№33

Податки & бухоблік, квітень, 2020/№ 33 спецвипуск Інші номери журналу ›
  • Формування статутного капіталу: організаційні моменти Товариство з обмеженою відповідальністю є найпопулярнішою організаційно-правовою формою господарювання, яку обирають для себе юридичні особи в Україні. Ваше підприємство серед них? Тоді цей спецвипуск для вас — те, що треба! У цьому номері зібрано основні нюанси, що стосуються правових та облікових питань, пов’язаних зі статутним капіталом ТОВ. Зокрема, ви знайдете тут інформацію про його формування, облік внесків резидентів і нерезидентів, збільшення та зменшення статутного капіталу, вихід учасника з товариства, продаж ним своєї частки іншим учасникам, третім особам або самому товариству, виплату дивідендів тощо. Спецвипуск для вас підготували редактор Наталія Вороная, податкові експерти Наталія Чернишова та Наталя Альошкіна, експерт із питань оплати праці Олена Огай.
  • Облік вкладів від резидентів Як ви могли дізнатися з попереднього розділу, вклади до статутного капіталу господарського товариства можуть здійснюватися у вигляді грошових коштів (у готівковій і безготівковій формах), товарно-матеріальних цінностей (далі — ТМЦ), основних засобів, майнових прав тощо. Звичайно ж, для кожного з видів вкладу існують свої особливості обліку. Їх ми й розберемо в цьому розділі. Причому розглянемо ситуації, коли інвестор та емітент перебувають як на загальній, так і на спрощеній системі оподаткування, а також коли засновник — звичайний громадянин.
  • Облік інвалютного вкладу Із попереднього розділу ви дізналися, як обліковують унесення до статутного капіталу грошових коштів у національній валюті України. Тепер же поговоримо про облікові нюанси вкладів в іноземній валюті.
  • Облік інвестицій до статутного капіталу У цьому розділі розглянемо, як інвестор обліковує належні йому частки в статутному капіталі інших підприємств після їх первісного визнання. При цьому особливу увагу приділимо оцінці фінансових інвестицій за методом участі в капіталі (далі — МУК). А саме: розберемо порядок застосування цього методу, а також бухгалтерський та податковий облік фінінвестицій, що обліковуються за МУК.
  • Збільшення статутного капіталу Статутний капітал ТОВ не є недоторканною величиною. У певних випадках його можна збільшити або зменшити. У цьому розділі ми розглянемо порядок збільшення статутного капіталу, а також вивчимо правила бухгалтерського та податкового обліку такої операції.
  • Зменшення статутного капіталу Не збільшенням єдиним... Трапляються ситуації, коли ТОВ хоче за добровільним рішенням або вимушене на вимогу законодавства зменшити розмір статутного капіталу. Нюанси здійснення такої операції, а також порядок її бухгалтерського та податкового обліку зараз і розглянемо.
  • Вихід учасника з товариства Участь у товаристві — справа добровільна. І якщо учасник вирішить розпрощатися з ТОВ, то один з можливих варіантів — вийти зі складу учасників товариства. Та далеко не завжди вихід є самостійним рішенням власника частки в статутному капіталі підприємства. Буває, що виключення зі складу учасників відбувається в примусовому порядку. У цьому розділі розглянемо юридичні та облікові моменти виходу з ТОВ. І почнемо з організаційних питань.
  • Продаж учасником частки в статутному капіталі Отже, ви вже знаєте, як учасник може вийти з ТОВ. Але попрощатися з товариством можна і по-іншому — продати свою частку в статутному капіталі. Усі організаційні та облікові нюанси такої операції розглянемо в цьому розділі.
  • Оподаткування інвестиційного прибутку фізосіб З попередніх розділів ви дізналися про те, які податкові наслідки мають вихід з ТОВ і продаж частки в статутному капіталі для учасників-юросіб. А як оподатковуються такі операції, якщо учасником товариства є фізична особа? Давайте розбиратися.
  • Викуп часток у власному статутному капіталі З розділу 8 (див. с. 56) ви могли дізнатися про купівлю-продаж частки в статутному капіталі ТОВ. Але учасник може продати свою частку не лише іншим учасникам або третім особам, а й самому товариству. У цьому розділі розглянемо основні умови викупу товариством частки у власному статутному капіталі. Також ви дізнаєтеся, як така операція відобразиться в обліку продавця і покупця.
  • Дивіденди Якщо підприємство в минулому періоді плідно працювало, то цілком можливо, що йтиметься про виплату дивідендів. Адже якщо є прибуток, чом би його не розподілити між учасниками? Отже, ділимо прибуток — виплачуємо дивіденди. І розпочнемо з юридичних аспектів їх нарахування та виплати.
  • Перелік використаних документів
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі