Теми статей
Обрати теми

Чим запам’ятався квітень

Відпустки

Карантин підкрався підступно. Підприємства зупинилися, працівники, нехай і тимчасово, але залишилися без роботи. Законодавці дозволили використати «карантинну» відпустку. Вона майже нічим не відрізняється від звичайної відпустки без збереження заробітної плати. Але при цьому залишилася можливість для працівників узяти звичайну щорічну оплачувану відпустку.

Як наслідок, актуальність відпускних питань значно зросла. Утім, рано чи пізно карантин закінчиться, а всі вони не втратять актуальності. Ось чому цей тематичний номер ми вирішили присвятити відпусткам. Звичайним щорічним, а також без збереження заробітної плати. Окрема розмова — про особливості «карантинної» відпустки.

«Податки & бухоблік», 2020, № 27

Касовий метод ПДВ: найважливіше

Касовий метод — це метод податкового обліку ПДВ, при якому, на відміну від методу першої події, дати нарахування ПЗ/відображення ПК виникають за грошима або отриманням/наданням інших видів компенсації. А ось постачання/отримання товарів (послуг) ролі не відіграє і не призводить до ПДВ-наслідків.

Проте просто за бажанням узяти й перейти з першої події на касовий метод не вийде, оскільки касовий метод установлений лише для певних операцій, коло яких чітко визначено ПКУ. Причому їх не так вже багато, і в основному застосування до них касового методу є обов’язком платників. Якщо ви касовик — ця стаття саме для вас.

Л. Солошенко, «Податки & бухоблік», 2020, № 28, с. 9

Карантин: наслідки

Коли коронавірус тільки-но починав поширюватися іншими країнами, більшість з нас і не припускали, що Україну накриє карантин. З одного боку, навряд чи хтось радіє обмеженням на роботу, з іншого — законодавець усе-таки потурбувався про підтримку суб’єктів господарювання.

Це і звільнення від штрафів, і заборона на перевірки, і звільнення від орендної плати. Не залишили осторонь законодавці й ФОП. Для них передбачили звільнення від сплати ЄСВ, але тільки за себе. Для тих же, хто продає товар за готівку або безготівку з використанням платіжних карт, відтермінували впровадження РРО-змін.

Аналіз цих та інших навколокарантинних новинок — у нашому тематичному номері.

«Податки & бухоблік», 2020, № 29

Говоримо «ні» ретроперерахунку дисконту!

Чи треба коригувати фінзвітність — виправляти помилку? Адже Мінфін так і не затвердив зміни до чинної нормативки щодо дисконтування старої перехідної заборгованості, яка виникла до 29.10.2019 р. Ось і спалахнула дискусія щодо того, вважати минулорічні новації у сфері дисконтування зміною облікової політики чи облікової оцінки?

Думки фахівців розділилися. Одні пропонували повернутися в минуле й обрахувати доходи/витрати від дисконтування, нібито нові правила існували вже тоді. Наш підхід інший — він сформульований у заголовку статті. Але прочитати її все ж варто. Особливо якщо у вас є старі борги, що підлягають дисконтуванню.

Т. Войтенко, «Податки & бухоблік», 2020, № 30, с. 14

Розрахунок коригування

Нерозлучним супутником податкової накладної (ПН) є розрахунок коригування (РК). Проте, як показує практика, скласти РК до ПН — справжнє мистецтво. Нагадаємо, що про заповнення ПН ви можете прочитати в «Податки & бухоблік», 2020, № 25 і № 26. Тепер на черзі РК.

Розпочинається цей тематичний номер шпаргалкою із заповнення РК і прикладами для різних ситуацій коригувань (зміна ціни, зміна кількості, повернення, зміна номенклатури, коригування зведених ПН, обнулення помилкової ПН). А ще в ньому ви знайдете матеріали про відображення РК у декларації з ПДВ, особливості реєстрації РК в ЄРПН, граничні строки такої реєстрації, відповідальність за порушення цих строків і про багато що інше.

«Податки & бухоблік», 2020, № 31

Бенефіціари-2020: що, коли та як?

Напевно ви щось уже чули про обов’язок подавати держреєстратору, а також оновлювати та щорічно підтверджувати дані про кінцевих бенефіціарних власників. А крім того, повідомляти про структуру власності.

Відповіді на найголовніші «бенефіціарні» запитання — у статті. Хто повинен подавати дані? Хто взагалі такі ці бенефіціарні власники? Коли подавати дані? Чи потрібне рішення загальних зборів? Як треба буде підтверджувати дані? Це задоволення платне чи безоплатне?

Прочитайте статтю — і про все дізнаєтеся першими!

Н. Амброзяк, «Податки & бухоблік», 2020, № 32, с. 25

Частки у ТОВ

Товариство з обмеженою відповідальністю (ТОВ) є найпопулярнішою організаційно-правовою формою господарювання, яку обирають для себе юридичні особи в Україні. Ваше підприємство серед них? Тоді цей спецвипуск для вас!

У ньому зібрано все, що стосується правових та облікових питань, пов’язаних із статутним капіталом (СК) ТОВ. Зокрема, ви знайдете тут інформацію про формування СК, облік внесків резидентів і нерезидентів, збільшення і зменшення СК, вихід учасника з товариства, продаж ним своєї частки іншим учасникам, третім особам або самому товариству, виплату дивідендів тощо.

«Податки & бухоблік», 2020, № 33

Скидаємо оберти

Через пандемію коронавірусу багатьом госпсуб’єктам доводиться скорочувати свої витрати по максимуму. Цей тематичний номер присвячений тому, як оформити все якнайкраще.

У першому блоці номера — відповіді на запитання про оренду приміщень. Як розірвати договір оренди? Що при цьому треба пам’ятати? Що відображається в обліку орендаря, коли він покидає орендоване приміщення і залишає поліпшення, проведені ним за час оренди?

Другий — трудовий — блок розповідає про нюанси скорочення чисельності/штату та встановлення неповного робочого часу. Третій блок — витратний. У ньому йдеться про прощення заборгованості і часткове безробіття, вимушений простій та облік загальновиробничих витрат (ЗВВ), скорочення обсягів виробництва та маніпуляції із ЗВВ.

Ось такий собі триптих! Читайте з користю!

«Податки & бухоблік», 2020, № 35

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі