Теми статей
Обрати теми

Монети номіналом 25 коп. вилучають із обігу

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Постанова Правління НБУ від 12.08.2020 р. № 117

висновок документа

З 1 жовтня 2020 року монети номіналом 25 коп. перестануть бути засобом платежу під час здійснення розрахунків готівкою

Ще й досі у багатьох на пам’яті, як із 1 жовтня минулого року НБУ оголосив неплатіжними 1, 2 та 5 копійок, залишивши при цьому в обігу 25-копійкові монети (див. «Податки & бухоблік», 2019, № 54, с. 6). І який через це здійнявся гармидер. Бо, окрім правил заокруглень у сфері торгівлі, послуг та ресторанного господарства, наданих заздалегідь постановою Правління НБУ від 15.03.2018 р. № 25, жодних додаткових роз’яснень від держорганів на той час не було. А готівкові розрахунки тільки цією сферою, звісно, не обмежувалися. Як наслідок, майже перед кожним бухгалтером тоді постали запитання: — як обійтися без готівкового дріб’язку при виплаті зарплати (наші поради щодо цього див. у «Податки & бухоблік», 2019, № 78, с. 13);

— як позбутися копійок в касі та як розрахуватися з підзвітними особами (про це йшлося у «Податки & бухоблік», 2019, № 80, с. 24);

— як виплатити з каси лікарняні («Податки & бухоблік», 2019, № 95, с. 27);

— як сплатити податки готівкою, а також як розрахуватись зі звільненим працівником («Податки & бухоблік», 2019, № 96, с. 21-22).

Сподіваємося, за рік, що минув, кожен з вас випрацював свій алгоритм дій у таких ситуаціях. Якщо так, то вилучення з обігу ще й 25-копійкових монет на вас не позначиться. Адже після 01.10.2020 р. всі готівкові розрахунки проводитимуть за тими самими правилами, що й раніше, без додаткових нововведень. Бо й раніше всі розрахунки мали здійснюватися із заокругленням до найближчих десяти (!) коп.

Інакше кажучи, навіть за наявності платоспроможної монети 25 коп., з 01.01.2019 р. усі готівкові розрахунки слід було все одно приводити до сум, кратних 10, а не 5 коп. Тобто ви не могли залишити, скажімо, у відомості про виплату зарплати 35 коп., хоча їх і можна було виплатити наявними на той час монетами номіналом 10 і 25 коп.

Так само при розрахунках з покупцями за товар ви не могли пробити у чеку суму до сплати 35 коп., навіть якщо покупець міг їх відрахувати наявними у нього монетами. Єдиний виняток, коли ви мали право так зробити, — при безготівковому розрахунку за товар, але це вже зовсім інша справа.

Одним словом, ми упевнені, що вилучення з обігу 25 коп. ніхто навіть не помітить. Однак дещо вам все одно треба знати.

Так, юрособи (крім банків), відокремлені підрозділи юросіб, фізичні особи — підприємці зобов’язані:

— припинити з 1 жовтня прийом монет номіналом 25 коп. за всіма видами готівкових операцій;

— здати до* 16 жовтня залишки монет номіналом 25 коп. до кас банків для зарахування на рахунки.

* Гадаємо, «включно» (див. щодо цього «Податки & бухоблік», 2020, № 70, с. 29).

У свою чергу, пересічні громадяни мають право безоплатно обміняти монети номіналом 25 коп. на монети і банкноти всіх номіналів, що перебувають в обігу, у сумах, кратних 10 коп.:

— до 30 вересня 2021 року — в усіх банках України;

— до 30 вересня 2023 року — через уповноважені банки (Ощадбанк, ПриватБанк, Райффайзен Банк Аваль, ПУМБ).

У решті — без змін. «Спите, жители Багдада, в Багдаде все спокойно!» ☺

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі