Теми статей
Обрати теми

Безоплатне в обліку

Безоплатна передача товарів/послуг. У бухобліку при безоплатній передачі товарів/послуг дохід не виникає. Адже ні зростання власного капіталу, ні збільшення економічних вигод при цьому не відбувається ( пп. 5, 8 П(С)БО 15). А ось для відображення витрат на суму собівартості безоплатно переданих товарів/послуг є всі підстави ( п. 6 П(С)БО 16). Місце їм — на субрахунку 949 «Інші витрати операційної діяльності».

img 1

Щодо податку на прибуток жодних особливостей — витрати, сформовані в бухобліку, без жодних коригувань потрапляють і до «податковоприбуткового» обліку.

А ось з ПДВ ситуація цікавіша. Безоплатна передача товарів/послуг для цілей ПДВ вважається їх постачанням. Отже, на дату такої передачі платник повинен нарахувати ПЗ. Базою оподаткування буде ціна придбання (для придбаних товарів/послуг) або звичайна ціна (для самостійно виготовлених товарів/послуг) ( п. 188.1 ПКУ). Крім того, якщо товари/послуги, що безоплатно передаються, були придбані з ПДВ, п.п. «г» п. 198.5 ПКУ вимагає нарахувати ще одні ПЗ на вартість придбання. Адже безоплатна передача товарів/послуг є їх використанням у негосподарській діяльності.

Але податківці останнім часом зазначають, що двічі ПЗ нараховувати не потрібно. Вони вважають так: якщо операція з безоплатної передачі товару є об’єктом оподаткування, то ПЗ нараховуються один раз згідно з п. 188.1 ПКУ. А п. 198.5 ПКУ в такому разі не діє. Якщо ж безоплатна передача звільнена від оподаткування (товари передаються благодійній організації), то ПЗ мають бути нараховані один раз згідно з п. 198.5 ПКУ (див. лист ДФСУ від 26.04.2016 р. № 9399/6/99-99-15-03-02-15, від 04.04.2016 р. № 7286/6/99-99-19-03-02-15).

Тут головне — пам’ятайте: на практиці такі лояльні рекомендації безпечно застосовувати тільки за наявності індивідуальної податкової консультації з аналогічним висновком.

Безоплатна передача ОЗ. Безоплатна передача ОЗ до виникнення доходу в бухобліку також не призводить. Виняток: передача активу, що був отриманий безоплатно, — у цьому випадку дохід визнають на залишок додаткового капіталу, сформованого при отриманні (Дт 424 — Кт 745). В усіх інших випадках при безоплатній передачі ОЗ відображають витрати (у сумі залишкової вартості ОЗ на кінець місяця, в якому відбувається така передача), що відображаються на субрахунку 976 «Списання необоротних активів» або 977 «Інші витрати діяльності». Нарахований знос списують проводкою Дт 131, 132 — Кт 10, 11.

У «податковоприбутковому» обліку платник, який коригує бухфінрезультат, повинен розрахувати, крім звичайних «амортизаційних» різниць за останнім періодом, ще й «продажні» різниці згідно з пп. 138.1, 138.2 ПКУ.

При нарахуванні ПЗ з ПДВ базою оподаткування буде бухгалтерська залишкова вартість на початок звітного періоду, в якому відбулася передача. Якщо ОЗ придбавався з ПДВ — отримайте індивідуальну консультацію про те, що нараховувати другі ПЗ згідно з п.п. «г» п. 198.5 ПКУ не потрібно.

Надали благодійну допомогу. У бухобліку надана благодійна допомога нічим не відрізняється від будь-яких інших безоплатно переданих товарів/послуг — її відображають на субрахунку 949.

А ось у «податковоприбутковому» обліку є свої нюанси. Згідно з п.п. 140.5.9 ПКУ суми коштів/товарів/робіт/послуг, переданих неприбутковим установам і організаціям у розмірі, що перевищує 4 % оподатковуваного прибутку попереднього звітного року, збільшують об’єкт оподаткування. Крім того, сума благодійності в межах 4 % може не збільшувати фінрезультат, тільки якщо неприбутковий статус її отримувача підтверджено копією рішення про внесення до реєстру неприбуткових установ та організацій.

ПДВ сума благодійної допомоги не обкладається ( п.п. 197.1.15 ПКУ). Щоправда, урахуйте: звільнення не діє, якщо така допомога надається у вигляді підакцизних товарів, цінних паперів, нематеріальних активів і товарів/послуг, призначених для використання в госпдіяльності ( останній абзац п.п. 197.1.15 ПКУ). Якщо при купівлі товарів, що передаються у вигляді благодійної допомоги, відображався ПК, під час їх передачі необхідно нарахувати ПЗ згідно з п. 198.5 ПКУ.

Безоплатне надходження товарів/послуг. При безоплатному отриманні товарів/послуг на суму їх справедливої вартості визнається дохід ( п. 21 П(С)БО 15), що відображається проводкою: Дт 281 — Кт 718.

Щодо податку на прибуток жодних особливостей — тут усе як у бухобліку.

Права на ПК з вартості безоплатно отриманих товарів/послуг в обдарованого немає.

Безоплатне отримання ОЗ. Вартість безоплатно отриманих ОЗ одразу до доходу не потрапляє. Її відображають у складі додаткового капіталу на рахунку 424 «Безоплатно отримані необоротні активи». Причому його збільшення відбувається на суму, що дорівнює справедливій вартості об’єкта ОЗ без урахування витрат, пов’язаних з доведенням його до стану, придатного до використання. Після того, як такий ОЗ буде введено в експлуатацію, його первісна вартість підлягає амортизації. Одночасно з нарахуванням амортизації, на пропорційну нарахованій амортизації суму зменшується додатковий капітал і визнається дохід: Дт 424 — Кт 745.

При визначенні об’єкта оподаткування з податку на прибуток потрібно розраховувати «амортизаційні» різниці згідно з пп. 138.1, 138.2 ПКУ. Порядок ПДВ-обліку аналогічний безоплатному отриманню товарів.

Отримали цільове фінансування. У бухобліку цільове фінансування визнається доходом тільки тоді, коли є підтвердження того, що воно буде отримане і підприємство виконає умови щодо такого фінансування ( п. 16 П(С)БО 15). Дату відображення доходу визначають згідно з пп. 17–19 П(С)БО 15 (залежить від того, для яких цілей і коли надходить фінансування). Кошти цільового фінансування обліковуються на рахунку 48 «Цільове фінансування та цільові надходження».

Стосовно податку на прибуток — усе як у бухобліку. Тільки платники, які отримали фінансування капітальних інвестицій, повинні враховувати «амортизаційні» різниці. На ПДВ-облік отримання цільового фінансування ніяк не вплине — така операція об’єктом оподаткування не є. Проте отримувач має право на ПК за придбаннями за рахунок цільового фінансування.

Безоплатні операції для єдиноподатників. Безоплатно передані єдиноподатником товари/роботи/послуги не є його доходом. Якщо ж єдиноподатник безоплатно отримує товари/роботи/послуги, то їх вартість є для нього доходом ( п. 292.3 ПКУ). Податківці наполягають, що ця вартість має бути визначена з урахуванням рівня звичайних цін (див. БЗ 107.04, 108.01.02). Щоправда, у своїх консультаціях вони посилаються на норми ст. 632 ЦКУ, які застосовуються тільки в разі, якщо в договорі ціну не встановлено. Отже, якщо в договорі їх вартість визначено, то на звичайні ціни орієнтуватися не потрібно. Зважайте також на те, що для єдиноподатника безоплатно отриманими вважаються ті товари/роботи/послуги, які він отримав за договорами, що вимагають письмового оформлення. Якщо ж безоплатні товари/роботи/послуги отримані ФОП-єдиноподатником за усним договором, то їх вартість уключається до цивільних доходів фізособи та оподатковується за правилами з розд. IV ПКУ (БЗ 107.04).

Що ми ще писали на цю тему

№ з/п

Назва коментаря/статті/теми номера/спецвипуску

Джерело

1

Безоплатна передача: податківці не хочуть два ПЗ з ПДВ

2016, № 43, с. 4

2

Безоплатний «імпорт»: дали «добро» на податковий кредит

2016, № 21, с. 6

3

Безоплатна передача товару: ПДВ-наслідки

2015, № 92, с. 38

4

Дорогі подарунки (бух- і податковий облік безоплатної передачі ОЗ)

2015, № 81, с. 24

5

Продаємо ОЗ, що надійшли за просто так

2015, № 81, с. 20

6

Безоплатні ОЗ: відображаємо «солідний» подарунок в обліку

2015, № 75, с. 29

7

Безоплатне в обліку

2015, № 35

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі