Лікарняні та декретні

Розраховувати лікарняні та декретні з 04.07.2015 р. стало простіше. Усе це завдяки тому, що з цієї дати набула чинності постанова № 439, якою КМУ виклав у новій редакції Порядок № 1266.

А дещо пізніше, 17.07.2015 р., додався ще один новий документ, затверджений КМУ, — Порядок № 440, яким підприємства повинні керуватися в питаннях оплати перших п’яти днів хвороби за рахунок коштів роботодавців.

За страховими випадками, що настали з 04.07.2015 р., лікарняні та декретні розраховуємо за такими правилами.

Розрахунковий період. Порядок його визначення залежить від періоду роботи непрацездатного працівника у цього роботодавця. Дивимося таблицю нижче.

Правила визначення розрахункового періоду

Стаж роботи на підприємстві

Правила визначення розрахункового періоду

Більше 12 календарних місяців

12 повних календарних місяців роботи (з 1-го по 1-ше число), що передують місяцю настання страхового випадку ( п. 25 Порядку № 1266)

Менше 12 календарних місяців

Фактична кількість повністю відпрацьованих календарних місяців (з 1-го по 1-ше число), що передують місяцю настання страхового випадку ( п. 26 Порядку № 1266)

Менше одного календарного місяця

Фактично відпрацьований час (календарні дні) перед настанням страхового випадку ( п. 27 Порядку № 1266)

Виплати, що беруть участь у розрахунку середньої зарплати. У розрахунку середньої зарплати беруть участь нараховані в розрахунковому періоді виплати, що увійшли до бази справляння ЄСВ у складі заробітної плати. Їх суми зазначені у графі 18 таблиці 6 Звіту за формою № Д4.

Лікарняні і допомогу по вагітності та пологах не беремо до розрахунку середньої зарплати, незважаючи на те, що відомості про їх суми зазначають у Звіті з ЄСВ. А все тому, що дні тимчасової непрацездатності і відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами не беруть участі в розрахунку лікарняних/декретних. А отже, і виплатам, нарахованим за такі дні, там місця немає.

Розрахунок середньоденної зарплати. Віднині суму середньоденної заробітної плати і для лікарняних, і для декретних обчислюємо за єдиними правилами:

ЗПсер = ЗП : Крп,

де ЗПсер — розмір середньоденної заробітної плати;

ЗП — нарахована в розрахунковому періоді сума заробітної плати, з якої справлявся ЄСВ;

Крп — кількість календарних днів у розрахунковому періоді.

Тобто, щоб розрахувати суму середньоденної зарплати, необхідно:

1) визначити розрахунковий період, за який обчислюватиметься середньоденна заробітна плата, і підрахувати кількість календарних днів, що припадають на цей період (див. вище);

2) розрахувати суму заробітної плати, що нарахована в розрахунковому періоді і братиме участь у розрахунку середньоденної заробітної плати.

А ще потрібно знати страховий стаж працівника за останні 12 місяців перед настанням страхового випадку. Навіщо? Про це ми поговоримо дещо пізніше.

Розрахунок лікарняних. Суму виплат у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю визначаємо за формулою:

Л = ЗПсер х С : 100 х К,

де Л — сума лікарняних;

С — відсоток оплати листка непрацездатності, що встановлюється залежно від страхового стажу;

К — кількість календарних днів, що припадають на період тимчасової непрацездатності.

Розрахунок декретних. Суми допомоги по вагітності та пологах розраховуємо за звичною формулою:

Д = ЗПсер х Кв,

де Д — допомога по вагітності та пологах;

Кв — кількість календарних днів, що припадають на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами.

Обмеження за сумами лікарняних і декретних. При розрахунку виплат у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю необхідно враховувати обмеження, установлені Законом № 1105. Усі їх можна умовно поділити на загальні та спеціальні.

Загальні обмеження. Вони призначені для застрахованих осіб, страховий стаж яких протягом останніх 12 місяців перед настанням страхового випадку становить 6 місяців і більше. Озвучимо ці обмеження.

За декретними. Сума допомоги по вагітності та пологах із розрахунку на місяць не повинна перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування ЄСВ, з якої сплачувався ЄСВ, і не може бути менше, ніж розмір мінімальної зарплати (далі — МЗП), установленої на момент настання страхового випадку.

За лікарняними. Сума лікарняних із розрахунку на місяць не повинна перевищувати розмір максимальної величини бази справляння ЄСВ, з якої сплачувався ЄСВ.

Крім того, і за лікарняними, і за декретними середньоденна заробітна плата не може перевищувати максимальну величину бази нарахування ЄСВ із розрахунку на один календарний день.

Спеціальні обмеження. Вони передбачені для застрахованих осіб, страховий стаж яких протягом останніх 12 місяців становить менше 6 місяців.

За декретними. Їх сума з розрахунку на місяць не має бути вище двократного розміру МЗП і не може бути менше розміру МЗП, установленої законом у місяці настання страхового випадку.

За лікарняними. Сума лікарняних із розрахунку на місяць не може бути вище за розмір МЗП, установленої законом у місяці настання страхового випадку.

Щоб дотриматися наведених вище обмежень, страхувальники мають порівняти суму середньоденної зарплати, розрахованої виходячи з фактичної зарплати, нарахованої застрахованій особі у розрахунковому періоді, з відповідними обмежуючими показниками, а саме з середньоденною зарплатою, обчисленою із:

— МЗП, установленої законом у місяці настання страхового випадку;

— двократного розміру МЗП, установленої законом у місяці настання страхового випадку, — якщо застосовують спеціальні обмеження;

— розміру максимальної величини бази нарахування ЄСВ, установленої в останньому місяці розрахункового періоду, — якщо застосовують загальні обмеження.

Якщо сума фактичної середньоденної зарплати:

— не виходить за рамки обмежуючих показників, для розрахунку лікарняних/декретних використовується сума фактичної середньоденної зарплати;

— порушує обмежуючий показник, для розрахунку лікарняних/декретних використовується сума порушеного показника (тобто мінімальна середньоденна зарплата чи двократна мінімальна середньоденна зарплата або максимальна середньоденна зарплата).

Що ще ми писали на цю тему

№ з/п

Назва статті/теми номера/спецвипуску

Джерело

1

Ще раз про обмеження щодо суми декретних та лікарняних

2016, № 55, с. 38

2

Розрахунок декретних у прикладах

2016, № 37, с. 7

3

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами: від А до Я

2016, № 35 — 36, с. 6

4

Декретні та ПСП

2016, № 12, с. 43

5

Лікарняні: у невідпрацьованому місяці нараховано виплату

2015, № 104, с. 27

6

Лікарняні для новачка: якщо в розрахунковому періоді премія

2015, № 104, с. 28

7

Приклади розрахунку лікарняних та декретних від ФСС

2015, № 88, с. 14

8

Працівник захворів

2015, № 87

9

Розрахунок лікарняних і декретних по-новому: перемога розуму

2015, № 56, с. 10

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі