Теми статей
Обрати теми

Чим запам’ятався січень

Трудова книжка

Перша трудова книжка з’явилася у Франції в середині XVIII століття. Вже тоді від працівника при прийомі на роботу вимагалося пред’явити документ від попереднього наймача. І хоча на дворі вже XXI століття, в нашій країні паперові трудові книжки досі не вдалося перевести в електронну форму. Причому законопроект про відміну трудових книжок на сьогодні відкликаний. А тому кожному роботодавцеві, як і раніше, важливо знати, як оформляти, обліковувати і зберігати ці важливі документи. Саме через це трудовим книжкам ми присвятили наш перший тематичний номер.

«Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 1-2

ПДВ-«покращення»

2017-й приніс ПДВ-платникам низку нововведень:

— змінені (продовжені) терміни реєстрації ПН/РК (тепер залежать від того, в якій — першій/другій — половині місяця складені ПН/РК);

— штрафи за нереєстрацію/несвоєчасну реєстрацію встановлені для усіх ПН/РК (за нереєстрацію введений ще один 50 % штраф);

— у ПН/РК передбачено кодування усіх товарів за УКТ ЗЕД (для послуг — запрацює з часом);

— на зміну двом Реєстрам бюджетного відшкодування вводять один Реєстр (хоча створюють ще один — Тимчасовий — реєстр за «старим» відшкодуванням, заявленим до 01.02.2016 р. і не відшкодованим);

— з 1 липня в повноцінному режимі податківці зможуть призупиняти реєстрацію ПН/РК (у II кварталі 2017 року — процедуру випробують в тестовому режимі).

Детальніше про усі ПДВ-зміни — у статті.

Л. Солошенко, «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 3, с. 3

Звітність ФОП-загальносистемника

Настала гаряча пора підведення підсумків за рік. Згадати усе і правильно заповнити звітність за 2016 рік підприємцю-загальносистемнику допоможе спеціально підібраний матеріал в тематичному номері.

На сторінках цього номера ви знайдете інформацію про те, які доходи вважати підприємницькими, а які треба обкладати за правилами, встановленими для фізичних осіб, як визначити дохід в інвалюті і відображати транзитні суми, а також інші особливості визначення дохідної частини підприємця-загальносистемника. Не залишилися без уваги і витрати загальносистемника.

І, безумовно, важливу роль у визначенні об’єкта оподаткування грає розуміння п’яти основних правил, яких слід дотримуватися при визначенні чистого доходу.

«Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 4

Річна фінзвітність: основні вимоги

Залишився позаду ще один календарний, а з ним і «бухгалтерський» рік. Отже, бухгалтерам саме час відзвітувати про його результати. Як відомо, результати діяльності підприємства знаходять своє відображення у фінансовій звітності. За старою доброю традицією ми підготували для вас спецвипуск, завдяки якому ви згадаєте, які звітні форми, в які терміни і кому необхідно подати за підсумками 2016 року.

А головне, ви знайдете в ньому інформацію, як рядок за рядком заповнити усі форми фінансової звітності ( «звичайної» та скороченої) для підприємств, які керуються національними стандартами бухгалтерського обліку.

«Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 6

«Трудова» доплата до мінзарплати: крок за кроком

Закон України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР вимагає, щоб розмір заробітної плати за повністю виконану місячну (годинну) норму праці був не нижчий розміру мінімальної зарплати (з 1 січня 2017 року — 3200 грн.).

При цьому оклади (тарифні ставки) працівників можуть «стартувати» від прожитмінімуму на працездатну особу (у січні — 1600 грн.). Як же тоді вони дістануться до «мінімалки»? — запитаєте ви. І що робити, якщо зарплата працівника за місяць виявилася нижче мінзарплати? Відповіді на ці і інші «трудомінзарплатні» запитання ви знайдете в нашій статті.

Л. Ушакова, «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 7, с. 5

Податкова накладна: код УКТ ЗЕД і код послуг

З 1 січня 2017 року треба кодувати в ПН/РК усі товари і послуги. Втім, по послугах виконати таку вимогу доки не є можливим (треба дочекатися змін у формі ПН і переналаштування програмного забезпечення). Тому в «послугових» ПН/РК код послуг наразі не проставляємо. Причому відсутність коду послуг в ПН/РК не вважається помилкою, і покупці за такими ПН/РК можуть відображати податковий кредит.

А ось по товарах в ПН/РК, складених починаючи з 01.01.2017 р., в обов’язковому порядку проставляємо код УКТ ЗЕД (для підакцизних/імпортних товарів — 10 знаків, для інших товарів — не менше 4 знаків). Виключення: «компенсуючі» ПН (за пп. 198.5, 199.1 ПКУ) і ПН з мінбази (п. 188.1 ПКУ) — їх не кодуємо. Інші подробиці — в статті.

Л. Солошенко, «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 7, с. 31

Декларація з податку на прибуток

Наближаються строки подання «прибуткової» звітності. Щоб вам легше було впоратися з таким завданням, надійними помічниками в цьому стануть тематичні номери, присвячені звітній кампанії за 2016 рік. У них вашій увазі пропонується детальний порядковий алгоритм заповнення «прибуткової» декларації і додатків до неї. Також не випущені з уваги особливості заповнення вступної і заключної частини декларації. До того ж ви дізнаєтеся: хто подає декларацію з податку на прибуток, у який спосіб і в які терміни, яку фінзвітність подають разом з декларацією, а також на що звернути увагу, звітуючи за 2016 рік.

«Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 8 і № 10

Податкова соціальна пільга

Розміри податкових соціальних пільг і граничний розмір доходу, що дає право на їх застосування, прив’язаний до прожитмінімуму на 1 січня звітного року. Але цього року розміри прожитмінімуму і мінзарплати, нижче за яку не можна оплачувати працю працівників, розійшлися як в морі кораблі. Хто у результаті залишиться з пільгою, а кому не бачити її як своїх вух? Розбираємося разом!

«Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 9, с. 6

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі