Теми статей
Обрати теми

Заповнюємо податкову накладну

Зараз уже ні в кого не викликає сумніву, що «залізна» норма про податковий кредит за зареєстрованою ПН (п. 201.10 ПКУ) на практиці не працює. А незабаром не працюватиме і в теорії (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 101, с. 3). Тому до заповнення ПН потрібно підходити з великою увагою.

Але почати потрібно з реєстрації ПН. Як відомо, на неї відводяться такі строки: ПН, складені з 1 по 15 календарний день (включно), реєструються до останнього дня місяця, складені з 16 по останній день — до 15 дня (включно) місяця, наступного за місяцем складання. Порушення цих строків загрожує штрафом (ст. 1201 ПКУ). Граничний же строк реєстрації донедавна складав 365 днів. Проте з 3 грудня (Закон України від 09.11.2017 р. № 2198-VIII) його скасували — тепер ПН/РК можна зареєструвати безстроково. Цей же Закон збільшив граничний строк відображення ПК за ПН у поточній декларації до 1095 дн. з дати складання ПН/РК.

Реквізити. Важливо зрозуміти позицію податківців — які помилки в ПН вони вважають важливими, а які — незначними. З роз’яснень можна дійти висновку, що принциповими є помилки в:

— даті ПН;

— номенклатурі постачання (гр. 2);

— ІПН платника податків;

— сумі ПДВ (гр. 8, ряд. II, III, IV);

— коді товару згідно з УКТ ЗЕД/ДКПП (гр. 3.1/3.3).

А ось серед незначних помилок податківці зазначають такі (які не заважають, на їх погляд, ідентифікувати операцію):

— помилка в ознаці імпортного товару (гр. 3.2);

— незначні помилки в найменуванні платника;

— помилки в кількості (об’ємі) (гр. 6);

— помилка в ціні за одиницю (гр. 7) (наприклад, за рахунок округлення) при тому, що сума ПЗ і загальна сума постачання відповідають первинним документам. Те ж саме стосується загальної суми коштів, що підлягають сплаті з урахуванням податку (ряд. I). Причому податківці не проти, якщо в ПН ціна постачання одиниці товару/послуги буде з кількістю знаків після коми більше ніж два (лист ДФСУ від 30.10.2017 р. № 2442/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

І найголовніше:

при заповненні ПН потрібно орієнтуватися на первинні документи, які повинні відповідати умовам договору

Часткові передоплати / часткові постачання. Податківці не вважають помилкою, якщо декілька передоплат, що надійшли протягом дня за одним і тим же договором, будуть об’єднані в одну ПН на загальну суму таких передоплат (див. БЗ 101.16). А ось навпаки, розбити отриманий протягом дня один «повний» авансовий платіж на декілька частково-авансових ПН не можна. На думку податківців, складання двох і більше ПН у разі отримання попередньої оплати товарів/послуг однією сумою не відповідає нормам ПКУ і не надає можливості ідентифікувати операцію.

Якщо аванс надходить за неділимий товар, то в графі 6 «Кількість (об’єм, обсяг)» ПН відображають дробове значення, що відповідає коефіцієнту оплати. Якщо аванс надходить за партію товару, то в номенклатурній графі 2 ПН доведеться перелічити всі найменування товару в партії, а в графі 6 указати таку кількість за кожним найменуванням товару, якого вистачає саме під отриману частину авансу. Аналогічно діємо і при отриманні авансу за послуги, виражені в кількісному вираженні.

Компенсація витрат. Якщо покупець компенсує постачальникові понесені останнім витрати, супутні «основному» постачанню, податківці рекомендують:

1) підводити таку компенсацію під основну послугу, тобто кодувати в гр. 3.3 компенсаційні платежі кодом основної послуги;

2) іменувати компенсацію як основну послугу.

Наприклад, при компенсації орендарем комунальних витрат, пов’язаних з орендою нерухомості, у гр. 2 ПН писати «Послуги з оренди»; у гр. 3.3 ПН указувати «послужний» код за ДКПП як для оренди нерухомості («68.20»); у гр. 4 заносити «послуга», а гр. 5 залишити порожньою.

Утім, є й альтернативний варіант: не буде помилкою, якщо в гр. 2 озаглавити компенсацію витрат як «Відшкодування…» або «Компенсація…» і далі орієнтуватися на складену первинку. При цьому за кожною номенклатурою вказуємо код основного виду діяльності (для оренди «68.20»)

Підсумкова ПН. Підсумкову ПН покупцям не видають. Відповідно про це в її верхній лівій частині роблять позначку «Х» і проставляють тип причини «11». У графі «Отримувач (покупець)» підсумкової ПН зазначають «Неплатник», а в рядку «Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» проставляють умовний ІПН «100000000000»

У «номенклатурній» гр. 2 розділу Б підсумкової ПН контролери пропонують зазначати номенклатуру поставлених протягом дня товарів/послуг (утім багато хто заповнює таку ПН як «послужну» з кодом «47.00»). Також вони вимагають обов’язково заповнювати гр. 3.1, 3.2 і 3.3 підсумкової ПН з інформацією про коди товарів за УКТ ЗЕД і коди послуг згідно з ДКПП. При цьому гр. 4, 5, 6, 7 підсумкової ПН податківці рекомендують узагалі не заповнювати (див. БЗ 101.16).

Зведена ритмічна ПН. При безперервних або ритмічних постачаннях товарів/послуг можна виписувати зведену ПН не пізніше за останній день місяця, в якому таке ритмічне постачання здійснене. Якщо на дату складання зведеної ПН сума коштів, яка надійшла на поточний рахунок продавця як плата (передоплата) за товари/послуги, перевищує вартість поставлених протягом місяця товарів/послуг, таке перевищення вважають попередньою оплатою (авансом). На суму такого перевищення складають окрему ПН у загальному порядку не пізніше за останній день такого місяця.

Визначною особливістю зведених ПН, складених на платників ПДВ, є хіба що позначка «Х» у верхній лівій частині ПН.

На всі ритмічні постачання неплатникам можна також виписати зведену ПН. Але пам’ятайте: вона може бути складена тільки при виконанні умови про безперервність/ритмічність постачань товарів/послуг кожному з таких покупців. Її не можна «змішувати» ні з підсумковою, ні зі звичайною ПН, виписаними на покупця — неплатника ПДВ. Особливості заповнення зведеної «ритмічної» ПН на неПДВшників такі:

— у графі «Зведена податкова накладна» зведеної ПН роблять позначку «Х»;

— у графі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини» проставляють позначку «Х» і вказують тип причини 02;

— у графі «Отримувач (покупець)» указують «Неплатник»;

— у рядок «Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» вписують умовний ІПН «100000000000»;

Компенсуюча ПН. Такі ПН складаються для нарахування ПЗ, що компенсують збільшений ПК, за товарами/послугами, використаними в неоподатковуваних та/або негосподарських операціях. Поки покупець не мав можливості збільшити ПК (ПН складена з помилкою, не зареєстрована тощо) компенсуючі ПЗ не нараховують. Утім, щодо цього будуть зміни: компенсаційні ПЗ доведеться нараховувати, якщо товар/послуги були придбані з ПДВ, незважаючи на те, чи був ПК (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 101, с. 3).

Така ПН складається не пізніше за останній день звітного періоду (тобто зведеної). У верхній лівій частині проставляють позначку «Х», яка підтверджує, що ПН зведена. Одночасно із цим роблять позначку «Х» в полі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини» і вказують відповідний тип причини: 04;08;09;13. У графі «Отримувач (покупець)» заголовної частини зведеної «компенсуючої» ПН платник указує власне найменування (П. І. Б.), а в рядку «Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» проставляє умовний ІПН «600000000000». У «номенклатурній» графі 2 записують дати і порядкові номери «вхідних» ПН, за якими компенсують ПК; гр. 3.1, 3.2, 3.3, 5 — 9, 11 таких ПН не заповнюють; у гр. 4 вказують «грн.»; — ряд. VII — IX розділу А не заповнюють.

Що ми ще писали на цю тему

№ з/п

Назва статті/теми номера/спецвипуску

Джерело

1

Проблеми округлень у ПН: у ціні можна менше копійки!

2017, № 93, с. 6

2

Заповнюємо податкову накладну

2017, № 78

3

Податкові зобов’язання і податкова накладна: зв’язок

2017, № 72, с. 5

4

Заповнюємо податкову накладну: окремі нюанси

2017,№ 58, с.77

5

«Підсумкові» податкові накладні: можна похуліганити?

2017, № 57, с. 15

6

Важливі реквізити податкової накладної

2017, № 34, с. 3

7

Податкова накладна: визначаємо код послуг

2017,№ 27, с. 37

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі