Теми статей
Обрати теми

Чим запам’ятався лютий

Декларація з податку на прибуток (частина 2)

Цей тематичний номер присвячено найбільш об’ємному та громіздкому — додатку РІ «Різниці». Також у цьому номері вас чекає опис додатків ПЗ (прибуток, звільнений від оподаткування), АМ (амортизація) і ЦП (цінні папери). Ми приділили увагу кожному рядку цих додатків.

Майте на увазі: додаток РІ підлягає заповненню навіть у тому випадку, коли підсумкові показники різниць (рядок 03) за звітний податковий період у результаті утворюють нуль. Причому цей додаток не можна «скидати з рахунків» навіть малодохідникам.

Безумовно, з 1 січня 2017 року норми ПКУ десь «перекроїли» по-новому, проте заповнювати звітність за 2016 рік потрібно керуючись правилами оподаткування того року, за який ця звітність складається. Пригадати все і правильно відобразити у звітності-2016 вам допоможе цей тематичний номер.

«Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 10

«50 тисяч» — багато чи мало? (нові готівкові обмеження)

На початку цього року НБУ «порадував» новими обмеженнями в готівкових розрахунках — у розмірі 50 тис. грн. на день, замість колишніх 150 тис. грн. У публікації проведено аналіз цих «готівкових» удосконалень. У ній ви можете прочитати: яких видів обмежень торкнулися зміни; чи стосуються обмеження розрахунків, що проводяться через РРО, та «змішаних» видів розрахунків; про те, що нові обмеження тепер поширюються практично на всі види «готівкових» платежів; про те, які штрафи загрожують за порушення в розрахунках... Крім того, там надано практичні поради, як акуратніше проводити розрахунки в умовах нових обмежень. Детальніше читайте у статті.

О. Павленко, «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 11, с. 3.

«Перехідні» податкові накладні: з минулого року в нинішній

Податкові накладні 2016 року при реєстрації у 2017-му суцільно кодувати не потрібно (за винятком імпортних і підакцизних товарів, оскільки вони кодувалися і до 2017 року). А ось у розрахунках коригування, складених починаючи з 01.01.2017 р. (до будь-яких ПН: старих чи нових), проставляємо код (оскільки на дату складання РК вимога про суцільне кодування вже щосили працює).

За запізнілу реєстрацію можуть оштрафувати ПН «без покупця», складені з 17 грудня 2016 року і пізніше (оскільки порушення за ними вже припадає на 2017 рік, що підпадає під штраф). Подробиці перехідних моментів — у статті.

Л. Солошенко, «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 11, с. 16

Податкова накладна: який УКТ ЗЕД, якщо набір/комплект?

Як бути, якщо товари/комплектуючі сполучають у набір/комплект? У податковій накладній його потрібно розписувати за компонентами чи можна записати одним рядком з єдиним кодом за УКТ ЗЕД?

Можливі обидва варіанти (усе залежить від того, про що йдеться в договорі та первинці). Хоча податківці наразі висловлюються за перший спосіб і розшифровку в ПН наборів/комплектів за всіма компонентами. Проте це можливо, тільки якщо організовано «покомпонентний» облік. Інакше навіть сам Митний тариф допускає, що: (1) комплектуючі можуть окремо не кодуватися, а виробу, який поставляється розібраним, присвоюють єдиний код УКТ ЗЕД (код готового виробу), а ось (2) набір можна закодувати, наприклад, за компонентом, що надає набору основну відмітну ознаку. Усі інші подробиці — у статті.

Л. Солошенко, «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 13, с. 7

Неповний робочий час: якщо хочеться встановити

З 1 січня 2017 року розмір заробітної плати збільшився вдвічі порівняно з груднем минулого року. Звичайно, чимало роботодавців задумалися, а чи не перевести працівників на неповний робочий час, щоб зекономити на витратах на оплату праці. Але як організувати таке переведення, щоб Держпраці «носа не підточила»? Відповідь на це запитання, а також зразки «перевідних» документів ви знайдете в нашій статті.

Л. Ушакова, «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 13, с. 14

ПДВ-помилка: як сплачувати за уточненкою?

За новими правилами, що діють з 01.01.2017 р., доплачувати податок (а заразом, судячи з усього, і 3 % самоштраф) за уточнюючими розрахунками (УР) тепер слід на електронний ПДВ-рахунок. Це на руку платнику: по-перше, розрахунки за УР поповнюватимуть ліміт реєстрації. По-друге, реєструючи при виправленні помилкову ПН в ЄРПН, можна скористатися «запасним лімітом». Проте цей «новий» механізм наразі не працює: податківці радять (!) сплачувати за УР по-старому — з поточного рахунку до бюджету. Наскільки це законно і як бути платнику — наші рекомендації читайте у статті.

Н. Адамович, «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 13, с. 24

Лікарняні і декретні

У тематичному номері ми розглянули питання, пов’язані з правильністю оформлення листка непрацездатності закладом охорони здоров’я. Адже від цього залежить доля фінансування, отриманого роботодавцем з Фонду соцстраху. Також звернули увагу на порядок заповнення розділів зворотного боку лікарняного листа.

Ну і традиційно «пройшлися» порядком розрахунку лікарняних і декретних.

«Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 14

Ми до вас завітали, а ви зовсім не чекали: обліковуємо помилково отримані гроші

Думаємо, не буде перебільшенням сказати, що практично кожен бухгалтер хоч раз у житті стикається з такою ситуацією: на рахунок надійшли «чужі» гроші. Причини неочікуваного «щастя» можуть бути різними: чи то працівник банку десь не доглядів, чи то ваш контрагент десь помилився на вашу користь. А ось вихід з такої ситуації один: не розгубитися і якнайшвидше повернути суму, що «заблукала», законному власнику. І ось тут виникають запитання: як повернути «чужі» гроші? Чи встановлено конкретні строки повернення? Які податково-бухгалтерські наслідки чекають отримувача помилкового переказу? Про все це ви дізнаєтеся, якщо прочитаєте нашу статтю.

А. Свіріденко, «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 15, с. 14

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі