Теми статей
Обрати теми

ФОП на ЄП групи 2 та ЗЕД

Казанова Марина, податковий експерт
ФОП на єдиному податку групи 2 планує займатися зовнішньо-економічною діяльністю (ЗЕД). На що йому потрібно звернути увагу?

Операції продажу (експорт)

Експорт послуг заборонено. Підприємцям-єдиноподатникам, як і іншим суб’єктам господарювання, займатися ЗЕД як такою не заборонено.

Але треба враховувати загальні заборони, які є для платників ЄП (існуючі обмеження за видами діяльності, заборону на негрошові форми розрахунків тощо).

Так, ФОП на ЄП групи 2 мають право здійснювати експорт товарів (окрім підакцизних*). При цьому товари можуть бути у т. ч. власновироблені.

* Оскільки на ЄП груп 1 — 3 забороненими є, зокрема, виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів (крім роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів та діяльності фізичних осіб, пов’язаної з роздрібним продажем пива, сидру, пері (без додання спирту) та столових вин) (п.п. 3 п.п. 291.5.1 ПКУ).

А ось

здійснювати експорт послуг єдиноподатникам групи 2 заборонено

Пов’язане це з тим, що ФОП на ЄП групи 2 дозволено надавати послуги лише платникам ЄП та/або населенню (п.п. 2 п. 291.4 ПКУ). Нерезиденти платниками ЄП бути не можуть (п.п. 291.5.7 ПКУ). А під категорію населення, на переконання податківців, потрапляють лише ті фізичні особи, які на момент отримання послуги знаходилися на території України (див., зокрема, лист ГУ ДПС у Харківський обл. від 20.04.2021 № 1620/ІПК/20-40-24-04-10, лист ДПСУ від 28.11.2023 № 4387/ІПК/99-00-24-03-03 ІПК).

А тому ФОП на ЄП групи 2 не має права надавати послуги нерезидентам, що знаходяться за межами України.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі