Теми статей
Обрати теми

Чим запам’ятався січень

Розподіл та перерахунок ПДВ — 2021

Ведете подвійну (пільгову та оподатковувану) діяльність? Тоді напевно знаєте, що потрібно здійснювати ПДВ-розподіл за правилами ст. 199 ПКУ, а наприкінці року — проводити перерахунок ПДВ.

Коли розподіляють ПДВ? Як проводити річний перерахунок? Як складати зведені розподільчі ПН і перерозрахункові РК до них? Як бути, якщо пільгові постачання виникли/зникли з середини року або відбулися повернення? Що робити з пільговими постачаннями, виведеними з-під ПДВ-розподілу? У всіх розподільчо-перерозрахункових тонкощах допоможе розібратися наш тематичний номер.

«Податки & бухоблік», 2022, № 1-2

Тютюнова ПДВ-пільга: що у роздробі?

Завдяки п. 197.27 ПКУ з 1 січня 2022 року ПДВ-оподаткуванню підлягають суто операції з першого постачання тютюнових виробів, тютюну, промислових замінників тютюну і рідин для електронних сигарет, для яких установлені максимальні роздрібні ціни. Друге та наступні їх постачання звільнені від ПДВ.

Що означає таке ПДВ-звільнення операцій з постачання тютюнової продукції для оптових і роздрібних торговців? Виходячи з якої вартості нараховувати компенсуючі податкові зобов’язання за п. 198.5 ПКУ та коли розподіляти вхідний ПДВ за ст. 199 ПКУ? Як оподатковувати залишки тютюну на 01.01.2022? Усі подробиці ми розкрили у статті.

Т. Войтенко, «Податки & бухоблік», 2022, № 3, с. 4

Звітність ФОП за 2021 рік

Усі ФОП за традицією на початку кожного року звітують про результати своєї діяльності в минулому році. Не є винятком і 2022 рік. У цьому тематичному номері розглянуто тонкощі складання звітності ФОП як на спрощеній системі, так і загальносистемниками.

Не випустили з уваги і ЄСВ. Адже за 2021 рік звітувати з ЄСВ потрібно вже у складі ФОП-декларацій, заповнюючи спеціальний ЄСВ-додаток. Хочете знати, як заповнювати ЄСВ-додаток? Або як його заповнювати при зміні системи оподаткування? Обов’язково зазирніть у номер.

«Податки & бухоблік», 2022, № 4

Постачання пільгового металобрухту тепер із ПДВ-розподілом

Як ви знаєте, ПДВ-пільгу з постачання, у тому числі з імпорту, відходів та брухту чорних і кольорових металів, продовжили до 01.01.2027. Тобто, як і раніше, нараховувати ПЗ за такими операціями не потрібно. Проте з початку 2022 року, здійснюючи операції з пільговим металобрухтом, платник зіткнеться із загальними ПДВ-розподільчими правилами ст. 199 ПКУ. Раніше правила цієї статті щодо таких операцій не застосовувалися (враховувалися лише компенсаційні вимоги п. 198.5 ПКУ).

Відтепер, якщо одночасно з ПДВшними операціями платник здійснює постачання пільгового металобрухту, то згідно зі ст. 199 ПКУ він зобов’язаний розподілити вхідний ПДВ за подвійними придбаннями. Як у цьому випадку реалізувати механізм ПДВ-розподілу і як це позначиться на податковому та бухгалтерському обліку платника, ви дізнаєтеся з цієї статті.

Н. Альошкіна, «Податки & бухоблік», 2022, № 5, с. 10

Декларація з податку на прибуток

Минув уже цілий місяць нового, 2022 року, але «звітний марафон» щодо минулого року для бухгалтерів усе ще триває. І, як завжди, не обходиться без запитань. Ну а як інакше, якщо наші законотворці невпинно клепають усе нові й нові зміни до податкового законодавства та вносять нескінченні правки до форм звітності? Як за всім устежити, врахувати всі нововведення?

Ми співчуваємо нашим читачам і зі свого боку намагаємося допомогти своєю інформаційною підтримкою. Зокрема, для тих, хто зобов’язаний звітувати з податку на прибуток, ми підготували спецвипуск, повністю присвячений декларації з цього податку. У ньому наведено актуальну і детальну інформацію про строки та порядок подання, а також про особливості заповнення як самої податковоприбуткової декларації за 2021 рік, так і додатків до неї.

«Податки & бухоблік», 2022, № 6

Плата за землю — 2022: про головне

Традиційна стаття, присвячена загальним правилам та особливостям, за якими юридичні особи у 2022 році сплачують земельний податок та орендну плату за державні і комунальні земельні ділянки. Наш матеріал окреслює коло платників, визначає базу оподаткування та особливості індексації нормативної грошової оцінки.

Так, НГО сільгоспугідь (рілля, багаторічні насадження, сіножаті, пасовища та перелоги) звільнена від індексації. А от НГО земель населених пунктів та інших несільгоспземель за минулий рік (саме її використовуємо зараз для розрахунку земподатку) підлягає індексації з коефіцієнтом 1,1.

Важливо, що стаття містить приклад заповнення «земельної» декларації.

М. Нестеренко «Податки & бухоблік», 2022, № 7, с. 10

Об’єднана звітність за 4 квартал 2021 року

Об’єднану звітність з ПДФО, ВЗ і ЄСВ за 4 квартал 2021 року потрібно подати не пізніше 09.02.2022. Форма не змінилася, тому ми не стали мучити вас теорією, а вирішили розібрати ситуації з практики.

У цьому тематичному номері ви знайдете безліч прикладів щодо відображення в Д1 і 4ДФ різних виплат як працівникам, так і стороннім особам. Не оминули і трудовий додаток 5 (Д5). Відображення зарплати, лікарняних, відпускних, фіндопомоги, виплат за цивільно-правовими договорами, виплати ФОП — усе це докладно розібрано у цьому номері.

«Податки & бухоблік», 2022, № 8

Працівник без щеплення: відстороняти?

Тема COVID-вакцинації працівників не втрачає актуальності. Навпаки, кожного разу поповнюється новими нюансами та деталями. Ось і зараз вкотре розширили перелік працівників, які потрапляють під обов’язок зробити щеплення (із 31.01.2022).

Не зробив? «Карантинна» постанова КМУ від 09.12.2020 № 1236 погрожує відстороненням. І начебто все однозначно. Але до того ще далеко. Судова практика додає вогника — вносить сум’яття до умів роботодавців. Як бути? Куди бігти? Тільки без паніки! У нашому матеріалі є всі роз’яснення для прийняття зваженого рішення.

«Податки & бухоблік», 2022, № 9, с. 2

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі