Теми статей
Обрати теми

Чим запам’ятався лютий

Операція «Індексація»

Потяг індексації рушив. У лютому цього року право на індексацію з’явилося навіть у тих працівників, яким останній раз оклади (тарифні ставки) підвищували у вересні 2020 року. Тому саме час згадати основні правила індексації зарплати працівників.

Одразу скажемо: розрахунок коефіцієнтів індексації захоплюючим не назвеш. Втім, цю роботу ми беремо на себе і щомісячно публікуємо для вас вже готові коефіцієнти. Усе, що залишається вам, — з’ясувати, які саме доходи підлягають індексації, а також визначитися з так званим базовим місяцем. Ці та інші премудрощі індексації ви знайдете в першій статті. А прочитавши другу, зможете їх закріпити на конкретних ситуаціях.

Л. Ушакова, «Податки & бухоблік», 2021, № 9, с. 2, № 11, с. 4

Єдиний сільгоспподаток — 2021

У 2021 році, як і у 2020-му, стати платниками сільгоспЄП можуть дві категорії суб’єктів господарювання: юридичні особи та фізичні особи — підприємці.

Для того, щоб стати у 2021 році платниками сільгоспЄП, обидві категорії суб’єктів господарювання повинні дотримуватися усіх вимог, які згадані в п.п. 4 п. 291.4 ПКУ. При цьому для кожної окремої категорії визначені свої вимоги. Порівняно з 2020 роком ці вимоги не змінилися. Тематичний номер допоможе пригадати їх усім, кого це цікавить.

До речі, незважаючи на те, що граничний термін переходу на сільгоспЄП для «юриків» уже сплив, «фізики» цілком можуть зареєструватися як ФОП і стати платниками цього податку посеред року. Про це читайте в окремій статті номера.

«Податки & бухоблік», 2021, № 10

Готельна ПДВ-ставка: як застосовувати?

З початку 2021 року під 7 % ставку ПДВ потрапили послуги з тимчасового розміщення (проживання), які надаються готелями і подібними засобами тимчасового розміщення (клас 55.10 КВЕД ДК 009:2010). Це одразу викликало цілу низку запитань.

Податківці навіть встигли видати Інформаційний лист № 18 (див. «Податки & бухоблік», 2020, № 9, с. 24), в якому роз’яснили деякі нюанси застосування готельної ставки. Але, як завжди, такі роз’яснення вимагають усебічного аналізу і додаткових коментарів. Що ми і зробили для вас (і за вас) у цій статті.

С. Децюра, «Податки & бухоблік», 2021, № 11, с. 8

Неприбуткові організації

Існує чимало організацій, діяльність яких не передбачає отримання прибутку.

Хто ж такі неприбутківці? Який порядок їх реєстрації в податкових органах? Яких вимог вони повинні дотримуватися, щоб не втратити свій неприбутковий статус? І що на них чекає у разі порушення цих вимог? Якими можуть бути у неприбутківців джерела доходів? На які цілі ці доходи вийде витратити? Які витрати дозволені неприбутківцям? Як їм звітувати в податкову про підсумки своєї діяльності?

Відповіді на ці та ще тисячу інших ☺ неприбуткових запитань зібрані під однією обкладинкою цього тематичного номера.

«Податки & бухоблік», 2021, № 12

Отримуємо податкову знижку за 2020 рік

ПКУ визначає податкову знижку як суму (вартість) витрат звичайної фізичної особи, понесених нею у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) протягом звітного року, на яку, за певних умов, можна зменшити свій річний оподатковуваний дохід (див. п.п. 14.1.170 ПКУ).

Що це дає фізичній особі? Вона може повернути з бюджету частину, а, може, й увесь ПДФО, сплачений із зарплати, за результатами річного декларування. Цікаво? Тоді пропонуємо вам за допомогою цієї статті ознайомитися з правилами гри для застосування податкової знижки.

О. Марченко, «Податки & бухоблік», 2021, № 13, с. 23

Запаси

Запасами є активи, які утримуються для подальшого продажу, або перебувають у процесі виробництва з метою подальшого продажу продукту виробництва, або утримуються для споживання при виробництві продукції чи управлінні підприємством.

Напевно кожному підприємству тією чи іншою мірою доводиться мати справу із запасами. І, звичайно, важливо знати особливості бухгалтерського і податкового обліку таких активів. Про них і розповідає цей спецвипуск.

Зокрема, з нього ви дізнаєтеся про формування первісної вартості запасів і про відображення в обліку їх надходження, використання і вибуття на сторону. Крім того, висвітлені способи обліку транспортно-заготівельних витрат, а також облікові тонкощі окремих видів ТМЦ.

«Податки & бухоблік», 2021, № 14

Продаємо товари в Інтернеті: як пробити чек РРО

Вимога застосовувати РРО при продажу товарів/послуг, замовлення або оплата яких здійснюються з використанням мережі Інтернет, — чи не найбільша нісенітниця останніх років, уведена з подання фіскалів. Схоже, законодавці почали це розуміти, тому нещодавно дозволили обходитися без РРО при дистанційних розрахунках за послуги.

А ось над продавцями товарів в Інтернеті, на жаль, дамоклів меч РРО продовжує висіти й досі. Саме для них у цій статті наведені поради, як правильно пробити чек в інтернет-магазині при різних варіантах розрахунку за товар (авансова оплата, післяплата, часткове авансування з подальшою оплатою тощо), а також при поверненні товару.

І. Хмелевський, «Податки & бухоблік», 2021, № 15, с. 2

Середня зарплата

З виплатами, які розраховують виходячи із середньоденної зарплати, бухгалтери стикаються в роботі досить часто. І тут важливо не заплутатися в порядку розрахунку такої зарплати. Адже виплати за середньою, за загальним правилом, належать до мінімальних державних гарантій в оплаті праці.

Сьогодні механізм обчислення середньої зарплати залежно від виду виплати регулюють два документи — Порядок № 1266 і Порядок № 100. Розібратися з тим, який із двох порядків слід застосовувати при розрахунку лікарняних, декретних, відпускних та інших виплат, які розраховують виходячи із середньої заробітної плати, вам допоможе цей тематичний номер.

«Податки & бухоблік», 2021, № 16

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі