№41

Податки та бухгалтерський облік, травень, 2019/№ 41 спецвипуск Інші номери журналу ›
  • Робота з готівкою: початок шляху Хвиля лютневих змін до «касового» законодавства спонукала нас знову звернутися до теми готівкового обігу. Для всіх, хто працює з готівкою, оформляє касові документи і заповнює касову книгу, ми підготували спецвипуск, в якому врахували всі останні «касові» нововведення. Причому наведена тут інформація буде корисною не лише для підприємств, але й для фізосіб-підприємців, які здійснюють готівкові розрахунки. Спецвипуск для вас підготували редактор Наталія Вороная, податкові експерти Наталя Альошкіна і Наталія Чернишова.
  • Касир на підприємстві Ітиметься в цьому розділі про посаду касира на підприємстві. Саме на його плечі лягає весь тягар відповідальності за оприбуткування, видачу та зберігання готівки. При цьому він за свої дії несе індивідуальну матеріальну відповідальність. Також ви дізнаєтеся про те, хто може виконувати обов’язки касира, що входить до цих обов’язків і який порядок дій при оформленні касира на роботу.
  • Загальні питання здійснення касових операцій У цьому розділі зупинимося на загальних моментах. Зокрема, визначимо джерела надходження готівки до каси підприємства, розберемо правила оприбуткування готівки, позначимо напрями витрачання готівки з каси, а також розповімо про порядок і строки її здавання до банку.
  • Документування касових операцій Де є операції з готівкою, там бути і документальному оформленню таких операцій. У разі коли готівкові розрахунки здійснюються через касу підприємства, документами, що підтверджують видачу або отримання готівкових грошових коштів, можуть бути ПКО і ВКО, а також відомість на виплату готівки. У цьому розділі спецвипуску розбиратимемо правила та порядок оформлення таких документів, а також нюанси заповнення «касових» облікових регістрів. Крім того, тут же розповімо про виправлення помилок у касовій документації.
  • Ліміт каси За загальним правилом підприємство, яке має справу з готівкою, повинне дотримуватися самостійно встановленого ліміту каси. Але з будь-якого правила бувають винятки. У цьому розділі розповімо про те, що таке ліміт каси і який порядок його встановлення, хто зобов’язаний його дотримуватися, а кого цей тягар обходить стороною. А також наведемо приклад розрахунку ліміту каси підприємства.
  • Обмеження суми готівкових розрахунків Ні для кого не новина, що НБУ всіляко обмежує обсяги готівкових розрахунків. І це відбувається вже не один рік. Озираючись назад, згадаємо, що найбільш рішучі кроки в цьому напрямі були зроблені у 2013 році — з появою постанови № 210. Відтоді питання «готівкових» обмежень незмінно викликає інтерес. Тому в цьому розділі детально розглянемо правила, які діють нині. При цьому акцент зробимо на розрахунках, у яких однією зі сторін виступає суб’єкт господарювання.
  • Підзвітна готівка Для багатьох суб’єктів господарювання видача готівки під звіт на госппотреби або відрядження — не рідкість. Водночас такі операції «оточені» нюансами, які потрібно знати і враховувати, щоб не поплатитися за допущені помилки значними штрафами. У цьому розділі спецвипуску ми вам розповімо, у яких випадках і на який строк можна видавати готівку під звіт, як за неї звітувати і яким чином оформляти такі операції.
  • Касові операції у відокремленому підрозділі Якщо ваше підприємство має відокремлені підрозділи, обов’язково зверніть увагу на цей розділ спецвипуску. Адже тут ми поговоримо про те, що таке каса відокремленого підрозділу і як у ній оприбутковують готівку. Також з’ясуємо, чи потрібно відокремленим підрозділам вести окремі касові книги і встановлювати ліміти каси. Крім того, із цього розділу ви дізнаєтеся про строки і порядок здавання відокремленими підрозділами підприємства готівкової виручки.
  • Касові операції в підприємців Раніше в цьому спецвипуску ми акцентували увагу на юридичних особах. Але ж і підприємці мають право здійснювати розрахунки в готівковій формі. Усі тонкощі проведення касових операцій ФОП розглянемо в цьому розділі.
  • Контроль за дотриманням касової дисципліни Після всіх подробиць щодо правил поводження з готівкою час приступити до питань контролю за дотриманням цих правил. Про те, хто, коли і як здійснює цей контроль, а також як оформляються його результати, ми й поговоримо в цьому розділі.
  • Відповідальність у сфері готівкового обігу Отже, у цьому спецвипуску ми детально описали правила поводження з готівкою та порядок здійснення контролю за дотриманням цих правил. Настав час поговорити про відповідальність, яка загрожує за їх порушення. За порушення правил готівкового обігу, встановлених Положенням № 148, передбачена фінансова та адміністративна відповідальність. Розглянемо їх окремо. Розпочнемо зі штрафів, що накладають на суб’єктів господарювання.
  • Готівковий обіг у роз’ясненнях контролерів При розгляді питань, пов’язаних з веденням касових операцій, ми неодноразово згадували про консультації податківців та НБУ. На закінчення спецвипуску ознайомимо вас із «найсвіжішими» роз’ясненнями, супроводивши їх своїми коментарями.
  • Перелік використаних документів
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі