№9

Місцеве самоврядування, вересень, 2020/№ 9 Інші номери журналу ›
  • Посадова особа VS депутат: як поєднати представницькі і службові повноваження? Тема місцевих виборів дуже багатогранна у своїх міфах та вигадуваннях. Зокрема, тематика поєднання службових і депутатських поноважень викликає досить багато запитань. Тому ми вирішили у цій статті розкласти по поличках норми законодавчих актів, які регулюють зазначене питання.
  • Оренда чи оперативне управління? На адресу нашої редакції надійшло таке звернення: «Прошу допомогти в роз’ясненні питання щодо передачі в оренду фельдшерсько-акушерського пункту (ФАПу), який є комунальною власністю. Відповідно до ст. 15 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» можлива передача в оренду частини приміщення ФАПу без проведення аукціону некомерційному комунальному підприємству «Центр первинної медико-санітарної допомоги» районної ради. Чи можливо передати приміщення в оперативне управління?»
  • Субвенції такі субвенції: а ви користуєтесь? До редакції постійно надходять запитання від ОМС щодо шляхів вирішення тих чи інших проблем громади, на які з низки різних причин весь час не вистачає фінансування. Зокрема, з листа нашого читача громада зіткнулась з такою проблемою: «На території нашої ОТГ, яка складається з невеликих сіл, взагалі немає жодного спортивного закладу, куди б могли ходити діти. За місцеві кошти ми не можемо поки що собі дозволити побудувати такий заклад, а інвестора наразі теж не знайшли. Вже готові на співфінансування, але не знаємо, до кого звернутись із такою пропозицією. Чи є якісь програми, в яких можна брати участь та отримати бажане?». І дуже часто виявляється, що ОМС ловлять птаха в небі, не помічаючи синицю в руках, — інколи для вирішення тієї чи іншої проблеми можна було б скористатись субвенцією. Однак рада або не знає про її існування, або не подає необхідний пакет документів для її отримання. Чи відслідковуєте порядки та умови надання субвенцій, коштами яких можна вирішувати безліч проблем громад, ви? Про те, які субвенції можна було отримати на подібну мету протягом цього року, ми і поговоримо.
  • Про особливості складання проектів місцевих бюджетів на 2021 рік Лист Мінфіну № 05110-14-6/25074 від 13.08.2020
  • Щодо звільнення орендарів від орендної плати Витяг з листа Фонду держмайна від 04.08.2020 № 10-16-15429
  • Місце та роль юридичного відділу в структурі органів місцевого самоврядування1 Органи місцевого самоврядування, маючи на меті дієве та реальне виконання своїх повноважень, мають постійно вдосконалюватись та змінювати напрацьовані за попередні роки організаційні стандарти, виробляти нові управлінські практики та систему виконавчих органів. Особливо це актуально на стадії розбудови та розвитку місцевого самоврядування.
  • Щодо визначення предмета закупівлі та розміщення інформації в електронній системі закупівель Витяг з листа Мінекономіки від 03.09.2020 № 3304-04/53972-06
  • Щодо планування закупівель Витяг з листа Мінекономіки від 03.09.2020 № 3304-04/54160-06
  • Управління територіальними громадами по-новому У сучасних умовах для територіальних громад є достатньо важливим визначення єдиних методичних підходів до організації моніторингу ефективності діяльності органів місцевого самоврядування і оцінки динаміки показників, що характеризують якість життя громадян та рівень соціально-економічного розвитку територій. Після місцевих виборів 2020 року й утворення територіальних громад на базовому рівні є всі підстави для формування відповідних методичних і технологічних інструментів для оцінювання ефективності управління та інституційного розвитку територіальних громад.
  • Чи відповідальний ОМС за несанкціоновані звалища відходів? Які дії Державна екологічна інспекція може вжити до ОМС у разі виявлення на території відповідної громади несанкціонованих сміттєзвалищ і як реагувати ОМС у таких випадках — питає редакцію ОМС. Тож давайте з’ясовувати все за порядком.
  • Щодо порядку оскарження процедур закупівель Витяг з листа Мінекономіки від 07.08.2020 № 3304-04/49140-06
  • Конкурс на вакантне місце службовця ОМС Як правильно з точки зору чинного законодавства провести конкурс на заняття вакантної посади спеціаліста з реєстрації місця проживання? З таким запитанням до редакції звернувся один з ОМС. Тож відповідаємо.
  • Бути чи ні дисциплінарній відповідальності старости? Застосування відносно посадових осіб ОМС законодавства, яке передбачає дисциплінарну відповідальність, викликає певні труднощі. І неоднакова судова практика у справах про визнання протиправними та скасування розпоряджень голів ОМС про накладення дисциплінарних стягнень є тому підтвердженням. Законом України від 16.07.2020 № 805-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення виборчого законодавства» стосовно процедури призначення старости на посаду. Тож пропоную проаналізувати, чи вплинули ці зміни на притягнення старости до дисциплінарної відповідальності.
  • Щодо джерел здійснення доплати соціальним працівникам, передбаченої постановою КМУ від 29.04.2020 р. № 375 Витяг з листа Мінфіну від 01.07.2020 № 09030-01-2/19757
  • Оплату праці підвищили? Хто, коли, кому? Чекали і дочекались — оприлюднено постанову КМУ від 26.08.2020 № 750 «Про підвищення оплати праці працівників установ, закладів та організацій бюджетної сфери».
  • Мобільні додатки для громад Навіть якщо у вашій громаді поки не у всіх є смартфони — то все одно скоро вони з’являться. Смартфон — це розваги та зв’язок у власній кишені. До того ж, зараз це задоволення може бути не дуже дорогим. І таку повсюдність смартфонів можна використовувати на користь власних громад. І тут перш за все йтиметься про «локальні» додатки.
  • Венеційська хартія. Як правильно зберігати культурну спадщину 18.08.2020 Президент України В. Зеленський підписав Указ № 329/2020 «Про заходи щодо підтримки сфери культури, охорони культурної спадщини, розвитку креативних індустрій та туризму». Виходячи з самої назви документа зрозуміло, що цей указ було ухвалено з метою впровадження комплексу заходів, які мають на меті сприяти розвитку культурного потенціалу України, зберегти, популяризувати та ефективно використовувати національне культурне надбання, створити умови для туристичної привабливості об’єктів культурної спадщини та підтримки креативних індустрій.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі