Теми статей
Обрати теми

Чим запам’ятався листопад

Порядок застосування спецрахунків з ПДВ

Цей документ, затверджений постановою КМУ від 16.10.2014 р. № 569, без перебільшення, стосується кожного платника ПДВ. Адже він визначає механізм відкриття і закриття рахунків у системі електронного адміністрування ПДВ, особливості складання податкових накладних (ПН) і розрахунків коригування до них, а також процедуру проведення розрахунків з бюджетом з використанням зазначених рахунків.

Крім редакційного коментаря до Порядку, читайте також аналітичну статтю про перехідні ПДВ-моменти на межі 2014 — 2015 років. З неї ви дізнаєтеся: чи можна від’ємне значення ПДВ перенести з 2014 у 2015 рік; як будуть (і чи будуть узагалі?) стикуватися дані суміжних «грудневої» та «січневої» декларацій; як бути зі «старими» ПН 2014 року і чи вийде їх урахувати як такі, що запізнилися, у 2015 році?

«Податки та бухгалтерський облік»,
 2014, № 88, с. 5

Л. Солошенко,
 «Податки та бухгалтерський облік»,
 2014, № 94, с. 13

Ви запитували на вебінарі

Це третій у поточному році тематичний номер з відповідями на найцікавіші запитання, поставлені вами, шановані читачі, під час чергового вебінару. Причому їх потік не вичерпується, а стає все «повноводнішим». Це підказує нам, що таку приємну форму спілкування з нашими друзями варто продовжити і наступного року.

За традицією, найбільш почесне місце відведено запитанням з ПДВ і податку на прибуток. Проте не забуті ані ПДФО, ані військовий збір, ані єдиний податок, ані питання готівкового обігу. Окремий блок займають «трудові» і «зарплатні» запитання. Крім того, висвітлено нюанси відносин з фізособами та сплати спецводозбору. Словом, кожен знайде в цьому меню страву на свій смак!

«Податки та бухгалтерський облік»,
 2014, № 89

Ліквідація неліквідів... поки ще не пізно

Головне завдання цієї статті — проаналізувати та порівняти приблизні податкові результати різних способів позбавити суб’єктів господарювання від непотрібних їм наразі ТМЦ (тобто неліквідів). Серед таких способів ліквідації неліквідів у статті розглянуто їх продаж, безоплатну передачу та списання.

Майте на увазі: багатьом СПД слід поквапитися, щоб позбавитися від своїх неліквідів ще до настання наступного, 2015-го, року. Перш за все це стосується платників ПДВ. Стаття допоможе вам зорієнтуватися і прийняти швидке і правильне управлінське рішення.

О. Павленко, «Податки та бухгалтерський облік»,
 2014, № 90, с. 7

Готуємося до зими

«Голод — не тітка». А холод — і поготів! Особливо в настільки складній економічній і політичній обстановці, що склалася нині у країні. Ось чому цей тематичний номер потрібний усім і кожному. У ньому — і про утеплення приміщень, і про твердо(рідко)паливний опалювальний котел, і про міні-електростанції, і про зимовий одяг, і про підготовку авто до зими, і про прибирання снігу, та про інше, без чого пережити нинішню зиму буде не так і просто.

Але за вас, шановні читачі, ми спокійні...

«Податки та бухгалтерський облік»,
 2014, № 91

ПН, Реєстр і декларація з ПДВ: передноворічні сюрпризи

Змін у формах/порядках заповнення/ведення ПН/Реєстру ПН чекали з квітня. Багато хто вже втратив надію побачити їх у роботі до початку 2015 року, і раптом — сюрприз. Щоправда, нові ПН і Реєстр запроваджуються всього на один місяць — грудень. Але щоб протягом цього місяця не наробити помилок, читайте першу статтю.

Друга присвячена новинкам найсвіжішої декларації з ПДВ. А вони, хоча й не революційні, але все-таки є. Подробиці — у самій статті. Тут досить сказати тільки, що подання нової форми ПДВ-звітності вперше має відбутися за грудень 2014 року. Тому відкладати на потім читання цього матеріалу ми б не рекомендували.

Н. Яновська, «Податки та бухгалтерський облік»,
 2014, № 92, с. 5
; № 94, с. 8

Річна інвентаризація

Навіщо потрібна інвентаризація, вам відповість будь-хто. Щоб зіставити фактичну наявність ОЗ, НМА, ТМЦ, грошових коштів та інших активів підприємства з даними бухгалтерського обліку. А заразом установити надлишки або нестачу таких цінностей і коштів. І, звичайно ж, відобразити все це в річному балансі підприємства.

Але скільки ж у такій, на перший погляд, елементарній процедурі різних нюансів! Виявляється, рівно стільки, щоб цілком присвятити їм спецвипуск і запропонувати його вам, шановні колеги. Вивчіть його — і ви назавжди позбавитеся щорічного «інвентаризаційного» головного болю.

«Податки та бухгалтерський облік»,
 2014, № 93

Те, що потрібно не забути!

Ця стаття — своєрідний міні-органайзер, що нагадає і допоможе вам не пропустити важливі події та дати, пов’язані з поданням заяв, підтверджень, додаткової звітності. Усі ці дати та події, зібрані нами, пов’язані з роком, що минає, і переходом у рік майбутній. Тому неодмінно візьміть їх на замітку.

Серед них заяви про перехід на ЄП і про відмову від нього, про зміну групи/ставки ЄП, про збереження/перехід на «квартальний» ПДВ, про ПДВ-розреєстрацію, про відсутність об’єкта обкладення екоподатком і спецводозбором та інші, не менш важливі.

Н. Адамович, «Податки та бухгалтерський облік»,
 2014, № 94, с. 19

Облік позик

Недостатність власних оборотних коштів — явище у сфері бізнесу розповсюджене. І найлегший спосіб налагодити свій фінансовий стан — позичити кошти. Але біда: позичаєш чужі, а віддавати доводиться свої! Та ще й возитися потім з відображенням цієї операції в податковому та бухгалтерському обліку...

Після прочитання цього тематичного номера ви назавжди забудете про подібні проблеми. Фіндопомога від нерезидента, позики в єдиноподатника, товарні позики, позика та вексель, обмеження на позику готівкою — ось далеко не повний перелік тем, висвітлених у цьому номері. Упевнені, що з таким «джентльменським набором» ви не переплатите позикодавцю жодної зайвої копійки і не проколетеся на штрафах під час податкових перевірок.

«Податки та бухгалтерський облік»,
 2014, № 95

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі