Теми статей
Обрати теми

Чим запам’ятався вересень

Оновлена декларація з ПДВ

У цьому тематичному номері подано детальний алгоритм заповнення декларації з ПДВ з урахуванням останніх змін, унесених до додатків до неї.

Якщо ви — місячний платник ПДВ, то декларацію з цього податку з новими додатками Д2 і Д3 мали подавати починаючи зі звіту за серпень 2016 року. У «квартальників», у принципі, ще є час — вони звітуватимуть за новою формою аж за IV квартал.

У будь-якому разі і тим і другим радимо приховати цей номер. Він вам точно стане у нагоді в майбутньому, ну хоча б доти, доки Мінфін знову не надумає відкоригувати ПДВ-декларацію. ☺ А доки цього не сталося, ви можете користуватися ним як безцінним довідником із заповнення кожного рядка декларації та численних додатків до неї.

«Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 70

Спецодяг купуємо і в обліку відображаємо

Забезпечення окремих категорій працівників підприємства спецодягом — один з обов’язків кожного роботодавця. А це означає, що чимало бухгалтерів регулярно стикаються з питаннями відображення таких засобів індивідуального захисту в податковому та бухгалтерському обліку.

Відповідям на більшу частину цих питань ми присвятили цілу «спецодягову» дилогію. ☺ У першій статті йдеться про загальні правила забезпечення працівників спецодягом, а також про порядок відображення в бухгалтерському та податковому обліку операцій з придбання та видачі спецодягу.

Друга — ще цікавіша. У ній викладені наші поради, як бути, коли недбалий співробітник звільнився, а спецодяг не повернув? Крім того, з неї ви дізнаєтеся про податкові наслідки такого проступку працівника для роботодавця.

А. Свіріденко, «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 71, с. 15 і № 73, с. 10

Момент істини

Цей тематичний номер — для твердолобих! ☺ Які не хочуть викручуватися, звиватися, домовлятися, вирішувати питання «по понятіям», а звикли все робити за законом.

Ви запитуєте, чи є такі серед наших читачів? Ми щиро віримо в те, що є! Навіть якщо таких наразі одиниці, вони гідні того, щоб їм присвятити цілий номер із найсвіжішою судовою практикою. Тут і податкові, і митні, і земельні, і трудові спори з різними держорганами, що ставлять палиці в колеса тим, хто веде бізнес по-чесному. Кожне судове рішення ми розібрали для вас до найдрібніших деталей: вимоги позивача, аргументи держорганів, рішення Феміди, позиція редакції.

Прочитайте хоча б одне, навіть якщо ви й досі сповідаєте інші бізнес-методи. А раптом і вам сподобається жити без брехні! Тоді ми точно знатимемо, що наша 48-сторінкова праця була недаремною.

«Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 72

Страхування

Кожен може опинитися в ситуації, коли його майну завдано шкоди. Або ще гірше: унаслідок нещасного випадку воно зруйноване, знищене тощо. Убезпечити себе від усіх непередбачених ситуацій просто неможливо. Власники майна нервують, переймаються, та нервові клітини, на жаль, не відновлюються... А чи не краще замість цього застрахуватися від ризиків втрати, пошкодження, крадіжки, псування майна та інших неприємностей?

Звичайно, договір страхування не попередить випадок, проте... Пригадайте класика — «повний спокій може дати людині тільки страховий поліс». Якщо він у вас уже є, додайте до нього ще й цей тематичний номер — і ваше майно буде у повній безпеці. А наші поради допоможуть захиститися ще й від можливих претензій податківців, нібито ви якось не так відобразили операцію страхування в податковому та бухгалтерському обліку. З нами завжди все буде як належить!

«Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 74

Шпаргалка для заповнення ПН

Змінюються часи, змінюється життя, змінюється облік, але є й ВІЧНЕ. І як би все довкола не спрощувалося, автоматизувалося, полегшувалося, незмінною наразі залишається мегазначущість податкової накладної. Пройшовши довгий шлях від своєї первинної паперової версії (та ще й у ТРЬОХ (!) примірниках, якщо хто пам’ятає ☺) до сучасної безтілесно-електронної субстанції, вона, як і раніше, у справі відображення податкового кредиту практично незамінна.

Звідси природним виглядає бажання контролерів «легко зрубати грошенят» ☺, чіпляючись до тієї чи іншої карлючки в податковій накладній. Що цьому можна поставити на противагу? Тільки тверду впевненість у тому, що ви правильно заповнили цей супер-пупер-документ. ☺ На чому ґрунтується така впевненість? На нашій статті, в якій ми максимально узагальнили інформацію про цей улюблений для всіх бухгалтерів документ.

Н. Яновська, «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 75, с. 4

Облік у торгівлі

Розмаїття неонових вивісок, вишукано оформлених вітрин, що ваблять до себе покупців, безліч усіляких кіосків і лотків на вулицях наших міст не залишають сумнівів у тому, що торгівля — найпоширеніший вид діяльності вітчизняних суб’єктів господарювання. Тому темі торгівлі ми просто зобов’язані були приділити особливу увагу.

Із цього спецвипуску ви дізнаєтеся про особливості обліку операцій, з якими найчастіше стикаються підприємства оптової та роздрібної торгівлі. Крім обліку безпосередньо придбання та реалізації товарів, у ньому також розглянуті питання повернення та обміну товарів, їх уцінки, обліку транспортно-заготівельних витрат, нестач, лишків, пересортиці та псування товарів, а також обліку тари. А тим, хто торгує уроздріб підакцизними товарами, ми допоможемо розібратися в основних правилах нарахування та сплати «роздрібного» акцизу.

«Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 76

Відпустка без збереження зарплати

Відпустка «за свій рахунок» — універсальний спосіб для працівника вирішити особисті проблеми або викроїти час для відпочинку (нехай і безоплатного), коли оплачувані відпустки вже використано. При вирішенні питання про оформлення відпустки без збереження зарплати першу скрипку грає бажання працівника, тобто ініціатива скористатися цією відпусткою повинна йти саме від нього.

І жодної самодіяльності від роботодавця! Інакше — чого доброго — його ще звинуватять у порушенні трудового законодавства. А це прямий шлях до штрафних санкцій для підприємства і солідного адмінштрафу для його посадових осіб.

Як оформити відпустку без збереження зарплати і про які підводні течії слід пам’ятати — читайте у статті. І одразу все стане чудово ☺ — й інтереси працівника будуть дотримані, й кишеня роботодавця не постраждає.

Л. Бєлєвцова, «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 77, с. 25

Позовна давність

Не секрет, що основою міцних, довірчих відносин між партнерами є дотримання домовленостей, у тому числі і строків проведення розрахунків або постачання товарів (робіт, послуг). Недотримання таких домовленостей призводить до виникнення заборгованості.

І тут на перший план виходить строк позовної давності. Від нього чимало залежить в обліку. Що це узагалі таке, як він розраховується і коли закінчується, як закінчення строку позовної давності впливає на податковий облік, про які ЗЕД-особливості у зв’язку з цим слід пам’ятати, що потрібно знати про позовну давність ФОП-єдиноподатникам першої-другої груп і загальносистемникам?

Відповіді на ці та інші запитання шукайте в нашому тематичному номері.

«Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 78

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі