Теми статей
Обрати теми

Чим запам’ятався червень

РК при поверненні пільгового товару: не все так просто

Погодьтеся, повернення товару досить поширене явище, яке потрібно належним чином оформити та відобразити в ПДВ-обліку. Не є винятком і випадок, якщо сам товар не обкладається ПДВ. І за таким товаром потрібно проводити коригування та відображати його у відповідних рядках декларації з ПДВ. Зрозуміло, для цього потрібно виписати розрахунок коригування (РК). Але біда, цей РК (мабуть, з технічних причин) не виходить зареєструвати в ЄРПН!

Що ж робити? Використовувати той самий РК! Як? Читайте в консультації.

І не забудьте також почитати про коригування ЧВ, адже зміна неоподатковуваних обсягів повинна впливати на цей коефіцієнт! Поспішаємо заспокоїти — проблем з ним не буде ☺.

Л. Солошенко, «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 44, с. 18

Нова звітність з ЄСВ

Звіт з ЄСВ за травень роботодавці подавали вже за новою «мінфінівською» формою. Причому склад залишився тим самим: форма № Д4 (таблиці 1 і 6 подають регулярно, 5 і 7 — за необхідності) і форма № Д7.

«Новачок» непогано адаптований до нових правил справляння ЄСВ. Так, у таблиці 1 форми № Д4 тепер можна:

— проінформувати податківців про застосування понижуючого коефіцієнта до ставки ЄСВ у частині нарахувань та його розміри;

— відобразити різниці, на які «дотягували» зарплату до МЗП, за тими основними працівниками, в яких вона була нижча МЗП;

— зазначити суми ЄСВ, нараховані на такі різниці.

Дещо змінилася й таблиця 6 форми № Д4. Тепер у ній показують і суми нарахованого ЄСВ, а також додаткову базу нарахування ЄСВ.

Строки подання звітності не змінилися.

«Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 45

Агов, там, у Мінфіні! Видаліть графу 7 з додатка Д1!

Податківці оприлюднили консультацію з питання заповнення гр. 7 додатка Д1 до декларації з ПДВ. Вони приписали і продавцю, і покупцю в цій графі:

— у разі збільшення суми компенсації товарів/послуг (або коли сума компенсації не змінюється) зазначати дату отримання покупцем РК, зареєстрованого в ЄРПН;

— у разі зменшення суми компенсації товарів/послуг зазначати дату отримання покупцем РК для реєстрації в ЄРПН.

На жаль, як це часто буває, ця консультація поставила ще більше запитань. Відповіді на них читайте у статті нашого фахівця.

О. Павленко, «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 46, с. 16

Офісні витрати

Щодня в офісах нас оточує безліч предметів. Без канцтоварів, побутових приладів, комп’ютерної техніки, офісного обладнання та інших об’єктів — просто нікуди! У цьому тематичному номері пропонуємо поглянути на них «з вивороту»: розібрати облік і поговорити про те, як з усім цим офісним «добром» впоратися бухгалтеру.

Утім, офіс супроводжують не тільки витрати на перелічені предмети, але й витрати, пов’язані з його утриманням. Тому ми не могли залишити поза увагою облік комунальних послуг, оренду офісу.

До речі, офіс може бути не тільки в підприємства. Є приватні підприємці, які за оборотами анітрохи не поступаються юрособам. Для них теж маємо цікаву інформацію.

«Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 47

Право на понижуючий коефіцієнт — під питанням

ДФСУ наполягає: якщо кому-небудь з основних працівників базу нарахування ЄСВ у звітному місяці дотягували до МЗП, то право на понижуючий коефіцієнт втрачається. Але така вимога суперечить чинному законодавству про ЄСВ. Адже вона не названа серед трьох вичерпних умов, які повинен виконати роботодавець, щоб мати право на понижуючий коефіцієнт!

Вихід: або «воювати» в суді, або уникати ситуацій донарахування ЄСВ до «мінімалки».

«Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 48, с. 42

Кодекс відповідальності

Чого найбільше боїться бухгалтер? Правильно, штрафних санкцій! Найвірніший спосіб уникнути їх — не порушувати законодавство. Але в нашому житті не все так просто. Важливо не тільки знати законодавство, а й розбиратися в порядку застосування самих санкцій.

У цьому спецвипуску йдеться про те, яка відповідальність може загрожувати суб’єктам господарювання та їх працівникам за порушення у сфері господарювання.

Як ДФСУ штрафує за порушення податкового законодавства і законодавства про ЄСВ? Яке покарання чекати за неподання фінансової чи статзвітності? Як карають фонди соцстрахування та Держпраці? Чим загрожує недодержання законодавства про зайнятість населення і про захист прав споживачів?

Це далеко не всі запитання, відповіді на які ви знайдете на сторінках цього спецвипуску.

«Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 49

Матдопомога до відпустки: дві сторони однієї медалі

Матеріальну допомогу до відпустки можна надати всім працівникам або ж відзначити декілька цінних кадрів. Якщо гроші на оздоровлення виплачуєте всім чи більшості працівників, то обкладайте виплату ЄСВ, ВЗ і ПДФО у складі зарплати.

Вирішили відзначити деяких співробітників? Тоді надайте їм нецільову благодійну допомогу. Якщо сума такої допомоги у 2015 році менше 1710 грн., то працівника чекає приємний бонус: ЄСВ, ВЗ і ПДФО з такої суми не справляють.

Л. Ушакова, «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 50, с. 14

Комісійні операції

Досить часто суб’єкти господарювання звертаються до послуг посередників. Не дивно, що «комісійна» тема — один з лідерів за числом запитань читачів. У цьому тематичному номері ми вирішили ще раз розглянути її з різних боків. Адже з цього року в законодавстві сталися серйозні зміни, які не могли не торкнутися комісійного обліку.

У номері розглянуто не тільки бухгалтерський облік комісійних операцій, який безпосередньо впливає на облік податковий, а й тонкощі обкладення ПДВ, причому не тільки всередині України, але й у ЗЕД-угодах (а там питань ну дуже багато!) Не залишилися без інформації і платники єдиного податку. Добре, хоч для них у ПКУ з’явилася визначеність.

«Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 51

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі