Теми статей
Обрати теми

Чим запам’ятався березень

РРО в Інтернеті: без грошей і навіть без покупця?!

Суб’єкт господарювання планує продавати товар післяплатою. Виникає запитання: чи потрібно застосовувати РРО, якщо покупець з якихось причин не отримає посилку з товаром у відділенні перевізника (отже, не оплатить товар) і вона повернеться на склад продавця? Фіскали стверджують: продавець повинен проводити вартість такого товару через РРО шляхом реєстрації від’ємної суми або за допомогою операції «службова видача» з друкуванням видаткового фіскального чека. А ось акт про видачу коштів складати не потрібно.

На наш погляд, такі висновки безпідставні. Погодьтеся, безглуздо навіть допускати думку про те, що неотриманий і неоплачений покупцем товар при поверненні на склад слід проводити через РРО! Бо тут і натяку немає на ознаки розрахункової операції.

Лист ДПСУ від 27.01.2020 р. № 301/6/99-00-05-04-01-06/ІПК

«Податки та бухгалтерський облік», 2020, № 18, с. 26

Альбом бухгалтерських проводок

Черговий номер, присвячений обліку типових операцій (попередні див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 37, 61, 99). У ньому показано на проводках облік поширених операцій. Найбільш актуальна оренда. Тією чи іншою мірою вона є практично в кожного підприємства. Мало чим поступаються комісійні операції (як усередині України, так за участю нерезидентів). І завершує номер облік давальницьких операцій.

«Податки та бухгалтерський облік», 2020, № 19

Приймаємо на роботу директора. Чи повідомляти фіскалів?

Чи потрібно подавати Повідомлення про прийняття на роботу директора? Ні, сьогодні таке Повідомлення на директора не подається. Якщо у вас виникає запитання: «А чому?» — то ви пропустили наш коментар до постанови КМУ від 12.02.2020 р. № 188. Завдяки цій постанові Повідомленням про прийняття на роботу члена виконавчого органу господарського товариства, керівника підприємства є відомості, отримані податківцями з Єдиного держреєстру юридичних осіб, ФОП та громадських формувань.

«Податки та бухгалтерський облік», 2020, № 20, с. 24

Декларація з ПДВ

Не секрет, що форма цієї декларації зовсім нещодавно змінилася (додалися нові рядки, змінено підхід до заповнення додатка Д6 тощо). Нехай зміни не дуже істотні, але ми знаємо, що податківці люблять чіплятися за кожну дрібницю, аби встромити палиці в колеса.

Найбільш оптимальний і зручний для читача формат перетравлювання інформації про заповнення форм звітності — відрядкове пояснення кожного показника форми. Саме в такому форматі, який уподобали наші читачі, ми проаналізували заповнення всіх рядків і додатків декларації з ПДВ.

«Податки та бухгалтерський облік», 2020, № 21

Карантин у дітей. Як бути батькам?

КМУ ввів карантин. Один із заходів захисту — заборона на відвідування закладів освіти. Діти, звичайно ж, скажуть: «УРА!». Але ось батькам доведеться вирішувати зовсім не «дитячі» питання: що робити, якщо залишити дитину одну вдома — узагалі не варіант, а мама/тато працюють? Як поєднати роботу і догляд за дитиною або роботу та допомогу дитині в дистанційному навчанні? Ми підготували для вас можливі варіанти організації роботи/нероботи в цей період. Обирайте той, який вам підходить.

«Податки та бухгалтерський облік», 2020, № 22, с. 22

Борги

Кожному суб’єктові господарювання в ході його підприємницької діяльності так чи інакше доводиться мати справу з боргами. Водночас «боргова» тема дуже велика і вимагає врахування безлічі нюансів. Основні з них ми виклали в цьому спецвипуску.

Зокрема, тут ми нагадуємо, чим борг відрізняється від заборгованості, розбираємося в тонкощах створення резерву сумнівних боргів і дисконтування заборгованості, а також пояснюємо, як боржникові і кредитору відобразити списання прощених і безнадійних боргів у податковому й бухгалтерському обліку. Крім того, окрема увага в цьому номері приділена строкам позовної давності, податковому боргу та нюансам обліку товарного кредиту.

«Податки та бухгалтерський облік», 2020, № 23

Коронавірусу — бій! Верховна Рада вносить корективи

Карантин не міг пройти повз податкове законодавство, а також документи, які регламентують діяльність суб’єктів господарювання. Верховною Радою були прийняті закони, які зсувають РРО-революцію, вводять заборону на податкові та планові нефіскальні перевірки, застосування штрафів і пені. Крім того, подовжується карантинна відпустка за свій рахунок, призупиняється перебіг строку податкової давності, з’являється звільнення від сплати деяких податків і внесків (плата за землю, податок на нежитлову нерухомість, ЄСВ для ФОП). Вводиться ціла низка інших важливих норм (публічних закупівель, трудові питання тощо).

Закони України від 17.03.2020 р. № 530-IX і № 533-IX

«Податки та бухгалтерський облік», 2020, № 24, с. 24

Карантин: уточнюємо плату за землю

З 18 березня набрав чинності «антивірусний» Закон України від 17.03.2020 р. № 533-ІХ. Він, крім усього іншого, змінив порядок сплати у 2020 році земельного податку й орендної плати за державну та комунальну землю. Тобто за період з 01.03.2020 р. по 30.04.2020 р. ці платежі можна не платити.

Але, по-перше, звільнення застосовується тільки щодо тих ділянок фізичних і юридичних осіб, які використовуються ними в господарській діяльності, а по-друге, звільнення відбувається не автоматично. Для цього потрібно подати уточнюючу декларацію.

Як розібратися з першим, другим і безліччю інших питань — читайте в цій статті.

«Податки та бухгалтерський облік», 2020, № 26, с. 2

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі