Теми статей
Обрати теми

Чим запам’ятався квітень

Поліпшуємо орендоване: що в обліку?

Підприємству-високодохіднику потрібно було поліпшити орендований об’єкт основних засобів (ОЗ) — комп’ютер. При цьому на 01.01.2015 р. в його податковому обліку вже був старий (створений з минулих поліпшень цього комп’ютера) об’єкт ОЗ групи 4. Як нові поліпшення орендованого об’єкта обліковувати тепер?

Начебто, незначне питання, вирішення якого цікаве тільки цьому підприємству-орендарю. Однак, якщо копнути глибше та ще пригадати заразом, що з початку минулого року вкотре змінилися правила визначення об’єкта обкладення податком на прибуток, то багатьом воно вже не здасться таким дріб’язковим. А щоб змалювати орендно-поліпшувальну картину якомога чіткіше, автор статті окремо проаналізував дві ситуації: (1) якщо об’єкт оренди вже поліпшували до 01.01.2015 р. і (2) якщо вперше поліпшуємо орендований об’єкт тільки зараз.

Обирайте будь-яку на свій смак. ☺

Л. Солошенко, «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 27, с. 18

Виправлення помилок у декларації з ПДВ

Низка законодавчих нововведень, щоденна поточна робота плюс нестабільність у роз’ясненнях контролюючих органів… У таких складних виробничих умовах ☺ працює бухгалтерська служба на будь-якому підприємстві…

За такого режиму, на жаль, як би бухгалтер не старався, але помилки в роботі все ж таки трапляються, причому не тільки в «зелених» новачків, а й у досвідчених професіоналів. Золоте правило бухгалтера — помилки у звітності обов’язково слід виправити. І в ПДВшній у тому числі.

Як? Відповіді на це «елементарне» запитання присвячено цілий тематичний номер. У ньому ви знайдете загальні правила самостійного ПДВ-виправлення, порядок сплати «самоштрафу» та пені, алгоритм заповнення оновленого УР з ПДВ, секрети виправлення помилок у додатках до декларації, а також у від’ємному значенні ПДВ та багато іншого.

«Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 28

Повертаємо надміру/помилково сплачений ЄСВ

Мінфін старанно продовжує змінювати стару міндоходівську ЄСВ-нормативку на свою. Дійшла черга й до Порядку зарахування в рахунок майбутніх платежів єдиного внеску або повернення надміру та помилково сплачених коштів. Причому помітно, що над цим документом мінфінівці працювали не аби як, а тому представили його дійсно в новому вигляді.

За якою процедурою тепер підприємство-страхувальник може повернути помилково/надміру сплачені суми ЄСВ? У які строки кошти повинні прийти назад? За яких умов можуть відмовити в поверненні? Як зарахувати переплачений ЄСВ у рахунок майбутніх платежів? Відповіді на всі перелічені запитання — у цій статті.

А. Богданова, «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 29, с. 20

Водна рента та екоподаток

Вода — це дійсно особливий ресурс. Недаремно вона завжди була символом життя. Важко навіть перерахувати ті функції, які виконує вода. Тому не дивно, що використання води в господарській діяльності є платним. Таке використання називається спеціальним, і за нього справляється особлива рента! Що являє собою ця рента, хто її сплачує і коли? На всі ці запитання відповідає перша частина тематичного номера.

Друга ж частина присвячена екологічному податку. Ідея його справляння полягає в тому, щоб економічними методами мінімізувати ту шкоду, яку людина наносить природі своєю господарською діяльністю. Це, звичайно, в ідеалі. А яким шляхом насправді пішла практика, як фіскали в окремих випадках упереджено трактують природоохоронне і податкове законодавство, коли слід сплачувати екоподаток неодмінно, а коли можна і поборотися, в якому порядку слід декларувати податкові зобов’язання з цього податку — про це читайте у другій частині номера.

«Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 30

Касовий метод: розбираємося в нюансах

Касовий метод податкового обліку — альтернатива загальному правилу «першої події». Його застосування передбачає свою особливу дату виникнення податкових зобов’язань і права на податковий кредит з ПДВ. Але далеко не всі платники можуть його застосовувати. Та й ті, хто застосовує, мають право «поширювати» його тільки на певні операції.

Що ж таке касовий метод? При здійсненні яких операцій він може бути застосований? І про які нюанси при цьому потрібно пам’ятати? Як правильно скласти зведену податкову накладну для «касових» операцій? Коли виникає податковий кредит за касовим методом? Які особливості розрахунку реєстраційного ліміту за «касовими» операціями? Чи є особливості заповнення декларації з ПДВ «касовиками»?

Гадаємо, вам зрозуміло, наскільки безцінна ця стаття, якщо вам «пощастило» зв’язатися з касовим методом. Отож-бо! Але якщо ви навіть далекі від нього, все одно прочитайте і не кажіть, що ми вас не попереджали. ☺

О. Ольховик, «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 31, с. 25

Собівартість

Не секрет, що одними з головних об’єктів обліку кожного підприємства є його доходи та витрати, адже саме на їх основі визначається фінрезультат звітного періоду. У цьому спецвипуску ми глибше зануримося у «витратні» моменти, а саме: розглянемо порядок формування собівартості продукції, робіт та послуг.

Ви пригадаєте складові виробничої собівартості і собівартості реалізації, дізнаєтеся про методи обліку витрат і способи калькуляції собівартості одиниці продукції (робіт, послуг). Звичайно, розберетеся з обліком прямих витрат на виробництво і загальновиробничих витрат. Крім того, дізнаєтеся чимало корисної інформації про організацію обліку допоміжних виробництв, а також про облік та інвентаризацію незавершеного виробництва. А насамкінець — варіанти зведеного обліку витрат на виробництво з розповіддю про те, як його правильно організувати.

«Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 32

«Алкогольно-тютюнові» звіти: вивчаємо нові форми

Торговці алкоголем і тютюном напевно вже знають, що Мінфін наказом від 11.02.2016 р. № 49 затвердив новий пакет звітності про виробництво та обіг спирту, алкоголю і тютюну, а також порядки їх заповнення. Як і планувалося, цей наказ опубліковано в бюлетені «Офіційний вісник України» від 22.03.2016 р. № 21, і 22.04.2016 р. він набув чинності. Отже, звітувати за квітень потрібно буде вперше вже за новими формами. Пропонована стаття знайомить вас зі змінами, що відбулися.

Особливу увагу до цієї статті варто проявити роздрібним торговцям, від яких профільний Закон України від 19.12.95 р. № 481/95-BP давно вимагав подання такої звітності, але відповідних форм досі не було. Тепер, коли вони вже є, будьте максимально пильними під час їх подання, бо будь-яка помилка в цій справі може обійтися вам у 17000 грн.

О. Ольховик, «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 33, с. 16

Відпустка

Для людини, яка з ранку і до вечора зайнята роботою, літня відпустка — найкращий час спокійно поспілкуватися з сім’єю, насолодитися ароматом квітів, буянням зелені, ніжним сонцем, ласкавим морем, рибалкою, пішими прогулянками, катанням на велосипеді. Ой, та хіба мало задоволень улітку в наших (і не в наших) краях!

Але що для працівника — радість, то для бухгалтера — турбота. Адже всі відпускні нюанси йому потрібно правильно облікувати. Щоб ви, шановні колеги, без проблем пережили відпускний бум, ми підготували для вас своєрідне «відпускне» керівництво до дії. Вивчіть цей тематичний номер самі, дайте прочитати підлеглим — і спокійно можете вирушати у відпустку! ☺

«Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 34

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі