Теми статей
Обрати теми

Неправомірно нарахували ПДВ-зобов’язання за грошима

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Продали товар бюджетнику. У договорі на постачання зазначено, що оплата буде здійснена з казначейського рахунку. Тож нарахували податкові зобов’язання (ПЗ) з ПДВ за датою зарахування коштів на такий рахунок. Однак потім з’ясувалося, що в Єдиному реєстрі розпорядників та одержувачів бюджетних коштів (www.treasury.gov.ua/kaznachejstvo-informuye/yedinij-reyestr-rozporyadnikiv-ta-oderzhuvachiv-byudzhetnih-koshtiv) цього покупця немає. Ось і виходить, на думку податківців, що не можна було застосовувати правило визначення ПЗ «за грошима». З цим і розберемося.

Як визначити бюджетний статус коштів?

При оплаті за рахунок бюджетних коштів правило «першої події» не працює. Адже п. 187.7 ПКУ встановлена особлива дата виникнення ПЗ з ПДВ. ПЗ у такому разі виникають «за оплатою» — тобто на дату зарахування коштів на рахунок платника в банку / небанківському надавачу платіжних послуг або на дату отримання відповідної компенсації у будь-якій іншій формі, включаючи зменшення заборгованості платника за його зобов’язаннями перед бюджетом.

Як же визначити, що товари/послуги оплачуються саме за рахунок бюджетних коштів?

Фіскали в ПДВ-цілях рекомендують:

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі