Теми статей
Обрати теми

Чим запам’ятався січень

Розподіл та перерахунок ПДВ

Якщо придбані з ПДВ товари, послуги, необоротні активи платник одночасно використовує і в оподатковуваній, і в неоподатковуваній діяльності, йому необхідно нарахувати компенсуючі податкові зобов’язання (ПЗ) в порядку, передбаченому ст. 199 ПКУ. Думаєте, вас це не стосується? Може, й ні. Хоча необхідність розподілу ПДВ цілком може намалюватися й за уявної відсутності неоподатковуваних операцій.

Що розуміти під неоподатковуваними операціями для цілей розподілу ПДВ? Які ще умови важливі для розподільчих ПЗ? Як визначити дату їх виникнення? Як заповнити зведену ПН, виписану на розподільчі ПЗ, та як відобразити такі ПЗ у декларації з ПДВ, а також у бухгалтерському обліку підприємства?

На цьому перша частина марлезонського балету ☺, присвячена розподілу ПДВ, вичерпана. Але є ще й друга частина — перерахунок ПДВ. Навіщо він потрібен? Як його провести? Як скласти перерозрахункові РК і показати коригування ПЗ в декларації з ПДВ? Якими проводками відобразити ці операції в бухгалтерському обліку?

Відповідями на ці та інші запитання наш тематичний номер заповнений по самі вінця. Обережно, не розплескайте!☺

«Податки та бухгалтерський облік», 2020, № 1-2

Форма № 1ДФ

Напевно багато хто знає веселий вірш-підказку, що допомагає діткам запам’ятати, як правильно ставити наголос у слові «квартал»: «У бухгалтерії аврАл — завершується квартАл». Але, напевно, тільки бухгалтер, який закриває цей квартал, зможе зрозуміти всю правду життя, викладену в цьому вірші. Щоб підсолодити вам «квартальну пігулку», пропонуємо тематичний номер у формі довідника щодо заповнення квартальної форми № 1ДФ.

Користуйтеся на здоров’я!

«Податки та бухгалтерський облік», 2020, № 3

Закриваємо рік: завершальні записи — 2019

Відлунали новорічні свята — отже, настав час підбити бухгалтерські підсумки за рік, що минув, і складати річну фінзвітність. Але перед цим належить розрахувати і нарахувати податок на прибуток, закрити рахунки обліку доходів і витрат, визначити фінансовий результат діяльності підприємства і, нарешті, вивести остаточну суму нерозподіленого прибутку (непокритого збитку) звітного і минулих років.

У більшості своїй ці проводки роблять не частіше одного разу на рік, і у святковій метушні про них дуже легко забути. Щоб такого не сталося, у цій статті ми нагадали основні «одноразові» записи, які неодмінно стануть у пригоді, коли ви закриватимете бухгалтерський 2019 рік.

А. Свіріденко, «Податки та бухгалтерський облік», 2020, № 4, с. 2

Єдиний сільгоспподаток

За традицією щорічно сільськогосподарські товаровиробники мають повідомляти фіскалів про те, що вони у наступному році бажають працювати на спрощеній системі оподаткування, а саме у 4 групі єдиного податку (тобто сільгоспЄП). Причому повідомляти про це повинні як старожили групи, так і новачки.

Що може дати ця система оподаткування аграріям та чому вона є для них привабливішою порівняно з іншими? У чому її переваги та які очевидні недоліки? Хто має право у 2020 році бути платником сільгоспЄП? На що слід звернути увагу агротоваровиробникам, які підтверджують або обирають сільгоспЄП на 2020 рік? Як правильно розрахувати та задекларувати сільгоспЄП? Куди, в які строки та який пакет документів варто подати, щоб не залишитися за бортом цієї спрощеної системи? Яким чином перехід на сільгоспЄП з іншої групи єдиного податку позначається на обов’язку такого підприємства реєструватися платником ПДВ?..

І такі сільгоспЄП-запитання можна перераховувати дуже довго. Чи не час уже розгорнути цей тематичний номер і дізнатися відповіді на них?

«Податки та бухгалтерський облік», 2020, № 5

Облікова політика: реалії-2020

Черговий звітний рік щосили набирає обертів. Отже, настав час звірити бухоблікові орієнтири — протестувати облікову політику (ОП) підприємства на предмет можливої її зміни.

Не знаєте, що таке ОП і ніколи цим не переймалися? Тоді запам’ятайте, що під ОП розуміють сукупність принципів, методів і процедур, які використовуються підприємством для ведення бухгалтерського обліку, а також складання та подання фінансової звітності.

Свою ОП підприємство визначає самостійно за погодженням із власником (власниками) або уповноваженим ним органом (посадовою особою) відповідно до установчих документів. В ОП фіксують тільки ті принципи оцінки та методи обліку, які передбачають декілька варіантів на вибір підприємства або щодо яких існує невизначеність.

Тож чи є підстави для уточнення ОП на 2020 рік? Прочитайте цю статтю — й усе зрозумієте. А заразом з неї можете запозичити розроблений спеціально для вас зразок наказу про облікову політику. Вам залишиться тільки внести до нього найменування свого підприємства. ☺

Т. Войтенко, «Податки та бухгалтерський облік», 2020, № 6, с. 2

Декларація з податку на прибуток

Щорічний звітний марафон — у розпалі. Сподіваємося, за всіма дрібними податками і податочками ви вже відзвітували. Отже, настав час поговорити про те, як підприємствам — платникам податку на прибуток відзвітувати за цим мегаподатком за 2019 рік.

Із нашого спецвипуску ви дізнаєтеся про строки і порядок подання, а також про особливості заповнення як самої податковоприбуткової декларації, так і численних додатків до неї.

«Податки та бухгалтерський облік», 2020, № 7

Високодохідник став малодохідником

Дохід підприємства — величина мінлива. Він то зростає, то зменшується. Для платника податку на прибуток такі коливання загрожують зміною податковоприбуткового статусу. Якщо дохід зменшився і вже не перевищує 20 млн грн. (а згідно із славнозвісним законопроєктом № 1210 цей поріг ось-ось збільшать до 40 млн грн.), підприємство переходить до лав малодохідників.

Це означає, що тепер воно може визначати об’єкт оподаткування за бухгалтерськими даними, без коригування на різниці з розд. III ПКУ. Але чи варто відмовлятися від різниць? Чи краще з цим почекати? Розібратися в цьому питанні вам допоможе наша стаття.

Заразом нагадаємо, що про перехідні нюанси, з якими може зіткнутися ваше підприємство при поверненні до високодохідних платників, ми розповідали в «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 86, с. 4.

О. Ольховик, «Податки та бухгалтерський облік», 2020, № 8, с. 10

Неприбуткові організації

«Усі шукають відповіді, де головний ідеал. Поки відповіді немає, накопичуйте капітал!» Якими точними іноді виявляються слова пісень із легковажних кіношних водевілів…

Утім, на перевірку так і є, у сучасному світі всі прагнуть до отримання прибутку та зростання грошових накопичень. Саме рентабельність для більшості підприємств є основним показником, що характеризує ефективність їх діяльності.

Водночас існує чимало організацій, діяльність яких апріорі не передбачає отримання прибутку. Про такі — неприбуткові — організації йдеться у цьому тематичному номері. Тут ви знайдете відповіді на запитання: які організації є неприбутковими та який порядок їх реєстрації в податкових органах, на які цілі неприбутківці можуть використати кошти, що надійшли, яку звітність вони повинні складати, кому та в які строки її подавати тощо.

«Податки та бухгалтерський облік», 2020, № 9

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі