Теми статей
Обрати теми

Чим запам’ятався березень

Дивіденди

Дивіденди — це частина прибутку, що розподіляється між учасниками (акціонерами). Як завжди, сухе визначення не дає нам уявлення і про соту частку тих проблем, що виникають при його застосуванні на практиці.

Як розраховувати розмір дивідендів? Яким чином оформити документально? З якою періодичністю виплачувати? Чи можна виплатити дивіденди за минулі роки? Чи можна змусити товариство виплатити дивіденди? Чи є обмеження на їх виплату?

Коли (не)нараховують дивідендний аванс? Як обчислити його суму? Як зарахувати дивідендний аванс у рахунок сплати податку на прибуток? Чи можна зарахувати переплату з податку на прибуток у рахунок сплати авансу? Що буде за несплату дивідендного авансу?..

Мабуть, на цьому зупинимося. Відповіді на ці та багато інших «дивідендних» питань — у нашому тематичному номері. Упевнені, ви знайдете в ньому для себе багато корисної інформації.

«Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 18

Резерв сумнівних боргів

Дозвольте запропонувати вашій увазі трисерійну картину про РСБ. Ось короткий зміст усіх серій.

1. Глядач знайомиться з основними правилами, що знадобляться при нарахуванні РСБ. А заразом його увага концентрується на відповідальності за нестворення резерву. Напруженість сюжету від цього тільки зростає…

2. З неї глядач дізнається, які методи розрахунку існують, як швидко і правильно розрахувати РСБ. Додають екшену приклади кожного з методів розрахунку.

3. Ну і, нарешті кульмінація сюжету — облік РСБ у платників податку на прибуток. Як їм відображати операції зі створення, використання, коригування РСБ та списання безнадійної дебіторської заборгованості? Відповідь дізнається тільки той, хто додивиться до кінця. Приєднуйтеся.

Н. Альошкіна, «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 19, с. 15, № 21, с. 15 і № 23, с. 10

Давальницькі операції

Як бути, якщо є сировина, матеріали та бажання виготовити продукцію, але немає для цього можливості (виробничих потужностей)? Відповідь проста: шукайте партнера-виробника і укладайте з ним договір на переробку давальницької сировини!

У виграші залишитеся обоє. Вам як власнику сировини не доведеться витрачатися на запуск виробництва, а переробник може працювати «на повну» і не відволікатися на закупівлю сировини та збут готової продукції. Такі взаємовигідні відносини сьогодні доволі успішні. Про них якраз і йдеться в цьому тематичному номері. Він напевно зацікавить і вас як «давальця», і вашого партнера-переробника.

«Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 20

Безоплатне в обліку

Дарованому коню в зуби не дивляться. Не станемо з цим сперечатися. Але якщо надумали приймати безоплатні подарунки або, навпаки, що-небудь дарувати самі, зазирніть у цей тематичний номер. З нього ви дізнаєтеся, які юридичні нюанси безоплатних передач можуть виникнути на вашому благородному шляху дарувальника/пожертвувача, вивчите правила обліку безоплатної передачі та безоплатного отримання, підготуєтеся морально до подвійних податкових зобов’язань з ПДВ при безоплатній передачі.

Для єдиноподатників у ньому є своя стаття, а для тих, хто отримує безоплатні товари від нерезидента — своя. І взагалі, у ньому багато різноманітних «безоплатностей»: умовна «безоплатність» і безоплатне майно від засновника, безоплатний бухгалтерський «софт» і безоплатний семінар, безоплатна доставка товару і безоплатна передача товарів (послуг) фізособі та багато іншого.

Читайте! А раптом історія про безкоштовний сир, що буває… — це все вигадка? ☺

«Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 22

Шпаргалка для заповнення ПН

Змінюються часи, змінюється життя, змінюється облік, але є й ВІЧНЕ. І як би все довкола не спрощувалося, автоматизувалося, полегшувалося, незмінною наразі залишається мегазначимість податкової накладної. Пройшовши довгий шлях від своєї первинної паперової версії (та ще й у трьох примірниках, якщо хто пам’ятає ☺) до сучасної безтілесно-електронної субстанції, вона, як і раніше, у справі відображення податкового кредиту практично незамінна.

Звідси природним виглядає бажання контролерів легенько «зрубати грошенят» ☺, чіпляючись до тієї чи іншої карлючки в податковій накладній. Що цьому можна протиставити? Тільки тверду впевненість у тому, що ви правильно заповнили цей супер-пупер-документ. ☺

На чому ґрунтується така впевненість? На цій нашій статті. У ній ми максимально узагальнили інформацію про цей улюблений усіма бухгалтерами документ. Який, до речі, вкотре змінився…

Н. Яновська, Л. Солошенко, «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 23, с. 3

Реєстратори розрахункових операцій

Діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг тісно пов’язана з таким поняттям, як реєстратори розрахункових операцій. Інформацію про нові віяння із законодавчих «полів», що стосується цього технічного дива, ☺ ми звели воєдино і представили в цьому спецвипуску.

Зокрема, з нього ви дізнаєтеся, чи потрапляєте до категорії РРО-зобов’язаних чи ця доля вас обминула. Ті, хто зобов’язаний застосовувати у своїй діяльності РРО, зможуть з нашою допомогою обрати касовий апарат потрібної моделі, зареєструвати його в податковому органі і підготувати до використання.

Звісно, у цьому номері до найдрібніших деталей розглянуто всі нюанси використання РРО. Але це не означає, що ми забули розповісти про двох близьких «подружок» РРО — КОРО і РК, зокрема про порядок їх реєстрації, ведення та зберігання. А крім того, ви познайомитеся з вірним (хоча й не завжди обов’язковим) партнером РРО — платіжним терміналом.

Є в цьому спецвипуску і розділ про відповідальність, але його ви можете навіть не відкривати. Щоправда, тільки за умови, що ви прочитаєте все написане до нього. ☺

«Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 24

Топ-10: списуємо ПММ

ПММ — «нормована» категорія запасів і тому продовжує хвилювати не одного бухгалтера. Адже тут найважливіше — правильно оформити списання таких запасів. А з цим доведеться поламати голову серйозно. Бо за простою, на перший погляд, темою тягнеться довжелезний шлейф роз’яснень офіційних органів. І вони всі як один проти самостійності підприємства у питаннях списання ПММ.

Ми підібрали «найгарячішу» десятку таких запитань. Чи обов’язково розраховувати нормативну витрату ПММ за Нормами № 43? Які норми витрати палива встановлено для автомобілів? Як ними користуватися і як визначити нормативну витрату ПММ? Чи досить для списання ПММ складати подорожні листи чи додатково до них потрібні акти на списання, бухгалтерські довідки тощо?

Відповіді — у цій статті.

Н. Адамович, «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 25, с. 25

Профспілка

Та скільки їх там, цих профспілок, скажете ви, щоб присвячувати їм цілий тематичний номер? Та й що таке профспілка на сьогодні? Відгомін того минулого, в якому вона була оголошена «школою комунізму»? Чи все ж ефективний механізм боротьби за права працівників?

Об’єднання у профспілки є одним із найважливіших трудових прав. Недаремно воно навіть закріплене в Основному Законі — Конституції України. А Конституція на дрібниці не розмінюється. ☺ Ось тому ми й вирішили розповісти вам про профспілки. І перш за все — про їх нелегку «неприбуткову» долю. А заразом і про бухоблік у профспілці, про оподаткування виплат його членам, про те, як відпочивати і подорожувати разом із профспілкою, отримувати від неї матдопомогу і подарунки та багато іншого.

«Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 26

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі