Теми статей
Обрати теми

Чим запам’ятався травень

Ви запитували на семінарі

Семінари (останнім часом — вебінари) — традиційна форма нашого двостороннього спілкування з вами, дорогі читачі. Але семінар пройшов, а ваші запитання залишилися. Причому не виключено, що відповіді на більшість з них зацікавлять не лише того, хто їх поставив, а й решту з вас.

Ось чому за підсумками семінару ми завжди готуємо тематичний номер з добіркою найцікавіших ваших запитань. Їх тематика, як завжди, широка і різноманітна. Це і ПДВ, і податок на прибуток, і єдиний податок, і виплати працівникам, і трудові відносини, і бухоблік із фінзвітністю, і РРО з касовою дисципліною, а також ЗЕД, право і багато чого іншого. Є все це й у свіжому тематичному номері. Зазирніть — побачите самі!

«Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 34-35

Один і той же товар по-різному називають

Проблема тут ось у чому. У довіднику номенклатур, який створений і використовується підприємством, є певний товар. При цьому від різних постачальників надходить аналогічний за своїми характеристиками товар, але з найменуваннями, що відрізняються, — у витратних документах контрагентів він називається по-іншому.

Якщо прибуткувати товар із найменуванням постачальника, то доведеться обліковувати одне й те ж під різними назвами. Це, з одного боку, утруднить пошук товару через невиправдане збільшення номенклатурних позицій. А з іншого — може призвести, наприклад, до появи в обліку неіснуючих насправді надлишків і нестач. Адже потрібно буде уважно стежити, щоб товар було продано точно під тією назвою, під якою його придбали і тепер він значиться в обліку.

Як прибуткувати аналогічний товар? Чи можна перейменувати на свій лад придбаний товар? Як це зробити? Чи потрібно найменування товару із вхідних податкових накладних (ПН) постачальників дослівно переносити в ПН за всім ланцюгом продажів?

Відповіді — у цій статті.

Т. Войтенко, «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 36, с. 4

Альбом бухгалтерських проводок

Народна мудрість свідчить: краще один раз побачити, ніж сто разів почути. Можна скільки завгодно довго описувати тонкощі тієї чи іншої норми закону, розповідати про те, як відображати в обліку ту чи іншу операцію, і все одно читач може так до кінця й не зрозуміти, про що ж іде мова.

Як бути в цих випадках? Та дуже просто: скористатися народною мудрістю — дати йому побачити. А що це означає для бухгалтера? Звісно, приклад із цифрою і проводкою!

У цьому тематичному номері ми вирішили комплексно показати облік різних операцій, пов’язаних з основними засобами та запасами. Придбання, експлуатація, використання, списання, продаж таких активів — це ті операції, з якими найчастіше стикаються бухгалтери. Їм і присвячений сьогоднішній номер. До речі, ми ще повернемося до такого формату викладу. Адже тільки основними засобами і запасами коло інтересів бухгалтера не обмежується.

«Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 37

Кредитовий підзвіт: здрастуй, УПК!

Нарешті Мінфін закріпив на рівні узагальнюючої податкової консультації (УПК) свої висновки щодо неоподаткування ПДФО і ВЗ компенсацій за кредитовим підзвітом (див. наказ Мінфіну від 26.04.2019 р. № 181). Висновок цієї УПК такий: якщо роботодавець підтверджує доцільність та обґрунтованість витрат працівника, здійснених у зв’язку з виконанням його трудової функції, то сума компенсації за товари (роботи, послуги), придбані працівником за його власні кошти для роботодавця, не оподатковується ПДФО і ВЗ.

На наш погляд, не повинно мати значення, у межах трудових чи цивільно-правових відносин виплачується відшкодування фізичній особі, адже дохід (тобто приріст показників фінансового та/або майнового стану платника податку) відсутній в обох випадках!

О. Павленко, «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 38, с. 2

Виправлення єдиноподаткових помилок

Хоча спрощена система оподаткування на те й створена, щоб спростити ведення обліку та нарахування податку, тобто загалом для спрощення податкового життя платникові, проте й на цій системі від помилок ніхто не застрахований. Причому іноді помилка на спрощенці може призвести до серйозних наслідків.

Утім, за великим рахунком, нема нічого непоправного. Якщо є помилки, то є й механізми їх виправлення. У цьому тематичному номері ми зібрали найпоширеніші помилки, яких припускаються спрощенці, і навели правила їх виправлення.

Одна із статей присвячена тому, як виправити помилку в ЄП-декларації підприємцеві 1-2 груп єдиного податку. Ще одна — виправленню помилок третьогрупниками. Є в номері окрема стаття про несумові помилки в єдиноподатковій декларації, про виправлення Книги обліку доходів/доходів і витрат і ще багато чого цікавого.

Одним словом, якщо ви — єдиноподатник, без цього номера вам не обійтися.

«Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 39

Директор використав КПК в особистих цілях

Корпоративна картка в руках директора — як бомба з годинниковим механізмом, що у будь-який момент може вибухнути. І гроші підприємства підуть на незаплановані (особисті) цілі начальника (придбання продуктів у супермаркеті, підгузків для синочка, шалі для улюбленої бабусі тощо). Тож бухгалтерові треба бути завжди напоготові й відстежувати такі негосподарські придбання.

Скажемо відразу: якщо директор витратив підзвітні кошти на особисті цілі (а не на госппотреби підприємства), він все одно повинен (1) подати авансовий звіт з доданим до нього документом, що підтверджує використання КПК для розрахунків, і (2) повернути неправомірно витрачені кошти до або під час подання авансового звіту.

Але це, як ви розумієте, правильний порядок підзвітних дій. А що робити, якщо усі зазначені пункти порушені? Відповідь шукайте в цій статті.

Д. Кравченко, «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 40, с. 18

Касові операції

Хвиля лютневих змін до «касового» законодавства спонукала нас знову звернутися до теми готівкового обігу. Для усіх, хто працює з готівкою, оформляє касові документи та заповнює касову книгу, ми підготували спецвипуск, у якому врахували всі останні «касові» нововведення. Причому наведена тут інформація буде корисною не лише для підприємств, а й для фізосіб-підприємців, які здійснюють готівкові розрахунки.

«Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 41

Розрахунки через POS-термінал: облікові особливості

POS-термінали — вірні супутники суб’єктів господарювання, що ведуть діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування або послуг. Розрахунки з використанням банківських карток через POS-термінали суб’єкти господарювання організовують за договором еквайрингу. Однією стороною такого договору є банк-еквайр, а другою — суб’єкт господарювання, який приймає до обслуговування платіжні картки з метою проведення оплати вартості товарів або послуг.

Організувати розрахунки через POS-термінали — не лише маркетинговий хід, для більшості це ще й прямий обов’язок.

Коли виникає подія для нарахування зобов’язань у платників ПДВ? Якою датою відображати дохід платникам ЄП та загальносистемникам (як «юрикам», так і «фізикам»)? Чи будуть якісь нюанси в податковоприбутковому обліку? Ці та інші облікові особливості постачання товарів/послуг із розрахунками через POS-термінал розглянуті в пропонованій статті.

Н. Адамович, «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 42, с. 10

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі