Теми статей
Обрати теми

Заправляємо авто працівників за талонами юрособи

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Дефіцит пального, що виник через знищення агресором нафтопереробної інфраструктури та нафтосховищ в країні, змушує підприємства шукати можливі шляхи заправляти автомобілі своїх співробітників — керівника, менеджерів тощо. Доволі розповсюджена ситуація, коли приватні авто заправляють на АЗС/АГЗС за пальними талонами* від юрособи. Потім співробітники намагаються відшкодовувати підприємству такі витрати. Виникає запитання — а які наслідки?

* Також це можуть бути смарт-картки та інші інструменти, що надають право їх держателю на заправку певних обсягів пального.

Стисло про пальні талони

Пальний талон — це документ, придбаний за відпускною ціною обумовленого номіналу, що підтверджує право його власника (покупця пального) отримати на АЗС/АГЗС фіксовану кількість пального певного найменування і марки, які позначені на ньому. Талон на пальне не є розрахунковим чи платіжним засобом. Це лише товарно-розпорядчий документ, на підставі якого пальне відпускають з АЗС/АГЗС.

Характерною особливістю використання талонів є перерахування покупцем пального передоплати

Тобто придбання пального у такий спосіб передбачає, що підприємство спочатку має сплатити його постачальникові гроші за певний обсяг пального. А вже після цього отримує від продавця пального талони певного номіналу (з зазначеними на них серійним та порядковим номерами), які дають йому право в момент їх пред’явлення отримати вже оплачене пальне.

На практиці, зазвичай, використовують дві схеми роботи з пальними талонами — залежно від моменту, коли право власності на пальне переходить до покупця.

Перехід права власності — за фактом отримання талонів. Це коли обсяг конкретного виду пального, що забезпечений придбаними талонами (зазначений у них), одразу переходить у власність покупця — в момент отримання талонів. Надалі пальне залишається на відповідальному зберіганні в постачальника до моменту пред’явлення талонів і заправки в баки автомобілів на АЗС/АГЗС. Передання на відповідальне зберігання передплаченого пального відбувається шляхом підписання між покупцем та продавцем акта приймання-передачі (видаткової накладної) і видачі покупцеві талонів відповідного номіналу на весь обсяг оплаченого пального (див. лист ГУ ДФС у м. Києві від 15.03.2016 № 6164/10/26-15-40-02-16).

У такому разі, крім акту приймання-передачі (видаткової накладної), що підтверджує факт отримання талонів на пальне, продавець випише видаткову накладну (або акт приймання-передачі) на загальний обсяг пального, забезпечений виданими талонами. Саме в цей момент передоплачене пальне покупець оприбутковує собі на баланс (Дт 2031 «Пальне на складі» — Кт 631). Одразу ж при отриманні талонів покупець на підставі складеного акта приймання-передачі (видаткової накладної) відображає передачу пального постачальнику на відповідальне зберігання (Дт 2032 «Талони на пальне»Кт 2031 «Пальне на складі»).

Наприкінці місяця, послуговуючись отриманим від постачальника актом приймання-передачі пального із відповідального зберігання, його вартість відображають записом: Дт 2033 «Пальне в баках автомобілів»Кт 2032 «Талони на пальне».

Перехід права власності — під час заправки авто. Це коли право власності на пальне переходить до покупця в момент фактичної заправки автомобіля на АЗС/АГЗС. Тобто коли пальне з пальнороздавальної колонки заливають у бак автотранспортного засобу.

У такому випадку до моменту фізичного відпуску (заправки) пального у покупця буде висіти звичайна передоплата за виданий аванс під постачання пального в майбутньому (Дт 371 «Розрахунки за виданими авансами»). Все обмежиться тільки актом приймання-передачі (видатковою накладною) саме на талони, а не на пальне.

І лише при заправці автомобіля отримане пальне потрапить на Дт 2033 «Пальне в баках автомобілів»

(або Дт 2031 «Пальне на складі» — якщо пальне за талонами заливали в каністри чи подібні ємності). Тут роль для цілей оприбуткування пального на баланс підприємства відіграє отримана від постачальника наприкінці місяця видаткова накладна про кількість виданого АЗС/АГЗС пального за талонами (та чеки РРО, сформовані безпосередньо у момент отримання пального на АЗС/АГЗС).

Проте можливий альтернативний варіант обліку пальних талонів за ситуації, коли право власності на пальне покупець отримає лише після його фактичної заправки в бак автомобіля. Полягає він в обліку пальних талонів на субрахунку 331 «Грошові документи у національній валюті» (Дт 331 — Кт 371). Відтак, тільки за фактом отримання пального (заправлення в бак автомобіля) його списують з субрахунку 331 і оприбутковують на Дт 2033 «Пальне в баках автомобілів»: Дт 2033 — Кт 331.

В умовах перепродажу талонів цей підхід, на наш погляд, є найбільш оптимальним. Адже тоді ми відобразимо продаж талонів на пальне безпосередньо із субрахунку 331 (субрахунок 2033 задіяний не буде). А це, в свою чергу, не дозволить податківцям підводити підприємство під платника акцизного податку (див. про це нижче).

Зазвичай у кожній із схем АЗС/АГЗС у момент заправки автомобіля пальним за талонами видають отримувачу чек РРО, у якому вказують як оплату «Талони». Про можливі варіанти вирішення ситуації, коли пальне за талонами заправлено, а чека РРО немає, читайте в «Податки & бухоблік», 2021, № 61.

А відображення в обліку операцій із талонами нами детально висвітлювалося в «Податки & бухоблік», 2019, № 64.

Перепродаж пальних талонів

Очевидно, що підприємство як власник пального має право розпоряджатися ним на свій розсуд — у тому числі продати пальні талони, і зокрема — за договором купівлі-продажу.

Єдине формальне обмеження — це заборона єдиноподатникам продавати підакцизні товари, яка установлена п.п. 3 п.п. 291.5.1 ПКУ — для всіх спрощенців та п.п. 1 п.п. 9.3 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ — для спецЄПшників.

Тому у договорі купівлі-продажу з покупцем (у вашому випадку співробітником підприємства) обов’язково зафіксуйте «талонний» спосіб придбання співробітниками права на отримання на АЗС/АГЗС пального, а також зазначте, зокрема, реквізити талонів, граничний строк отримання пального, перелік доступних для заправки АЗС/АГЗС тощо.

Відразу наголосимо! Аби не мати проблем з пальним акцизом та реєстрацією податкових накладних (ПН) / розрахунків коригування (РК) у ЄРПН,

оформляйте перепродаж пальних талонів так, щоб за всіма документами проходили саме талони, а не на пальне!

Якщо домовилися з працівником, що погашення заборгованості за поставлені пальні талони буде проводитися шляхом відрахування із зарплати працівника, то зафіксуйте цей момент в договорі купівлі-продажу. Зазначте у ньому, з зарплати за який місяць та у якій сумі слід провести відрахування.

Якщо ж в договорі цей момент пропустили, то працівник може звернутися з заявою про проведення відрахування з його зарплати за такий-то місяць в такій-то сумі для покриття його заборгованості підприємству. Зверніть увагу, що тут обмеження, установлені ч. 1 ст. 128 КЗпП, не діють! Тож на погашення заборгованості за талони можна направити хоч всю суму зарплати до виплати, звісно, якщо це зафіксовано в договорі.

Бухоблік. В бухгалтерському обліку дохід від продажу пальних талонів має потрапити на Кт 712 «Дохід від реалізації інших оборотних активів» (Кт 719 «Інші доходи від операційної діяльності»): Дт 377 — Кт 712 (719). А їхню собівартість відображайте відповідно за Дт 943 «Собівартість реалізованих виробничих запасів» (Дт 949 «Інші витрати операційної діяльності»): Дт 943 (949) — Кт 2032 (331).

Перепродаж пальних талонів іншим особам оформляйте актом приймання-передачі або видатковою накладною, складеними за загальними правилами.

Податок на прибуток. Об’єкт оподаткування з податку на прибуток визначаємо виходячи з бухгалтерського фінансового результату, відкоригованого на різниці, прямо передбачені ПКУ. Тож операції з придбання та подальшого перепродажу пальних талонів відображайте виключно за правилам бухобліку. Адже ніяких коригувань для них ПКУ не встановлює.

Хіба що пальні талони (а в результаті і саме пальне) будуть придбані у особливих нерезидентів або у неприбуткових організацій. Тоді вісокодохідникам і малодохідникам-добровольцям доведеться застосувати 30 % збільшуючу різницю із п.п. 140.5.4 ПКУ (ср. ).

ПДВ. Під час придбання «талонного» пального право на податковий кредит (ПК) виникає в покупця у загальновстановленому порядку — за правилом «першої події» згідно з п. 198.2 ПКУ. В вашому випадку такою подією є передплата за пальне. Тому саме на дату оплати за пальне відображайте ПК з ПДВ (див. лист ДФСУ від 18.04.2019 № 1684/6/99-99-15-03-02-15/ІПК). Підстава — зареєстрована ПН. Втім, за лютий, березень, квітень і травень 2022 року ПК можна було відобразити на підставі первинних (розрахункових) документів (п. 322 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, див. «Податки & бухоблік», 2022, № 33). Але в подальшому такий ПК все одно треба буде підтвердити зареєстрованою ПН (п.п. 69.11 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, «Податки & бухоблік», 2022, № 40.

Операції з реалізації талонів на пальне підлягають оподаткуванню ПДВ у загальному порядку. Тож на дату постачання (за правилом «першої події») своїм співробітникам пальних талонів, які надають право на заправку авто пальним на АЗС/АГЗС, потрібно збільшити податкові зобов’язання (ПЗ) з ПДВ.

Для вас як перепродавця талонів на пальне мінімальна база ПДВ-оподаткування дорівнює ціні придбання такого товару (п. 188.1 ПКУ). Очевидно — це ціна оприбутковування вами пального (пальних талонів). Якщо перепродаєте пальні талони нижче за ціну придбання, не забутьте скласти ПН з типом причина «15» (див. svp.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/584224.html).

Який код УКТ ЗЕД проставляти у графі 3.1 ПН на пальні талони?

Ясності тут немає. На практиці хтось бере умовний код на сайті ДПСУ для інших товарів — «00120». Для смарт-карток, наприклад, використовують код «8523 30 00 00» (картки з магнітною стрічкою без запису) або «8524 60 00 00» (картки з магнітною стрічкою із записом).

Податківці щодо порядку складання ПН при реалізації талонів на пальне роз’яснюють так: у разі здійснення подальшого постачання раніше придбаного пального (дизельне пальне або бензин), при складанні ПН за такою операцією зазначається код УКТ ЗЕД, що відповідає коду УКТ ЗЕД дизельного пального та бензину відповідно (див. dp.tax.gov.ua/baner/podatkovi-konsultatsii/konsultatsii-dlya-yuridichnih-osib/print-71871.html).

Та все ж, ми б не радили так чинити*. Адже, крім «акцизної» причини, одним з критеріїв ризиковості здійснення операцій, які застосовуються для цілей блокування реєстрації ПН/РК в ЄРПН, є відсутність на дату складання ПН/РК відомостей у Реєстрі платників пального акцизу про госпсуб’єкта, який реєструє ПН/РК на товар (пальне) за кодами УКТ ЗЕД відповідно до п.п. 215.3.4 ПКУ.

* Щодо зазначення в ПН саме «талони», а не «пальне» ми писали в «Податки & бухоблік», 2019, № 59.

Безоплатна передача талонів

Придбані коштом підприємства пальні талони можна надати працівникам на безоплатній основі.

Бухоблік. Будь-яка безоплатна передача у бухгалтерському обліку відображається як витрати. Талони на пальне, які підприємство дарує співробітнику, відображаються за кредитом відповідного рахунка обліку у кореспонденції з рахунком витрат: Дт 949 — Кт 2032, 313.

Податок на прибуток. Якщо підприємство — малодохідник, і ви визначили у декларації з податку на прибуток, що не застосовуєте коригування з розд. ІІІ ПКУ, тоді все просто. Прибутковий об’єкт формується строго на підставі бухоблікових даних. Тож у загальному випадку наслідком таких безоплатних передач будуть бухоблікові витрати, які, відповідно, зменшать об’єкт оподаткування податком на прибуток.

Якщо підприємство — високодохідник або ж малодохідник-доброволець, то теж хвилюватися не слід. Адже ваші обдаровані — фізичні особи, які є платниками ПДФО. Тож ви не здійснюєте ніяких коригувань бухфінрезультату, оскільки п.п. 140.5.10 ПКУ передбачає пряме виключення. Тобто безоплатна передача пальних талонів працівникам підприємства позначиться на прибутковому об’єкті за бухобліковими правилами.

ПДВ. Безоплатна передача товарів (талонів на пальне), у тому числі й співробітникам підприємства, для цілей ПДВ-оподаткування є їх постачанням (п.п. 14.1.191 ПКУ).

При безоплатній передачі нараховують тільки одні ПДВ-зобов’язання — виходячи з мінбази на підставі п. 188.1 ПКУ: не нижче за ціну придбання пальних талонів. А от ПН складають дві: першу (поставочну) — на нульову договірну вартість, другу (мінбазну) — на суму перевищення мінбази над договірною ціною.

ПДФО, ВЗ і ЄСВ. Для працівників підприємства безоплатно отримані пальні талони є додатковим благом (п.п. «е» п.п. 164.2.17 ПКУ). А на суму додаткового блага нараховують ПДФО та військовий збір (ВЗ).

Додаткове благо ви надали працівникам у негрошовій формі. Тож базу оподаткування ПДФО визначайте за правилами п. 164.5 ПКУ. Тобто вартість талонного доходу, розраховану за звичайними цінами, помножте на натуральний коефіцієнт — 1,219512 (для доходів, оподатковуваних за ставкою 18 %).

Також утримуйте ВЗ за ставкою 1,5 % (п.п. 1.4 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Для визначення бази оподаткування ВС натуральний коефіцієнт не застосовують.

Є ще один спосіб провести видачу співробітникам талонів на пальне. Можливо

оформити таку безоплатну передачу пальних талонів як подарунок для працівників

У такому разі ПДФО та ВС нараховувати не доведеться. Але є умова — загальна вартість подарованих талонів не повинна перевищувати 25 % мінімальної зарплати на 1 січня 2022 року — 1625 грн із розрахунку на місяць (п.п. 165.1.39 ПКУ). Підстава для надання подарунків працівникам у вигляді талонів на пальне — відповідний наказ керівника підприємства про таке дарування.

Якщо вартість негрошових подарунків перевищить неоподатковувану межу (у розрахунку на місяць), то під оподаткування потрапляє частина вартості, що перевищує таку межу. Оподатковувана частина буде для працівника доходом у вигляді додаткового блага (п. 174.6, п.п. «е» п.п. 164.2.17 ПКУ).

Застерігаємо вас від бажання надати працівникові подарунок (пальні талони) за зниженою вартістю порівняно з ціною закупки, щоб вивести його з-під оподаткування. Чому? Бо ви нічого не зекономите. Такі дії податківці розцінять як надання індивідуальної знижки від звичайної ціни подарунка. Її сума — це оподатковуваний доход у вигляді додаткового блага (п.п. «е» п.п. 164.2.17 ПКУ).

Увага! Якщо частина грошового подарунка оподатковується, то до бази ПДФО-оподаткування вона повинна потрапити збільшеною на натуральний коефіцієнт 1,219512. А ось ВЗ утримуйте з «чистої» вартості.

Щодо ЄСВ, то незалежно від варіанту оформлення, безоплатно отримані працівником талони на пальне увійдуть до фонду оплати праці працівника (див. пп. 2.3.2, 2.3.4 Інструкції № 5) й відповідно до бази нарахування єдиного внеску. Відштовхуйтеся від суми, в якій ви негрошовий дохід зафіксували в бухобліку як дохід отримувача. Разом з тим є й інша думка: включати до бази нарахування ЄСВ негрошові доходи в сумі, що дорівнює їх вартості (див. «Податки & бухоблік», 2021, № 99).

Пальні талони і акциз

Чи потрібко підприємству при реалізації талонів на отримання пального реєструватись платником акцизного податку як особа, що реалізує пальне?

За загальним правилом до платників акцизного податку відносяться, зокрема, особи, які реалізують пальне (п.п. 212.1.15 ПКУ). У свою чергу, під реалізацією пального розуміють будь-які операції з фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального з переходом на нього права власності чи без, за плату (компенсацію) чи без, з акцизного складу/акцизного складу пересувного (п.п. 14.1.212 ПКУ):

— до акцизного складу;

— до акцизного складу пересувного;

— для власного споживання чи промислової переробки;

— будь-яким іншим (!) особам.

Відтак,

операції з перепродажу пальних талонів не можуть вважатися реалізацією пального

Адже при таких операціях реалізація пального (фізичний відпуск з акцизного складу / акцизного складу пересувного) не здійснюється. А відбувається лише продаж талонів на пальне. Реалізація ж пального відбувається тільки в момент отоварювання талонів, тобто при заправці автомобілів на АЗС/АГЗС — під час фізичного відпуску пального в бак автомобіля. Цю позицію підтримували й податківці (див. листи ДФСУ від 27.05.2019 № 2383/6/99-99-12-02-02-15/ІПК і від 21.02.2019 № 645/6/99-99-12-01-02-15/ІПК).

Водночас, фіскали наполягають — якщо за даними первинних документів підприємство здійснює операції з отримання від постачальників та реалізацію покупцям пального за допомогою талонів, які отримуються та/або надаються як доповнення до видаткових накладних на пальне, тоді підприємство є платником пального акцизу (див. лист ДПСУ від 08.11.2019 № 1242/6/99-00-04-02-05-15/ІПК, БЗ 114.01).

Втім, незаконність такого висновку очевидна — бо щоб там у первинних документах не зазначалося (і з якими кодами УКТ ЗЕД), при перепродажу талонів ніякої «акцизної» реалізації пального не буде. Стосується це і тих випадків, коли згідно з договором купівлі-продажу право власності на пальне, на яке придбані талони, переходить до його покупця і пальне залишається на відповідальному зберіганні на АЗС/АГЗС. Адже при цьому фізичної передачі його з акцизного складу також не відбувається. Докладніше читайте в «Податки & бухоблік», 2019, № 59.

Проте, з урахуванням продавлювання податківцями фіскального ретропідходу, перепродавець талонів, у якого в первинних документах значилося пальне, може нарватися при перевірці на штраф за п. 117.3 ПКУ — 100 % вартості реалізованого пального. Та ще й фіскали будуть погрожувати 500 тис грн штрафу за торгівлю без ліцензії на «опт». Тому радимо оформляти перепродаж талонів на пальне так, щоб за первинними документами проходили саме талони.

А чи необхідно перепродавцю талонів отримувати ліцензії на оптову/роздрібну торгівлю пальним та/або на його зберігання?

Ліцензія на зберігання перепродавцю талонів зазвичай не потрібна — вона має бути у того, хто фактично зберігає на АЗС/АГЗС це пальне

(див. «Податки & бухоблік», 2019, № 59). Якщо отоварювати талони підприємство планує, заправляючи пальне безпосередньо в бак автомобіля, то й на цьому етапі про зберігання (а отже, й про отримання ліцензії на зберігання пального) говорити не доводиться.

А ось щодо ліцензії на «опт» однозначної відповіді немає. Хоча у деяких листах податківці надають ліберальну відповідь і говорять, що операції з реалізації пальних карток і талонів на пальне без здійснення операцій безпосередньо з пальним не вимагають отримання відповідної ліцензії (див. листи ДФСУ від 24.07.2019 № 3422/6/99-99-12-02-02-15/ІПК і від 27.05.2019 № 2383/6/99-99-12-02-02-15/ІПК). Та все ж отримайте від фіскалів ІПК схожого змісту безпосередньо для себе. Подробиці про пальні талони і ліцензії див. у «Податки & бухоблік», 2019, № 59.

Акцизні накладні (АН) на операції з талонами чи пальними картками не складаються. Оскільки фізична передача пального відбувається на АЗС/АГЗС на підставі пальних талонів, то у цьому випадку АН мають складатися саме такими постачальниками, тобто АЗС/АГЗС (див. листи ДПСУ від 20.09.2019 № 333/6/99-00-04-02-06-15/ІПК і ДФСУ від 24.07.2019 № 3422/6/99-99-12-02-02-15/ІПК).

Отже, ще раз підкреслимо! Щоб податківці не чіплялися чому підприємство не зареєстровано платником пального акцизу та/або чому не отримало ліцензію на зберігання пального, дуже бажано і в первинних документах, і в ПН зазначати, що продаєте ви саме талони.

Висновки

  • На практиці використовують дві схеми роботи з пальними талонами залежно від моменту, коли право власності на пальне переходить до покупця — за фактом отримання талонів чи під час заправки автомобіля.
  • Операції з перепродажу талонів на пальне підлягають оподаткуванню ПДВ у загальному порядку. ПДВ-мінбаза дорівнює ціні придбання такого товару — вартості оприбутковування пальних талонів.
  • При безоплатній передачі нараховують тільки одні ПДВ-зобов’язання — виходячи з мінбази на підставі п. 188.1 ПКУ: не нижче за ціну придбання пальних талонів.
  • При перепродажу талонів ніякої «акцизної» реалізації пального не буде. Стосується це і тих випадків, коли за договором право власності на «талонне» пальне переходить до його покупця і пальне залишається на відповідальному зберіганні на АЗС/АГЗС.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі