Теми статей
Обрати теми

Чим запам’ятався квітень

Відокремлений підрозділ без касової книги: провокація від НБУ?

Готівкова виручка відокремленого підрозділу, здана до банку через службу інкасації, зараховується на рахунок підприємства в безготівковому порядку. Безпосередньо до каси підприємства вона не надходить. А отже, її не оформляють прибутковими і видатковими касовими ордерами в касі підприємства. Відповідно в касовій книзі підприємства рух виручки відокремленого підрозділу не показують.

А що з «відокремленою» касовою книгою? Нацбанк дійшов ліберального висновку про те, що вона в такому разі не потрібна. Чи так це насправді? Чи варто піддаватися на цю провокацію? Відповідь — у коментарі до листа НБУ від 07.03.2018 р. № 50-0007/13560.

Т. Войтенко, «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 27, с. 4

Податкові оптимізації

Ніхто не любить платити податки. Особливо коли розумієш, що сплачені гроші не завжди підуть за призначенням. Зекономити на платежах до бюджету — заповітна мрія багатьох підприємців. Придумати таку схему, щоб не платити податок зовсім, навряд чи вийде (відверто кримінальні афери не розглядаємо). Проте є низка цілком законних варіантів зробити так, щоб платіж до бюджету виявився трохи меншим. Це стосується багатьох податків — податку на прибуток, ПДВ, ПДФО, єдиного податку і навіть ЄСВ.

Зрозуміло, до кожного варіанта потрібно підійти максимально зважено, розуміючи, що при перевірці доведеться доводити, чому був обраний саме він. Що це за варіанти? Читайте в нашому тематичному номері, який повністю присвячений цьому питанню.

«Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 28

Як складати РК?

Після переналаштування програмного забезпечення контролери в БЗ 101.15 розповіли, як заповнювати розрахунок коригування (РК) за новими правилами. Тепер РК потрібно складати розгорнуто, а не на дельту. Тобто не одним рядком, а у два рядки: у першому — повністю «зняти» (обнулити) колишню позицію, а в другому (пронумерованому новим порядковим номером) навести нові дані (з урахуванням змін).

Уніфіковані причини коригування (всього їх 7). З іншими причинами зареєструвати РК не можна. У статті ми розглянули, як проводити коригування при зміні: (1) ціни; (2) кількості; (3) ціни з кількістю одночасно; (4) при поверненнях (повних/часткових). За кожною ситуацією в статті наведені приклади складання РК.

Л. Солошенко, «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 29, с. 9

Відповіді на відпускні запитання

Пора відпусток додає турбот кожному роботодавцеві. Адже потрібно і правильно з документальної точки зору відправити працівника до відпустки, і правильно розрахувати/своєчасно виплатити суму відпускних, і заміну незамінному працівникові-відпускникові знайти... Запитань багато! І відповіді на них знайти іноді ду-у-у-уже непросто. Саме тому ми вирішили зібрати найпопулярніші відпускні запитання і надати на них відповіді в цьому тематичному номері.

«Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 30

Антиблокувальна Таблиця

Попереджувати блокування податкових накладних та/або розрахунків коригування до них дозволяє Таблиця даних платника ПДВ (Таблиця).

За великим рахунком, подати Таблицю можуть усі платники без винятків: обмежень тут жодних немає. Проте потрібніша вона тим ПДВшникам, у яких коди УКТ ЗЕД/ДКПП товарів/послуг «на виході-вході» не збігаються.

Свою антиблокувальну роль Таблиця виконає тільки після її прийняття до обліку комісією ДФС регіонального рівня. Двом категоріям ПДВ-платників Таблиці взагалі зараховуватимуть автоматично.

У будь-якому разі Таблицю потрібно правильно заповнити і подати. Як саме? Читайте і дивіться на практичному прикладі в статті.

Т. Войтенко, «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 31, с. 4

Касові операції

На початку 2018 року набуло чинності нове Положення про порядок ведення касових операцій. У спецвипуску детально і всебічно проаналізовано, яким чином змінилися правила, за якими оформлюються і відображаються в обліку операції з готівкою.

Спецвипуск пропонує двосторонній підхід до проблеми, з одного боку, нагадуючи, які з «касових» правил збереглися в новому Положенні, а з іншого — наголошуючи на тих «касових» правилах, які є принциповими новаціями. Зокрема, у спецвипуску детально розглядаються особливості касових операцій у відокремлених підрозділах. Крім того, наголошується, що згідно з новим Положенням запис у КОРО більше не можна вважати оприбуткуванням готівки. Як наслідок, наприклад, для підприємців (які не ведуть касову книгу) єдиним інструментом оприбуткувати готівку стає запис у «податкових» книгах обліку.

«Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 32

Як виникає (зникає)∑Перевищ

∑Перевищ зменшує регліміт і виникає, якщо ПЗ за декларацією більше, ніж ПЗ за даними ЄРПН. Причинами його виникнення можуть бути: несвоєчасна реєстрація ПН, ПН-помилки, декларування ПЗ не у своєму періоді, технічні помилки. Причому в деяких випадках навіть після виправлення ситуації ∑Перевищ не зникає. Тому ПН-помилки краще виправляти оперативно (у тому ж місяці), а «збільшуючі»/«зменшуючі» РК правильно відображати в декларації (у відповідному періоді) — тоді не виникне ∑Перевищ.

При появі ∑Перевищ через технічні помилки потрібно звернутися письмово до податківців з вимогою переглянути показник ∑Перевищ.

Л. Солошенко, «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 33, с. 7

Зустрічаємо Закон про ТОВ

2018 рік по праву можна назвати роком товариств з обмеженою та додатковою відповідальністю. Адже незабаром набирає чинності Закон України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» від 06.02.2018 р. № 2275-VIII. У нашій країні переважна більшість товариств — ТОВ. Тому в цьому номері ми розглянули саме їх. Для товариств зміниться багато що — від змісту статуту до процедури збільшення статутного капіталу. І ці зміни певним чином вплинуть на податковий і бухгалтерський облік.

Які можливості «подарує» Закон про ТОВ? Що робити із застарілими статутами? Чи створить закон нові проблеми для товариств? Що станеться з податковим і бухгалтерським обліком? Запитань багато, але ми знаємо на них відповіді! Їх ви і знайдете в цьому тематичному номері.

«Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 34

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі