Теми статей
Обрати теми

Чим запам’ятався жовтень

Виправлення помилок з податку на прибуток

Припуститися помилки може кожен, важливо правильно і вчасно її виправити. Тим більше що податкове законодавство це дозволяє. Які нюанси слід при цьому враховувати?

Помилки в декларації з податку на прибуток можуть бути виправлені у два способи — шляхом надання уточнюючої декларації або подання додатка ВП у складі поточної декларації. Кожен платник самостійно робить вибір на користь одного з них. У чому переваги і недоліки кожного?

Решта «виправних» питань і відповідей на них — у нашому тематичному номері.

«Податки & бухоблік», 2020, № 79

У рамках норм і вище

У своїй повсякденній діяльності переважна більшість підприємств стикаються з нормами витрати матеріалів. Потрібні вони передусім самому господарюючому суб’єктові, щоб забезпечити виробничий процес матеріальними ресурсами, ефективно їх витрачати і максимально уникати необґрунтованих втрат. Важливі норми і в ПДВшних цілях.

Ролі норм у податковому і бухгалтерському обліку присвячений цей тематичний номер. У ньому ви можете прочитати про облікові нюанси природних втрат, втрат зерна і нафтопродуктів, відходів і браку понад і в межах норм, наднормативної витрати матеріалів з вини працівника, витрати пального, списання шин і акумуляторів та про багато іншого.

«Податки & бухоблік», 2020, № 81

Працівник захворів на СOVID: дії роботодавця

На відміну від наших законотворців, роботодавець не має права на помилку. Він не може закрити очі і просто чекати, поки проблема вирішиться сама по собі. Він за кермом!

Ситуація з коронавірусом на 100 % підтверджує сказане вище. Карантин триває вже більше ніж півроку. Статистика захворілих лякає. Але роботодавець залишається наодинці з COVID-19.

На допомогу йому прийде ця стаття. З неї він дізнається, чи є зараз нормативні документи, що визначають порядок (план) дій роботодавця, працівник якого захворів на коронавірус або є контактною особою, а також про те, що конкретно слід робити в таких випадках.

Л. Ушакова, «Податки & бухоблік», 2020, № 82, с. 2

Зміна...

Усе тече, все змінюється... Погода, події, люди... Щоб триматися на плаву, доводиться підлаштовуватися. Ось ми і вирішили в цьому тематичному номері розібрати в деталях процедури різних змін, що відбуваються у юросіб і ФОП. Місцезнаходження, найменування/П. І. Б., головбухи, директори, учасники, види діяльності і багато що інше.

Що об’єднує усі ці зміни? У принципі, за деяким винятком, загальна канва однакова. Вносимо зміни в ЄДР, повідомляємо контролюючі органи, контрагентів тощо. Але якщо копнути глибше, то у кожного типу зміни є безліч нюансів. Яких саме? Усі подробиці — в номері.

«Податки & бухоблік», 2020, № 83

ФОП-єдиноподатники і РРО-мільйон

За загальними правилами застосовувати РРО/ПРРО повинні суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів, наданні послуг.

Водночас ФОП — платникам ЄП дано право не застосовувати РРО та/або ПРРО, якщо від цього їх звільняє ПКУ. Так, РРО/ПРРО не застосовують: (1) ФОП на ЄП групи 1 і (2) ФОП на ЄП груп 2 — 4, у яких обсяг доходу протягом календарного року не перевищує 1 млн грн.

Для кого РРО-мільйон ще має значення? Який період брати для його розрахунку? Що включає РРО-мільйон і як його проконтролювати? Про це наша стаття.

Н. Адамович, «Податки & бухоблік», 2020, № 84, с. 20

Основні засоби

З основними засобами бухгалтери мають справу постійно. Мало того, що такі активи періодично надходять на підприємство і вибувають різними способами, так на них ще і регулярно доводиться нараховувати амортизацію, а іноді також їх переоцінювати, визначати втрати від зменшення і вигоди від відновлення корисності, здійснювати ремонт і робити поліпшення.

Як усі ці операції відобразити в обліку підприємства, розповідає цей спецвипуск.

«Податки & бухоблік», 2020, № 85

Чи пахне екоподатком бочка з пальним?

Чи пахнуть гроші і чи можна виділити саме їх запах, наука мовчить. Проте, схоже, це знають і уміють фіскали. Нюх у них на таке просто бездоганний! ☺

Нещодавно їм запахло податковими надходженнями від місць зберігання пального. Ось і почали розсилати запити до його зберігачів з вимогами пояснити, чому ті не подавали декларацію з екоподатку за забруднення повітря. Як із цим боротися? Передусім, дайте відповідь їм стримано, але упевнено. Яку саме? Наші поради щодо змісту відповіді на запит — у статті.

І. Хмелевський, «Податки & бухоблік», 2020, № 86, с. 7

Лікарняні

Тема цього номера — лікарняні і все про них. Як правильно розрахувати суму лікарняних, як відображати їх у обліку, як підрахувати страховий стаж працівника і багато що інше.

Відкривається номер статтею про заповнення лікарняного листа. Як відомо, помилки, допущені при його заповненні, можуть служити причиною відмови в оплаті періоду тимчасової непрацездатності. Саме тому контролери дуже скрупульозно відловлюють навіть найдрібніші недоліки.

Що ще ми приготували для вас на цю тему? Ну ось, наприклад, таке: чи є строки, в які працівникові слід виплатити лікарняні? Як швидко допомогу по тимчасовій непрацездатності повинна призначити комісія із соцстрахування? Поспішати з нарахуванням лікарняних чи вони можуть почекати? В який строк подавати заяву-розрахунок?..

«Податки & бухоблік», 2020, № 87

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі