Теми статей
Обрати теми

Коли помилка… допомагає?

Солошенко Людмила, податковий експерт
Помилки можуть приносити єдиноподатникам не лише неприємності. Їх виправлення іноді може зіграти на руку спрощенцям і прийти на допомогу. Коли це можливо? Розбираємося.

ЄП-обмеження

Граничний ЄП-дохід. Для перебування на спрощеній системі оподаткування передусім важливо вписуватися в річний обсяг доходу.

Нагадаємо, що у 2021 році граничні розміри ЄП-доходу такі (п. 291.4 ПКУ):

— для групи 1 — 1002000 грн (167 МЗП*);

* Мінімальна заробітна плата, встановлена на 1 січня податкового звітного року: на 01.01.2021 р. — 6000 грн (згідно зі ст. 8 Закону України «Про держбюджет на 2021 рік» від 15.12.2020 р. № 1082-IX).

— для групи 2 — 5004000 грн (834 МЗП);

— для групи 3 — 7002000 грн (1167 МЗП).

РРО. До того ж у підприємців-єдиноподатників від величини доходу за рік залежить необхідність застосування РРО.

Нагадаємо, що у 2021-му не застосовувати РРО можуть ФОП на ЄП груп 2 — 4, обсяг доходу в яких протягом 2021-го не перевищує 220 МЗП (тобто не перевищує 1320000 грн) (п. 61 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Але за умови, що ФОП при цьому не реалізує:

— ТСПТ, що підлягають гарантійному ремонту;

— ліки та медвироби і не надає платних послуг у сфері охорони здоров’я;

— ювелірні вироби та побутові вироби з дорогоцінних металів тощо.

А ось підприємці-єдиноподатники групи 1 звільнені від РРО (п. 296.10 ПКУ). Тому

якщо не хочемо злітати з ЄП / обзаводитися РРО, то важливо не порушувати прибуткових критеріїв

Проте якщо дохід наближається до граничного, то з’являється запитання: як його мінімізувати? Тоді на допомогу можуть прийти деякі операції, що дозволяють скоригувати дохід, серед яких у тому числі й виправлення помилки. Розглянемо ситуації.

Повернення

Дохід можна скоригувати (зменшити) завдяки поверненням. Адже, як відомо, суми коштів, повернених покупцеві товарів (робіт, послуг) при поверненні товарів, розірванні договору або за листом-заявою про повернення коштів, не включаються до ЄП-доходу платника ЄП (п.п. 5 п. 292.11 ПКУ).

І якщо кошти повертаються в періоді їх отримання, то жодного ЄП-доходу не виникне і в декларації платника ЄП такі операції ніяк не відобразяться.

Проте якщо отримання коштів та їх повернення припадають на різні періоди, то податківці пропонують юрособі-єдиноподатнику діяти таким чином (БЗ 108.01.05; лист ГУ ДФС у м. Києві від 04.05.2018 р. № 1999/ІПК/10/26-15-12-04-18):

— у періоді отримання коштів включати їх до складу ЄП-доходу з відображенням у декларації, а

— у періоді повернення грошей покупцю — провести перерахунок і відкоригувати показаний ЄП-дохід через механізм виправлення помилки — шляхом подання УД до раніше поданої декларації, в якій був відображений дохід.

Хоча насправді про виправлення помилки при поверненні можна говорити з натяжкою. Адже п. 50.1 ПКУ пропонує подавати УР у разі виявлення помилок. А зменшення ЄП-доходу через повернення коштів помилкою не є (адже це операція поточного періоду). Тому повернення коштів не повинне запускати механізм самовиправлення. А сума повернених коштів за логікою повинна зменшувати ЄП-дохід того періоду, в якому ці кошти повертаються.

Зверніть увагу: на відміну від єдиноподатників-юросіб, саме так (тобто з перерахунком доходу в періоді повернення, без надання уточнюючої декларації) податківці пропонують обліковувати повернення грошей покупцям ФОП на ЄП (БЗ 107.01.07).

Утім, в окремих ІПК навіть стосовно єдиноподатників-юросіб фіскали говорили про облік операції з повернення коштів при визначенні оподатковуваного доходу в періоді повернення, без подання УД (листи ДПСУ від 11.10.2019 р. № 751/6/99-00-04-04-03-15/ІПК і від 07.10.2019 р. № 624/6/99-00-04-04-03-15/ІПК).

Тому поки в питанні обліку повернення коштів покупцям юрособою-єдиноподатником немає якоїсь однозначності, то, в принципі, можна обрати той варіант, який здається вам прийнятнішим. Проте слід зауважити, що

ситуація з поданням УД і виправленням помилки при поверненні може бути іноді навіть зручною для платника ЄП

Ну наприклад:

— якщо в поточному періоді доходу недостатньо (тобто сума повернених коштів більше поточного доходу і ЄП-дохід виходить від’ємним);

— якщо зі спрощенки перейшли на загальну систему (тоді УД допоможе збалансувати наслідки і відкоригувати ЄП-дохід, раніше відображений за авансом, адже покупець у результаті повернув товар).

Отже, коригування ЄП-доходу при поверненні коштів у будь-якому випадку (неважливо, за допомогою УД або в поточній декларації) допоможе врятувати від перевищення. І якщо відбулося перевищення, то в тому ж періоді слід подумати про повернення і повернути покупцеві аванс, щоб зменшити свій дохід (і перевищення уникнути). Наприклад, якщо в II кварталі намічається перевищення ЄП-доходу, то в II кварталі можемо повернути покупцеві аванс I кварталу (неважливо, через УД чи в поточній декларації), щоб зменшити за підсумками півріччя дохід і не допустити перевищення ЄП-доходу за підсумками півріччя.

Ось декілька основних шляхів зменшення доходу:

— розірвати договір і повернути покупцеві оплату, отриману за таким договором;

— повернення покупцем товару (його частини) за претензією, а покупцеві — оплати (якщо немає сенсу розривати договір і повертати все отримане за ним, а для неперевищення доходу достатньо повернути тільки частину коштів/товару);

— повернення авансу покупцеві на його прохання за листом.

Помилковий платіж

Уявимо, що єдиноподатник наближаються до граничної величини ЄП-доходу. Тоді якісь із коштів, включених до ЄП-доходу, можна розцінити як помилковий платіж. І усунути помилку — зменшити раніше показаний дохід за допомогою УД. Адже суми коштів, що помилково надійшли, жодним доходом не є.

Хоча податківці якраз у такій ситуації вважають, що можна обійтися і без УД, а просто перерахувати (зменшити) суму доходу в періоді повернення. Тобто фіскали прив’язуються до періоду повернення помилкових коштів і пояснюють (див. БЗ 107.01.03 і БЗ 108.01.02, що діяла до 01.01.2021 р.):

— якщо зарахування і повернення коштів відбуваються в одному звітному періоді, то до ЄП-доходу такі суми не включаються і в декларації не відображаються;

— якщо ж повернення здійснюється в наступному звітному періоді, то в періоді помилкового отримання коштів їх потрібно включити до ЄП-доходу. А в періоді, в якому здійснено повернення, здійснити перерахунок і дохід відкоригувати. Причому відкоригувати дохід можна тільки за наявності письмового пояснення банку або суб’єкта господарювання про помилкове зарахування коштів.

У будь-якому випадку (через УД або в періоді повернення) дохід зрештою буде скоригований (зменшений). Детальніше про помилкові кошти див. «Податки & бухоблік», 2019, № 42, с. 15.

Поворотна фіндопомога

Припустимо, що грошові кошти, які надійшли, помилково визнали оплатою за товар і включили до ЄП-доходу. Проте пізніше виявили помилку — це була поворотна фіндопомога. А як відомо, сума поворотної фінансової допомоги, отриманої і поверненої протягом 12 календарних місяців з дня її отримання, до ЄП-доходу не включається (п. 292.11 ПКУ). Тоді помилку слід виправити і суму ЄП-доходу відкоригувати (зменшити). Тому єдиноподатники групи 3 можуть подати УД до кварталу, коли такий ЄП-дохід був відображений.

Ще, наприклад, можна говорити, що жодного договору постачання не було (перераховувалася поворотна фіндопомога), проте була допущена помилка в реквізиті «Призначення платежу» платіжки. Адже питання уточнення інформації, зазначеної в реквізиті «Призначення платежу» виконаного платіжного доручення, сторони вирішують у порядку, погодженому між ними, без участі банку (детальніше про виправлення такого реквізиту див. «Податки & бухоблік», 2021, № 39, с. 16).

Зауважте, що за поворотною фіндопомогою дохід може виникати тільки в разі її неповернення після закінчення 12 календарних місяців із дня отримання. Тоді сума неповерненої фіндопомоги включається до ЄП-доходу:

— у підприємців-єдиноподатників груп 1, 2 — за підсумками податкового (звітного) року, на який припадає строк неповернення допомоги (БЗ 107.01.03), а

— у єдиноподатників групи 3 — наступного дня після закінчення 12 календарних місяців з дня її отримання (БЗ 108.01.02).

Щоправда, податківці ще кажуть про включення до цивільних доходів фіндопомоги, не повернутої до закінчення 12 місяців ліквідованим ФОП на ЄП (БЗ 107.01.03). Детальніше див. «Податки & бухоблік», 2021, № 55, с. 26.

Посередництво

Нагадаємо: при посередництві доходом єдиноподатника-посередника є лише винагорода (п. 292.4 ПКУ). А ось транзитні суми — не дохід.

Тому якщо єдиноподатник виступить не звичайним продавцем, а як посередник, ЄП-дохід вийде мінімізувати. А якщо помилково в дохід поставили всю суму з урахуванням транзитних коштів, що проходять крізь посередника, то можна виправити помилку й уточнитися за допомогою УД. Про те, яким єдиноподатникам дозволено займатися посередництвом, див. «Податки & бухоблік», 2019, № 51, с. 23.

Якщо дохід наближається до граничного, то можна підключити дружнього посередника- комісіонера. Він потримає в себе виручку за товар або її критичну частину на визначений у договорі строк (чим допоможе уникнути перевищення доходу).

Тож для неперевищення ЄП-доходу договір купівлі-продажу по можливості варто трансформувати в посередницький.

Прострочена кредиторка

Як відомо, в єдиноподатників групи 3 — платників ПДВ до складу ЄП-доходу включається сума кредиторської (грошової) заборгованості, за якою минув строк позовної давності (п. 292.3 ПКУ, а, на думку податківців, і у спрощенців, які не є платниками ПДВ, лист ДПСУ від 01.06.2021 р. № 3878/К/99-00-18-04-03-09). Дохід визнають на дату списання заборгованості (п. 292.6 ПКУ). Проте слід врахувати, що через карантин строки позовної давності на період карантину продовжено (п. 12 Прикінцевих та перехідних положень ЦКУ). А отже, таке їх продовження відстрочить момент визнання заборгованості простроченою і дату виникнення доходу. Детальніше див. «Податки & бухоблік», 2020, № 38-39, с. 22.

Тому якщо продовження строку списання через карантин не врахували і показали ЄП-дохід достроково, таку помилку слід виправити і ЄП-дохід відкоригувати (зменшити).

До того ж не забувайте, що сторони за домовленістю можуть збільшити строк позовної давності, встановлений законом (ч. 1 ст. 259 ЦКУ). Або позовна давність може перериватися, якщо боржник, наприклад, визнає борг (претензію) і попросить відстрочити погашення заборгованості. Тому якщо помилково заздалегідь поставили дохід, його можна відкласти на майбутнє. Детальніше про це див. «Податки & бухоблік», 2018, № 44, с. 38; 2020, № 77, с. 62.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі