Теми статей
Обрати теми

Чим запам’ятався квітень

Подаємо новий Звіт до ФСС

Починаючи з I кварталу 2019 року роботодавці-страхувальники, які на звітну дату мають заборгованість зі сплати страхових коштів до Фонду соціального страхування, зобов’язані подавати Звіт за заборгованістю страхувальника зі сплати страхових коштів.

Мова йде про непогашену заборгованість перед Фондом, яка утворилася станом на 01.01.2011 р. і не погашена на звітну дату, а також про заборгованість, яка виникла за результатами проведених ФСС перевірок звітного року та минулих років і складається із суми не прийнятих до зарахування витрат із соцстрахування, пені та штрафів за недотримання законодавства про соціальне страхування. При цьому в разі погашення всієї суми заборгованості зі сплати страхових коштів (пені, штрафів) до кінця звітного періоду Звіт до відділення робочого органу Фонду не подається.

Л. Ушакова, «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 26, с. 7

ЗЕД у запитаннях і відповідях

Тематичний номер, який повністю присвячений актуальним питанням обліку зовнішньоекономічних операцій. Особлива увага в номері приділена новаціям, які набрали чинності у зв’язку з кардинальними змінами валютного законодавства.

Зокрема, значна частина питань, на які зверталася увага в номері, присвячена рахункам, які резиденти України мають право відкривати в іноземних банках. Крім того, у номері розглянуті традиційно актуальні питання обліку зовнішньоекономічної діяльності: експортно-імпортних операцій, податкового кредиту за митними деклараціями, податку на репатріацію та особливостей укладення ЗЕД договорів.

«Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 27

«Кредитовий підзвіт»: фіскали пручаються

Спроби податківців оподаткувати ПДФО і ВЗ компенсацію витрат працівниками власних коштів на потреби підприємства всім давно вже набили оскому. І, здавалося б, після роз’яснення на цю тему Мінфіну в листі від 26.02.2019 р. усі питання мають бути зняті, аж ні! Податківці ніяк із цього приводу не вгамуються, і в листі ДФСУ від 21.03.2019 р. № 1143/6/99-99-13-02-03-15/ІПК вони виклали підхід мінфінівців під своїм, фіскальним, кутом зору. Ми критично висловилися із цього приводу в коментарі до листа ДФСУ й дали деякі поради читачам.

О. Павленко, «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 28, с. 2

Перевірки Держпраці

«Великий Брат стежить за тобою». Мабуть, саме так можна охарактеризувати нагляд з боку Держпраці за відносинами між працівниками і роботодавцями. Інформація про можливі трудові порушення стікається в контролюючі органи звідусіль. «Сигнали» з ПФУ, ДФСУ, поліції, від працівників і звичайних фізосіб, профспілок і навіть інформація зі ЗМІ може спричинити інспекційні відвідування, що лякають. Уже хвилюєтеся? Тільки без паніки! ☺ Ми зібрали для вас поради про те, як зі спокоєм справжнього самурая пройти гідно це випробування або навіть (чого на світі не буває ☺) зовсім уникнути настирної уваги з боку Держпраці. Відповіді на найгарячіші «праце-інспекційні» запитання шукайте в нашому тематичному номері.

«Податки та бухгалтерський облік«, 2019, № 29

Сумова помилка = перевиписування ПН?

У податківців стали з’являтися тривожні роз’яснення щодо виправлення сумових помилок у податкових накладних (ПН). Фіскали чомусь більше нічого не говорять про виправлення таких помилок за допомогою одного РК (збільшуючого/зменшуючого). А в листах від 25.03.2019 р. № 1232/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, від 29.03.2019 р. № 1331/6/99-99-15-03-02-15/ІПК та БЗ 101.15 податківці пропонують виправляти сумові помилки ПН у два кроки: (1) шляхом обнулення ПН зменшуючим РК і (2) перевиписуванням нової ПН з привальними обсягами датою першої події. Але ж таке виправлення для платника обернеться штрафом за несвоєчасну реєстрацію ПН! Наскільки обґрунтовані такі вимоги? Читайте в нашому коментарі.

Л. Солошенко, «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 30, с. 4

Відпустка

Довгоочікуване тепло! Усі думки — про швидку відпустку. І тоді як більшість співробітників будують плани про те, де і як їм відпочити, бухгалтерам час готуватися до сезону відпусток по-своєму — вивчаючи актуальні «відпускні» питання. Упевнені, допоможе вам у цьому наш спецвипуск, повністю присвячений цій темі. Що ви в ньому знайдете?

Тут наведені правила надання щорічних відпусток, розказано про їх оплату і відображення в обліку та звітності. Крім того, у цьому спецвипуску розглянуті правила компенсації за невикористані дні відпустки, а також оподаткування й облік компенсаційних сум. Ну і звісно, окрема увага в номері приділена створенню та використанню резерву відпусток.

«Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 31

Зміна номенклатури після авансу та дефектний РК: коли ПК у покупця?

Ситуація, коли після реєстрації в ЄРПН авансової ПН сторони за додатковим договором змінюють номенклатуру і постачальник у межах авансу відвантажує вже інший товар, трапляється дуже часто.

Вирішальним тут є змінно-номенклатурний РК до авансової ПН, справно складений і вчасно зареєстрований у ЄРПН. Проте трапляється, що такі РК виходять або з дефектами (часто складені не тією датою), або з простроченням реєстрації в ЄРПН. Як у такій ситуації діяти продавцеві? Чи буде в покупця право на ПК за авансовою ПН чи його доведеться відстрочити? Відповіді на ці хвилюючі запитання ви знайдете в статті.

Н. Адамович, «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 32, с. 20

Комунальні послуги

Усі ми так чи інакше стикаємося із житлово-комунальними послугами. Хтось як суб’єкт господарювання, а хтось як звичайна фізособа. Тема комунальних послуг рівною мірою цікава і тим («госп»), і іншим («фіз») суб’єктам.

Детально про безліч нюансів та проблем, пов’язаних із житлово-комунальними послугами, і, зокрема, про питання відображення витрат та ПК за різними комунальними витратами і платежами (передусім за електроенергією — у світлі недавніх змін у цій сфері) ви можете прочитати в нашому тематичному випуску.

«Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 33

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі