Теми статей
Обрати теми

Чим запам’ятався жовтень

Звільнення працівника

Будь-які зміни, з одного боку, непокоять і лякають, але, з іншого боку, стають тією першою сходинкою, ставши на яку ми починаємо новий шлях. Адже життя продовжується незважаючи ні на що… Ось так і зі звільненням з роботи.

У тематичному номері, присвяченому розірванню трудового договору, ми розглянули найдрібніші нюанси цієї процедури, проаналізували всі життєві ситуації з точки зору трудового законодавства, розповіли про особливості звільнення окремих категорій працівників з ініціативи третіх осіб. Не забули сказати й про те, які виплати і в які строки потрібно нарахувати звільненому працівнику, щоб він не пішов ображеним.

«Податки та бухгалтерський облік»,
 2014, № 79

Благодійна допомога для потреб АТО

Тривала складна ситуація в нашій країні, пов’язана з окупацією частини території та проведенням АТО, породила низку нових проблем і поставила непрості завдання. Вирішити ті з них, що накопичилися в податковій сфері, — ось головна мета прийняття Закону України від 02.09.2014 р. № 1668-VII. Наскільки йому це вдалося, читайте в першій статті, присвяченій аналізу основних положень зазначеного Закону.

Заразом хочемо привернути вашу увагу ще до однієї публікації в цьому самому номері на ту саму тему. У ній розглянуто податкові наслідки купівлі бронежилета для непрацівника підприємства, якого призвали на військову службу у зв’язку з мобілізацією. Ми запропонували два варіанти оформлення такої операції «без головного болю», якими можна скористатися вже просто сьогодні.

К. Скрипкіна, І. Хмелевський,
 «Податки та бухгалтерський облік»,
 2014, № 80, с. 6

Я. Клиженко, І. Хмелевський,
 «Податки та бухгалтерський облік»,
 2014, № 80, с. 34

Податкова малоцінка

«Мала штука червінчик, а ціна велика!» — стверджує народне прислів’я.

Саме тому на сторінках нашого видання ми запропонували цикл статей про особливості обліку малоцінних необоротних матеріальних активів (МНМА). Із них ви дізнаєтеся, які критерії визнання цих активів та як провести їх первісну оцінку, як нарахувати амортизацію та як відобразити витрати на утримання, ремонт і поліпшення податкової малоцінки, а також у якому порядку здійснити їх переоцінку, продаж і списання.

Т. Войтенко,
 «Податки та бухгалтерський облік»,
 2014, № 80, с. 20
; № 84, с. 15; № 86, с. 19

Податкова накладна

Оповідка про цей архіважливий для кожного платника ПДВ документ ледве вмістилася у два тематичні номери. У них ми охопили як глобальні питання (правила складання власне податкової накладної та розрахунку коригування до неї, нюанси заповнення реквізитів заголовної та табличних частин ПН, процедура реєстрація податкових накладних в ЄРПН), так і конкретні.

Серед останніх: як і коли складають зведені ПН, як відображають у податковій накладній операції зі зворотною тарою, як заповнити графу 6 «авансової» ПН, якщо загальна вартість послуг ще не відома тощо.

«Податки та бухгалтерський облік»,
 2014, № 81
і № 83

 

ТОП-10 запитань про Реєстр на прощання

Ще один матеріал для платників ПДВ. Добігають кінця останні місяці, коли вони зобов’язані вести Реєстр виданих та отриманих податкових накладних. У зв’язку з чим ми вирішили наостанок нагадати важливі моменти заповнення цього податкового регістру: як заповнювати порожні графи Реєстру за відсутності показників, як відображати постачання лікарських засобів та медвиробів, що оподатковуються ПДВ за ставкою 7 %, як виправити помилки в Реєстрі тощо? А заразом загляньте разом із нами в майбутнє, щоб дізнатися, що чекає на нас попереду, коли на зміну Реєстру прийде електронне адміністрування ПДВ.

Л. Солошенко,
 «Податки та бухгалтерський облік»,
 2014, № 82, с. 24

Автомобіль на підприємстві

Автомобіль є доволі поширеним об’єктом обліку, тому спектр питань, які розглянуто в цьому спецвипуску, теж досить широкий.

Ви купили автомобіль? Тоді вас зацікавить, як правильно сплатити всі супутні його придбанню податки та збори, а також сформувати первісну вартість. Експлуатація автомобіля, його техобслуговування і ремонт — найспецифічніша частина обліку. Але ми й у цьому прийдемо вам на допомогу. Крім того, зі спецвипуску ви дізнаєтеся про податкові наслідки оренди транспортних засобів, а також про інші варіанти користування чужим автомобілем, які пропонує чинне законодавство.

Але що таке автомобіль без водія? Купа заліза! Щоб вона не заіржавіла без нагляду фахівця, ми підготували відповіді на запитання, хто може бути водієм, як правильно організувати його роботу, яку відповідальність він несе за порушення на дорозі тощо.

«Податки та бухгалтерський облік»,
 2014, № 85

Спецрахунки з ПДВ

Напередодні запровадження електронного адміністрування ПДВ це, безумовно, топ-тема для обговорення. Ми теж не могли залишити її поза увагою та присвятили їй дві статті.

Ви, звичайно, уже знаєте, що до 01.01.2015 р. кожному платнику відкриють свій ПДВ-спецрахунок. Але як ця система працюватиме? Чи вдасться обійти заборону на реєстрацію в ЄРПН такої податкової накладної, сума ПДВ у якій перевищує певний автоматично розрахований «ліміт реєстрації»? Чи беруть участь у визначенні цього ліміту розрахунки коригування до ПН і замінники ПН? Ми проаналізували для вас головні віхи майбутніх нововведень — тепер справа за вами. Читайте із задоволенням!

О. Голенко,
 «Податки та бухгалтерський облік»,
 2014, № 84, с. 36

Л. Солошенко,
 «Податки та бухгалтерський облік»,
 2014, № 86, с. 10

Виплати працівникам

При нарахуванні будь-яких виплат працівнику перед бухгалтером відразу постає низка запитань. До якого виду доходу належить та чи інша виплата? Чи потрібно її суму обкладати ПДФО, ЄСВ та військовим збором? Чи враховується вона при обчисленні середньої зарплати для оплати лікарняних, відпусток, вихідної допомоги тощо? Чи індексується вона? Чи можна її суму включити до складу податкових витрат підприємства? Як відобразити цю виплату в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ і звіті з ЄСВ?

Відповісти на ці запитання — мета цього тематичного номера.

«Податки та бухгалтерський облік»,
 2014, № 87

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі