Теми статей
Обрати теми

Чим запам’ятався березень

Роздрібний та паливний акциз

Напевно, ви знаєте, що з 01.01.2016 р. сталися серйозні зміни в частині акцизного податку (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 5, с. 32).

Крім того, з 01.03.2016 р. щодо такого підакцизного товару, як пальне, стартувала спеціальна система електронного адміністрування реалізації пального (СЕАРП), яка після закінчення місячного перехідного періоду, тобто з 1 квітня, має працювати вже на повну силу. Напередодні цього «веселого» старту ми підготували тематичний номер з усіма подробицями очікуваних новацій.

Але це ще не все. Річ у тім, що достатньо багато запитань продовжує викликати так званий роздрібний акцизний податок. Тим паче, що з початку поточного року змінилася ставка акцизу при роздрібній реалізації ПММ. Відповіді на ці запитання — у другій частині номера.

«Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 18

Брак у виробництві

Не помиляється той, хто нічого не робить. Саме тому помилки, погрішності і, як наслідок, брак продукції на виробництві все ж трапляються. На жаль, усунути їх зовсім неможливо.

Тема першої з двох «бракованих» ☺ статей — порядок документального оформлення браку. Адже будь-яка операція, для того, щоб її можна було провести в бухгалтерському обліку, має бути відповідним чином оформлена документально. І втрати від браку тут не виняток. З другої статті ви дізнаєтеся, як правильно відобразити такі втрати в бухгалтерському та податковому обліку.

Прочитайте їх обидві про всяк випадок. Ну хоча б для того, щоб не допускати бухгалтерського браку, якщо все ж доведеться коли-небудь мати справу з браком виробничим.

А. Свіріденко, «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 19, с. 16 і 19

Нова податкова накладна

Не випустіть з уваги! З 1 квітня змінилася форма податкової накладної (ПН). І це не першоквітневий жарт. Тому ми визнали своїм обов’язком розповісти, в яких шатах з’явилася перед нами ця «модниця» цього разу. Весь тематичний номер присвячено одній їй!

Ой, ні, ще й її нерозлучному приятелеві ☺ — Розрахунку коригування кількісних і вартісних показників (РК). Адже з тієї самої дати коригувати ПН, причому як старі, так і нові, доведеться вже в оновленому РК.

А заразом у цьому ж тематичному номері ми розповіли про нюанси складання підсумкової, зведеної, «компенсаційної» (згідно з пп. 198.5, 199.1 ПКУ) ПН і ПН на мінбазу. Звісно, приділили увагу й реєстрації ПН/РК в ЄРПН.

«Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 20

Оновлена нормативка з РРО

Нарешті дочекалися! Оновлено Положення про форму та зміст розрахункових документів. Головна новина цього документа: роздрібні торговці, які здійснюють реалізацію підакцизних товарів, повинні зазначати в касовому чеку окремим рядком розмір ставки акцизного податку, загальну суму такого податку за всіма зазначеними в чеку товарами, а на початку рядка друкувати назву такого податку. Тобто реквізит «Акцизний податок» віднині став обов’язковим реквізитом касового чека.

Водночас зазначені вимоги до форми та змісту фіскальних касових чеків не поширюються на розрахункові документи, що друкуються РРО, версії внутрішнього програмного забезпечення (ПЗ) яких уключено до Держреєстру РРО до 11.03.2016 р. Виходить, обов’язок поклопотатися про правильну форму касового чека наразі покладено на виробників РРО. Саме вони повинні випустити такі версії внутрішнього ПЗ, які дозволяли б виділяти в чеку «роздрібний» акциз.

«Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 21, с. 4 і 30

Індексація та компенсація

І знову два в одному ☺! Цей тематичний номер охоплює одразу дві теми, пов’язані між собою загальною спрямованістю.

Індексація грошових доходів населення встановлена законодавством, щоб підтримати купівельну спроможність громадян в умовах постійного зростання споживчих цін на товари та послуги. Індексація доходів дозволяє частково відшкодувати таке збільшення цін. З першої частини тематичного номера ви дізнаєтеся, за яких умов виникає право на індексацію, у яких межах індексують доходи населення, що відносять до об’єктів індексації тощо.

Компенсація — інший механізм захисту купівельної спроможності доходів наших громадян. Якщо підприємство затримало виплату зарплати, доведеться додатково нарахувати та виплатити працівникам компенсацію втрати частини заробітної плати, що пов’язана з інфляцією. Про порядок нарахування такої виплати читайте у другій частині номера.

«Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 22

Єдиний податок

Наприкінці минулого року всі єдиноподатники з хвилюванням чекали анонсованих похоронів спрощеної системи оподаткування. Приємною для багатьох подією стало їх перенесення на пізніший строк. Проте певних коректив правила роботи на ЄП все ж зазнали. Як наразі виглядає «спрощенка», розповідається в цьому спецвипуску.

Хто може стати єдиноподатником, як обрати найбільш підходящу для вашої діяльності групу, які ставки ЄП застосовувати, які податки та збори можна не сплачувати, які надходження єдиноподатники включають до своїх доходів, як ведуть їх облік, складають та подають звітність, які наслідки чекають за порушення умов перебування на єдиному податку — усе це ви дізнаєтеся, прочитавши спецвипуск.

«Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 24

Код УКТ ЗЕД — важливий реквізит ПН

Якщо ви здійснюєте постачання імпортних або підакцизних товарів, код УКТ ЗЕД неодмінно має бути у вашій податковій накладній. Адже він — її обов’язковий реквізит при зазначених постачаннях, а потрібен для того, щоб ідентифікувати такий «особливий» товар.

Водночас у деяких випадках наявність цього коду в ПН не так очевидна. Запитання виникають, якщо ввезений товар додатково обробляють/переробляють або з нього виготовляють якусь продукцію. Бути чи не бути коду УКТ ЗЕД в ПН у таких випадках? Відповідь на це гамлетівське ☺ запитання шукайте в нашій статті.

Н. Адамович, «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 25, с. 12

Декларування доходів громадян

Кампанія з декларування доходів громадян за 2015 рік у повному розпалі. Вам залишається тільки знайти вільну хвилинку, вписати потрібні цифри у звітну форму і передати її контролерам. Але зауважте, що піклуватися про це потрібно не всім абсолютно громадянам, які отримали минулого року доходи. Відповіддю на запитання, хто потрапляє до категорії «винятківців», а кому цього обов’язку не уникнути ні за які пряники, відкривається тематичний номер про декларування доходів громадян.

А ще з нього ви дізнаєтеся, яким чином задекларувати доходи від декількох податкових агентів, від оренди, від продажу рухомого та нерухомого майна, іноземні доходи, а також інвестприбуток, як заповнити декларацію і в які строки її подати, які документи додати до неї, коли сплатити податки із задекларованих доходів, у яких випадках можна розраховувати на податкову знижку задля повернення частини сплаченого податку з бюджету та багато іншого.

«Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 26

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі