Теми статей
Обрати теми

Чим запам’ятався вересень

Декілька оплат/відвантажень на день: скільки ПН?

Умови договорів постачання можуть бути різноманітні. Так, інколи товари можуть відвантажуватися партіями, а оплата за них може перераховуватися у декілька етапів. Коли оплата і відвантаження відбуваються в різні дні, проблем із складанням податкових накладних практично немає.

Водночас інколи в один день відбувається як декілька оплат, так і декілька відвантажень, при цьому як за одним, так і за декількома договорами від одного контрагента. Якщо так сталося, то у продавця виникає запитання: як у такому випадку скласти податкові накладні — знадобиться їх декілька чи можна обійтися однією накладною на увесь денний обсяг?

Щоб бути підкованим у таких ситуаціях, відривайте нашу статтю.

Л. Солошенко, «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 70, с. 2

Транспортні перевезення

Правила оподаткування операцій з перевезенням вантажів доволі різноманітні і залежать від багатьох факторів. Тому у перевізників та замовників перевезень постійно виникає ціла низка запитань з приводу оподаткування таких операцій.

Так, їх цікавить, коли при здійсненні міжнародних перевезень слід застосовувати ставку ПДВ 0 %, а коли звичайну ставку ПДВ? Чи можна при здійсненні транзитного перевезення застосовувати не пільгу з ПДВ, а ставку ПВД 0 %?

Крім того, учасників перевезень цікавить, як правильно оподатковувати транспортні послуги, якщо в операції задіяно експедитора, і коли, наприклад, підприємець — платник єдиного податку групи 2 у таких відносинах може виступати в ролі перевізника, а коли — в ролі експедитора?

Відповіді на ці та інші запитання, пов’язані з оподаткуванням перевезень, шукайте у нашому тематичному номері.

«Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 71

Перевірки Держпраці

Набув чинності новий Порядок здійснення державного контролю за дотриманням законодавства про працю. Він дещо відрізняється від свого попередника. Так, тепер у ньому:

1) чітко визначено перелік документів, які повинен пред’явити інспектор праці роботодавцеві, коли йде на перевірку;

2) зазначено, що тривалість інспекційного відвідування (невиїзного інспектування) тепер однакова для всіх роботодавців;

3) установлено, що коли роботодавець усуває порушення в строк, установлений приписом, то «трудові» штрафи до нього не застосовуються.

Це основні нововведення новоприйнятого Порядку, з якими ви можете ознайомитися із першої статті. Друга ж стаття відкриє для вас усі навіть найдрібніші нюанси цього документа.

Л. Ушакова, Н. Амброзяк, «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 72, с. 26 та в цьому номері

Бонуси в торгівлі

На сьогодні завдання номер один для всіх торговців — зберегти своїх постійних клієнтів. У зв’язку з цим вони впроваджують у дію різноманітні програми лояльності. Доволі поширеними є програми лояльності у вигляді надання бонусів. Суть їх зводиться до того, що покупці накопичують бонуси для подальшого обміну їх на знижку, безоплатний товар тощо.

Організувати таку програму не складно. Проблеми починаються на етапі відображення такої бонусної програми на рахунках бухгалтерського обліку, а також при нарахуванні ПДВ на суму знижки чи вартість безоплатно наданого товару тощо. Про все це йдеться у першій статті тематичного номера.

Наступні його матеріали оповідають про те, як обліковувати і оподатковувати переведення здачі в бали, про надання мотиваційних виплат, у тому числі й нерезидентам, тощо. Тому якщо ви хочете впровадити програму лояльності на своєму підприємстві, відкривайте свіжий тематичний номер і в бій!

«Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 73

Продовжуємо оренду «з доважком»

Доволі часто суб’єкти господарювання, які беруть в оренду приміщення перед використанням його у своїй діяльності, проводять капітальний ремонт такого приміщення. На суму понесених витрат на ремонт орендар формує окремий об’єкт основних засобів і потім його амортизує.

При цьому доволі часто так відбувається, що строк амортизації такого об’єкта більший, ніж строк дії договору оренду. Тому у суб’єктів господарювання, в яких невдовзі закінчується строк договору оренди і які хочуть його продовжити, виникає запитання, як вплине пролонгація договору оренди чи його переукладення на недоамортизований ремонтний об’єкт основних засобів? А саме цікавить, чи слід нараховувати податкові зобов’язання з ПДВ у момент переукладання чи пролонгації договору оренду на недоамортизовану частину ремонтного основного засобу і як така операція вплине на податковий облік високодохідника — платника податку на прибуток?

Про все це ви зможете прочитати у нашій статті.

Н. Альошкіна, «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 74, с. 18

Все про ЄСВ

Цей спецвипуск буде цікавий абсолютно всім роботодавцям, тобто підприємствам та підприємцям, які використовують найману працю. Річ у тому, що він цілком і повністю присвячений нарахуванню і сплаті ЄСВ, платниками якого є такі підприємства і підприємці.

Із цього спецвипуску ви дізнаєтесь про основні моменти нарахування ЄСВ, а саме про базу оподаткування, ставки ЄСВ, порядок нарахування і сплати ЄСВ. Також тут розглянуто правила відображення ЄСВ в обліку та звітності.

Крім того, не забули в цьому спецвипуску згадати і про санкції, що застосовуються до роботодавців за порушення правил нарахування, сплати і звітування з ЄСВ.

«Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 75

Експорт на умовах EXW: як не втратити нуль з ПДВ?

Коли суб’єкт господарювання, в якого є укладений ЗЕД-договір, самостійно експортує товари за межі митної території України, проблем із тим, як оподатковувати таку операцію ПДВ, зазвичай не виникає. Для експортера така операція оподатковується за ставкою ПДВ 0 %.

Водночас інколи за правилами, прописаними в ЗЕД-договорі, нерезидент сам прибуває на територію України і забирає на складі експортера необхідний товар. Так відбувається, коли в договорі встановлені умови постачання EXW. За цими умовами товар і всі ризики, пов’язані з ним, переходять до покупця у момент самовивезення товару зі складу продавця або іншого обумовленого місця.

Якщо у вас саме такий випадок, то відразу виникає запитання, як же оподатковувати таку операцію ПДВ, як резиденту не втратити право на 0 %-ву ставку з ПДВ? І як саме слід оподатковувати операцію з продажу товару нерезиденту, якщо останній здійснить продаж такого товару на території України без його фактичного вивезення?

Відповіді на всі ці запитання, а також поради щодо того, як не втрати продавцю-резиденту в цьому випадку право на ставку 0 %, можна дізнатися із статті.

Т. Войтенко, «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 76, с. 17

Ухилення від сплати податків & фіктивні юрособи

Наприкінці вересня 2019 року набрав чинності Закон України від 18.09.2019 р. № 101-IX, яким уносяться зміни до Кримінального кодексу щодо відповідальності за несплату податків.

Так, перш за все, для зменшення тиску на бізнес із Кримінального кодексу виключається ст. 205, чим проводиться декриміналізація фіктивного підприємництва.

Водночас відбувається підвищення розміру штрафу за ухилення від сплати податків, а також сум для кваліфікації кримінального правопорушення за такі дії.

Детально про ці нововведення читайте у статті.

Н. Амброзяк, «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 78

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі