Теми статей
Обрати теми

Чим запам’ятався грудень

«Солдати підприємства»

Вашому працівнику надійшла повістка з військкомату про призов на військові збори? Ви не знаєте, відпускати його на них чи ні? Якщо так, то на який строк?

А можливо, ваш працівник зібрався на строкову військову службу? Або він вирішив іти служити за контрактом? Захищати Батьківщину — це теж робота. Причому почесна! Вам цікаво знати, як у цьому випадку документально оформити відсутність захисника на роботі? Чи зберігати за ним робоче місце?

Відповіді на ці та інші не менш цікаві та актуальні запитання, пов’язані з військовою службою «солдатів підприємства», ви знайдете в тематичному номері.

«Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 96

Зміна номенклатури: як провести ПДВ-коригування?

Як бути, якщо на зміну одному товару поставляється інший (покупець повернув товар, натомість попросивши товар іншої номенклатури)? За правилами ПН складають на кожне постачання. І оскільки на зміну одному товару поставляється інший, то тут дві операції: (1) повернення товару і (2) нове постачання. Тому під кожну з них складають окремий документ: на повернення товару — «зменшуючий» РК, а на постачання нового товару — «нову» ПН.

А ось якщо продавець отримав аванс, але до відвантаження сторони встигли передомовитися про постачання під аванс інших товарів, то змінити номенклатуру можна за допомогою РК. Інші подробиці — у статті.

Л. Солошенко, «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 97, с. 23

ПДВ-калейдоскоп

У цьому тематичному номері кожен платник ПДВ може знайти потрібні для себе відповіді. Адже цей номер повністю зібрано із «живих» запитань наших читачів.

Де місце в декларації «старому» від’ємному значенню (ВЗ)? Чи вигідно штрафи погасити старим ВЗ? Як повернути зниклі помилково гроші з СЕА? Як відновити старі забуті ПН? Чи нараховувати ПЗ виходячи з ЧВ, якщо «вхідна» ПН ще не зареєстрована? Якщо не бажано відображати ПК, коли списати суму ПДВ до витрат?

Усі запитання не перелічити. Шукайте відповіді на них у цьому корисному номері.

«Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 98

Депозити

Незважаючи на нестабільність, вважаємо, кожен суб’єкт господарювання рано чи пізно стикається з необхідністю зберігання вільних коштів на депозиті.

Для того щоб розібратися в усіх особливостях депозитних операцій (від «А» до «Я»), було опубліковано цикл статей на цю тему. Тут ви можете ознайомитися з правовими особливостями депозитів, видами депозитів, з порядком податкового та бухгалтерського обліку депозитних операцій, у тому числі в інвалюті.

На жаль, кошти на депозиті в якийсь момент можуть зникнути разом з банком, що «лопнув». Сподіваємося на краще, але знати потрібно і про такі наслідки. Тому в наших публікаціях ви знайдете також інформацію про те, як діяти в разі, коли в банк запроваджується тимчасова адміністрація. Які наслідки також чекають суб’єкта господарювання в податковому та бухгалтерському обліку, коли банк все ж таки визнається неплатоспроможним?

«Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 99, с. 14, 16

Сільгосп-мозаїка

Цей тематичний номер повністю присвячено нашим улюбленим трудівникам села. Для полегшення праці агробухгалтерів ми детально висвітлили порядок визначення собівартості продукції як основного, так і допоміжних виробництв, нюанси розрахунку податку на прибуток, а також сплати сільгоспПДВ.

Без сумніву, цікавими для аграріїв стали статті про новий і наразі мало розповсюджений на практиці механізм застосування аграрних розписок та їх обліку.

Цей номер стане у нагоді при оформленні договорів оренди земельних паїв і при класифікації виплат членам фермерських господарств й оподаткуванні їх доходів. Крім того, у номері містяться відповіді на низку актуальних запитань аграріїв з практики господарювання.

«Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 100

Для тих, кому перевалило за 20... млн грн.

З того моменту, як дохід підприємства перевищує значення 20 млн грн., його життя змінюється: з розряду «молодшої групи» воно переходить до «старшої».

Для тих, хто торік опинився в подібній ситуації, ми у своїй статті відповіли на запитання, що найчастіше ставлять новоспечені високодохідники. Наприклад, розповіли, з якого періоду переходити на квартальне подання звітності з податку на прибуток і чи потрібно було сплачувати одноразовий аванс за підсумками 3 кварталу 2016 року. З’ясували, чи рахувати у 2016 році податкові різниці. Розібралися, як визначити «податкову» вартість основних засобів і чи переглядати поріг малоцінності. Ну й, на закуску, повідали про те, чи потрібно одразу після перевищення 20-мільйонного порогу подавати фінзвітність за повною формою або з цим можна не квапитися. Хочете дізнатися про все це детальніше? Читайте в нашій статті.

А. Свіріденко, «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 101, с. 21

Оформляємо документи правильно

Праця бухгалтера — це постійна робота з документами. Щодня перед його очима мелькають податкові накладні, акти виконаних робіт, платіжні доручення та інші папери.

Але не первинкою єдиною багате життя бухгалтера. Досить часто бійцям бухгалтерського фронту доводиться мати справу з наказами, протоколами, довідками, посадовими інструкціями та іншими документами. А чи знаєте ви, як правильно їх скласти? Якщо ні, то із задоволенням вам нагадаємо. Для цього ми підготували цілий спецвипуск, що повідає про основні вимоги до складання та оформлення найрізноманітніших документів, які створюються на підприємстві. У ньому, до речі, не обійдеться й без правил організації документообігу, у тому числі і в електронній формі.

«Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 102

Оптимізуємо податок на прибуток

Напевно кожен платник податку на прибуток прагне звести до мінімуму платіж до бюджету. Для цього стануть у нагоді прийоми, які дружать із законом.

Не бійтеся негосподарських витрат: вони зменшать бухобліковий фінрезультат і відповідно об’єкт обкладення податком на прибуток. Вигідно провести уцінку запасів: є витрати без коригувань. Та й втрати від зменшення корисності ОЗ дозволять зменшити податок (щоправда, тільки малодохідникам).

Можна змінити метод амортизації і строк корисного використання ОЗ. Цим ви досягнете збільшення суми амортизації. А збільшивши критерій малоцінності, зможете більше необактивів відправити до складу МНМА. Інші прийоми дивіться у статті. Користуйтеся ними і не соромтеся.

Н. Адамович, «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 103, с. 17

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі