, с. 4

Індексація заробітної плати за січень і лютий

Судячи з кількості ваших дзвінків на «гарячу лінію», тема індексації зарплати — мегахіт зимового сезону. Розпочалася ця дискотека ☺ ще у грудні минулого року, коли змінився порядок індексації. Продовжилася в січні цього року, коли законодавець збільшив поріг індексації зі 101 % до 103 %. А чим і коли закінчиться — невідомо.

Тому щоб вам веселіше жилося, ми, крім цієї статті з танцювально-індексаційними рухами на січень-лютий, готуємо тематичний випуск, присвячений індексації від «А» до «Я».

Танцюйте разом з нами!

Л. Трохименко, «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 7, с. 20

Декларація з податку на прибуток

Уперше нову декларацію з податку на прибуток слід подати за результатами діяльності за 2015 рік. Утім, у 2015 році деякі платники податків уже подавали нову декларацію. Але то була, так би мовити, репетиція. Та й подавався її проект, а не затверджена форма. На сьогодні така форма вже є.

Зверніть увагу: доки Мінфін розробляв декларацію, законодавець змінив строки її подання. 1 червня, на яке всі сподівалися, так і не «відбулося» через Закон № 909, що набув чинності з початку цього року (про нього ми вже згадували). У результаті вийшло, що граничні строки подання декларації за 2015 рік залишилися стандартними — 40 і 60 днів. А це означає, що настав час розбиратися із заповненням нової форми. Цей тематичний номер — вам у поміч.

«Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 8

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі