№19

Податки та бухгалтерський облік, березень, 2020/№ 19 Інші номери журналу ›
  • Облік в орендодавця Ми продовжуємо цикл номерів, присвячених обліку типових операцій. Сьогодні представляємо черговий випуск «Альбом бухгалтерських проводок» (попередні див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 37, 61, 99). У ньому ми покажемо на проводках облік поширених операцій. Найбільш актуальна — оренда. Тією чи іншою мірою вона є практично в кожного підприємства. Дещо поступаються комісійні операції (як усередині України, так за участю нерезидентів). І завершує сьогоднішній номер облік давальницьких операцій.
  • Облік в орендаря Бухоблік. Прийняті в оперативну оренду необоротні активи зараховують на позабалансовий рахунок 01 «Орендовані необоротні активи» за вартістю, зазначеною в договорі оренди. Збільшують залишок рахунка 01 при отриманні необоротних активів, а зменшують — при їх поверненні орендодавцеві після закінчення строку оренди.
  • Комісія на продаж товару Перчинка договору комісії й одночасно його суть у тому, що, власне, купівлю/продаж товарів здійснює не сама зацікавлена в них особа. Замість неї, за її дорученням і за її рахунок, це робить абсолютно інша особа. Щоправда, діє така інша особа від свого імені.
  • Комісія на придбання товару За договором комісії на придбання одна сторона (комісіонер) купує за дорученням іншої сторони (комітента) товарно-матеріальні цінності за винагороду від свого імені, але за рахунок комітента.
  • Експорт за договором комісії Розглянемо податково-облікові особливості, які супроводжують експортну комісію, коли і комітент, і комісіонер — резиденти України.
  • Імпорт за договором комісії Розглянемо ситуацію, коли за договором комісії на придбання комітент доручив комісіонерові купити в нерезидента імпортні товари: укласти від свого імені контракт з нерезидентом, купити іноземну валюту й розрахуватися за контрактом, ввезти імпортні товари, здійснити їх митне оформлення і виконати інші дії, пов’язані з цим дорученням. Для цього комітент забезпечує комісіонера грошовими коштами (передоплатою) для придбання іноземної валюти, оплати вартості товарів та інших витрат, пов’язаних з виконанням договору.
  • Давальницькі операції у межах України Відповідно до п.п. 14.1.134 ПКУ операції з давальницькою сировиною — це операції з переробки (обробки, збагачення чи використання) давальницької сировини (незалежно від кількості замовників і виконавців, а також етапів/операцій) з метою одержання готової продукції (ГП) за відповідну плату.
  • Переробка давальницької сировини нерезидента Розглянемо ситуацію, коли резидент ввозить в Україну з-за кордону сировину для переробки у готову продукцію (ГП), яку потім вивозить замовникові за межі митної території України. Оскільки замовником у такому разі виступає нерезидент, усі облікові нюанси обговоримо із «дзвіниці» переробника-резидента.
  • Переробка давальницької сировини за кордоном Обговоримо давальницькі операції у сфері ЗЕД, побудовані за схемою: вивезення резидентом за кордон сировини для переробки її там у готову продукцію (ГП), яка потім ввозиться назад до України або ж реалізується «за бугром».
  • Перелік основних документів, що використовуються у тематичному номері
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі