Теми статей
Обрати теми

Чим запам’ятався квітень

Податкова накладна: визначаємо код послуг

Нарешті податкову накладну пристосували під код і для послуг згідно з класифікатором ДК 016:2010. Звичайно, ряд послуг (наприклад, перевезення вантажів, турпослуги, оренда нерухомості тощо) із цього класифікатора вбачається чітко. Проте багато і таких, код для яких відразу не визначиш. Як тоді бути?

Думаємо, на виручку може прийти «споріднений» КВЕД, адже в більшості випадків коди ДКПУ і КВЕД (на рівні «класу», тобто перших 4 цифр) збігаються. Адже КВЕД містить значно чіткіші визначення, та і за ним є детальні роз’яснення (Методологічні основи та пояснення до позицій КВЕД, затверджені наказом Держкомстату від 23.12.2011 р. № 396).

У статті проаналізовані два варіанти визначення коду — перший, коли орієнтиром є код основної послуги за договором, другий — код виду діяльності. Крім того, окрема увага приділена визначенню кодів для деяких послуг (компенсація комунальних платежів за договором оренди, компенсація витрат на доставку товарів, переробка давальницької сировини, ремонтні роботи, громадське харчування).

Л. Солошенко, «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 27, с. 37

Податкові штрафи і пеня

Деякі фахівці радять розпочинати вивчення закону не з основних положень, а з частини, присвяченої санкціям. Схоже, в цьому є певний сенс: якщо платникові податків нічого не буде за невиконання якої-небудь вимоги цього документа, то навіщо його виконувати?

У цьому тематичному номері розглянуті не лише загальні аспекти застосування штрафів (коли і ким накладаються, який строк давності, принцип «провини» тощо), але і проаналізовані всі види штрафів за порушення податкового законодавства, передбачені ПКУ. Не залишилася за бортом пеня (а в її розрахунку багато нового!), а також бухгалтерський облік штрафів.

«Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 28

Податковий розрахунок за формою № 1ДФ: ваші запитання — наші відповіді

Погодьтеся, за змінами і законодавчими новинками якось уже зовсім непомітно пролетів I квартал. Більше того, вже менше тижня залишилося до закінчення строку подання Податкового розрахунку за формою № 1ДФ.

Ви ще не сформували цей розрахунок? Чи, може, вже подали, але сумніваєтеся в правильності його заповнення? Тоді вам, звичайно ж, буде цікава ця стаття. Вивчайте, будь ласка!

Н. Білова, «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 29, с. 7

Декларація з ПДВ

Внесення змін до ПКУ стосовно ПДВ не пройшло безслідно для звітності за цим податком. Декларацію за березень потрібно подавати за новою формою. Благо змін не так багато, у переважній більшості принципи заповнення декларації змін не зазнали.

І проте, щоб ви не пропустили найменшого нововведення, ми підготували тематичний номер, у якому детально описали всі тонкощі цієї декларації. Номер побудований у зручній для читача формі коментаря до кожного рядка декларації і додатків до неї.

«Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 30

Продаєте складну побутову техніку? Без РРО — ані руш!

8 травня 2017 року (на думку деяких фахівців — 7 травня) набуває чинності Перелік груп технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, при продажу яких за готівку необхідно застосовувати РРО. Але найважливіше в тому, що якщо ви торгуєте за «готівку» не лише цими товарами, то РРО доведеться застосовувати за всією номенклатурою. І навіть мільйонний критерій, що поширюється на ФОП-єдиноподатників, у цьому випадку не працює.

Більше того, через РРО доведеться пробивати всі готівкові продажі, навіть якщо складні побутові товари ви продаєте за безготівковим розрахунком. Детальніше читайте в нашій публікації.

І. Хмелевський, «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 31, с. 9

Щорічна відпустка

У той момент, коли звичайний працівник з радістю готується пакувати валізи, для бухгалтера настає більш напружений час. Адже йому потрібно грамотно врахувати всі нюанси, пов’язані з відпустками. А це робота непроста і відповідальна.

Щоб ви впоралися з нею без стресу, ми підготували для вас спеціальний — «відпускний» — номер журналу. У ньому ми детально розглянули особливості надання й оплати щорічних основної і додаткових відпусток, оподаткування відпускних і їх відображення в обліку та звітності. Окрему увагу приділено компенсації за невикористані дні відпустки, а також формуванню забезпечення на оплату відпусток.

«Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 32

«Трудова» відповідальність

Фінансова відповідальність за порушення законодавства про працю встановлена з 01.01.2015 р. До такої відповідальності можуть бути притягнені роботодавці за правопорушення, які були здійснені починаючи із цієї дати, або здійснені раніше, але були такими, що тривають на 01.01.2015 р.

Заходи фінансової відповідальності (розміри штрафів) залежно від виду правопорушення наведені в абзацах другомувосьмому ч. 2 ст. 265 Кодексу законів про працю України.

Розібратися з видами порушень і розмірами «трудових» штрафів вам допоможе ця стаття.

О. Коновалова, «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 33, с. 24

Виправлення помилок у податковій накладній

Одним із найзаплутаніших документів податкового обліку по праву є податкова накладна. Мало того, що правила її заповнення змінюються із завидною регулярністю, так ще і податківці постійно міняють свої консультації в БЗ.

Цей тематичний номер присвячений виправленню помилок у цьому документі. Важливо, що ми розглянули не лише власне заповнення виправляючого розрахунку коригування і нової податкової накладної (у тих випадках, коли вона потрібна), але і проаналізували вплив цих помилок на відображення і коригування податкових зобов’язань і податкового кредиту, а також заповнення декларації з ПДВ.

Детально розглянуто виправлення сумових помилок, помилок в ІПН контрагента, помилок у даті та номері податкової накладної, номенклатурі, коді УКТ ЗЕД і ДКПУ тощо. Усі статті проілюстровані конкретними прикладами.

«Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 34

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі