Теми статей
Обрати теми

Чим запам’ятався жовтень

Тимчасова митна декларація

Час — то гроші, й іноді, щоб їх заробити, не можна втрачати ані хвилини. Щоб максимально зберегти дорогоцінний час, деякі імпортери при ввезенні товару на митну територію України отримують його з подання митниці у вільний обіг «прискорено». Як? Дуже просто! Задекларувавши товар, що ввозиться, за тимчасовою митною декларацією (ТМД) і під зобов’язання остаточного декларування. Який порядок митного оформлення такого «прискорення», розповідає перша з трьох статей, об’єднаних однією темою — ТМД.

Хочете знати, наскільки ця сама ТМД придатна для обліку імпортного товару? Які коригування чекають імпортера в обліку після оформлення додаткової митної декларації? Тоді читайте номер далі. У двох наступних статтях того ж автора, присвячених ТМД, надані відповіді на ці та інші запитання.

Н. Адамович, «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 79, с. 7, 9 і 14

Гарантійні зобов’язання

Після продажу товарів продавець (виробник) втрачає право власності на них. Проте це зовсім не означає, що з цієї миті він залишається без роботи. Вся річ у тому, що за законодавством продавець (виробник) несе відповідальність за якість і технічну справність проданого товару.

У свою чергу, покупець, якому дістався товар з дефектами, має право вимагати його заміни або ремонту. Але і це ще далеко не усі права споживачів і обов’язки продавців (виробників) щодо якості товару, які встановлені чинним законодавством. Решта інформації — у тематичному номері.

А ще в ньому ви знайдете, як гарантійні повернення і заміни виглядають через призму РРО, які податкові наслідки гарантійної заміни товару постачальником-нерезидентом, який податковий клопіт особі-покупцеві може завдати повернення неякісного товару і багато чого іншого.

«Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 80

Звіт про пільги

Для пільговиків закінчення кварталу, окрім усього іншого, це ще й привід відзвітувати про застосування податкових пільг. Як? Легко і просто! Адже усі ключові «пільгово-звітні» моменти висвітлені аж у двох статтях.

З першої ви дізнаєтеся, хто повинен подати Звіт про пільги, в які терміни, як його заповнити, як виправити помилки у Звіті та яка відповідальність передбачена за його неподання.

У другій статті описано порядок заповнення Звіту на прикладі окремих «пільгових» ситуацій, а саме на прикладі пільг з ПДВ.

Л. Солошенко, «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 81, с. 6 і 9

Соцпакет

Досить часто в оголошеннях про прийняття на роботу роботодавці обіцяють майбутнім працівникам не тільки відмінні умови праці і високу зарплату, але ще і соціальний пакет. Така обіцянка робить привабливішою для претендента практично будь-яку вакансію. Але що у ній криється? Які саме пільги в собі приховує?

Інтригу підігріває і те, що, як правило, роботодавці, декларуючи наявність соціального пакету (а то і взагалі «повного соцпакету»), не розкривають його змісту. У результаті нерідко виявляється, що під соціальним пакетом розумілося лише те, що роботодавець вас офіційно працевлаштує і дотримуватиметься соціальних гарантій і пільг, встановлених для працівників чинним законодавством. Але це і так він зобов’язаний робити!

Перефразовуючи відому фразу популярного колись спортивного коментатора, можна твердо сказати: «Такий соцпакет нам не потрібний»! ☺ А який потрібний? Прочитайте цей тематичний номер — і ви отримаєте повне уявлення, що ж таке соцпакет насправді.

«Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 82

Облік інвестиційної нерухомості: «по справедливості» чи як?

Під інвестиційною нерухомістю (ІН) розуміють утримувані для отримання орендних платежів та/або збільшення власного капіталу власні або орендовані на умовах фінансової оренди земельні ділянки, будівлі і споруди, розташовані на землі.

Виходить, якщо ви передаєте в операційну оренду будівлю, її частину або земельну ділянку (її частину), то вони стають ІН. Тому відразу виникає маса важливих запитань. І головне з них: чи можна не враховувати такі об’єкти за справедливою вартістю (тобто не займатися їх постійною «переоцінкою»)? Від відповіді на нього залежить і відповідь на наступне запитання: які податковоприбуткові особливості обліку ІН?

І ця, й інша відповідь є в нашій статті. Не полінуйтеся — знайдіть!

Т. Царевська, «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 83, с. 5

«Трудові» документи

Кадри — це сила і потужність кожного підприємства. Адже саме старанна робота цих «бджілок» наповнює «казну» роботодавця благодатним «медком».

Водночас наявність найнятих робітників породжує численний паперовий клопіт. Адже прийняття на роботу і звільнення кожного співробітника повинно супроводжуватися певним документальним оформленням. Ну і сама трудова діяльність працівників, звичайно, не обходиться без документування. А ще треба скласти документи, що регулюють трудовий процес: колдоговір, правила внутрішнього трудового розпорядку, штатний розпис, посадові і робочі інструкції, і за необхідності періодично оновлювати їх.

Якраз про складання основних «трудових» документів йдеться у цьому спецвипуску. Прочитайте його самі — і віддайте у свій відділ кадрів.

«Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 84

Оскарження рішень податкових органів

Оскарження незаконних рішень контролюючих органів було і залишається темою № 1. Адже не помиляється той, хто нічого не робить. І податківці не виняток. А відбувати за їх помилки (вільні або мимовільні) доводиться нам, платникам податків. На щастя, законодавство має в розпорядженні різні механізми, які дозволяють відстояти свої права. І, окрім дорогого судового розгляду, передбачає «бюджетний» варіант — оскарження рішень (у тому числі і податкових повідомлень-рішень) в адміністративному порядку.

Наскільки результативним є той чи інший спосіб вирішення проблеми? Куди, коли і як подається скарга/позовна заява? Що вони повинні в собі містити?

Усе це — предмет обговорення тематичного номера.

«Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 86

Міняємо шини та акумулятори

Ще одне літо позаду, і осінь 2017 року вже перевалила через свій екватор. Тільки-тільки автомобілісти відмітили своє професійне свято, як знову їм потрібно братися за справи.

Саме підійшов час готувати своїх залізних коней до зими. В першу чергу міняти «літню» гуму на автомобілях на «зимову». А може, заразом доведеться замінити ще й акумулятор, якщо той відпрацював свій термін…

Як обліковувати такі операції, розглядається в пропонованій статті.

М. Нестеренко, «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 87, с. 3

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі