Теми статей
Обрати теми

Підприємець у пошуках вільних коштів

Децюра Сергій, податковий експерт
Після карантину влитися у звичайну роботу і вийти на докарантинний рівень фінансових надходжень зміг не кожен ФОП. Тому у багатьох ФОП виникло запитання: де їм взяти кошти для сплати обов’язкових щомісячних платежів (наприклад, орендної плати, комунальних платежів, податків тощо)? Розглянемо сьогодні можливі варіанти залучення ФОП фінансових активів для функціонування своєї діяльності в цей нелегкий період.

Поворотна фіндопомога

Основи. Найпростіший і найвигідніший (найдешевший) спосіб залучити ФОП кошти для функціонування свого бізнесу — це отримати їх у інших осіб у вигляді поворотної фінансової допомоги (позики) до того ж бажано на безвідсотковій основі.

Цей варіант підійде всім ФОП, як спрощенцям, так і загальносистемникам. Головне, найти особу, яка позичить ФОП гроші та ще й без відсотків.

Щоб отримати поворотну фіндопомогу, ФОП потрібно укласти з позикодавцем договір про надання такої фіндопомоги. Укладати договір доведеться у письмовій формі, якщо позичаєте кошти у фізособи чи іншого ФОП на суму більше 170 грн або в юрособи — незалежно від суми (ч. 1 ст. 1047 ЦКУ). Посвідчувати договір нотаріально не потрібно. Хоча за бажанням однієї із сторін це зробити можна.

У такому договорі варто прописати предмет договору, його суму, порядок передачі і повернення грошей, строк повернення позики.

Щоб ваша позика була безвідсоткова, у договорі про це слід прямо вказати. Якщо цього не зробити, то позичальник буде зобов’язаний сплачуваати позикодавцю проценти за користування позикою (ч. 1 ст. 1048 ЦКУ).

Отримуючи чи повертаючи позику у готівковій формі, слід ураховувати готівкові обмеження, установлені Положенням про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженим постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. № 148. На це вказує і Нацбанк (лист від 07.02.2018 р. № 50-0007/7855). Отже, якщо безвідсоткову позику надає звичайна фізособа, то від неї готівкою ФОП може отримати за день суму не більше 50 тис. грн, якщо інший ФОП чи юрособа — не більше 10 тис. грн.

ФОП-загальносистемники. Для них отримання позики ніяк не відобразиться на податковому обліку. Через те що позику слід буде повернути, вона не потрапляє до доходу ФОП. Так говорять і фіскали (104.04 БЗ). Водночас вони наголошують, що коли ФОП не поверне своєчасно позичені кошти, то з них доведеться сплатити ПДФО і ВЗ.

ФОП-спрощенці. Для ФОП — платників ЄП груп 1 — 3 ситуація інша. Для них п.п. 3 п.п. 292.11 ПКУ встановлено, що

отримана поворотна фіндопомога не є доходом тільки тоді, коли її повернуть позикодавцю протягом 12 календарних місяців з дня її отримання

Якщо в цей строк кошти повернути не вдасться, то їх слід:

— спрощенцям груп 1 та 2 включити до граничної межі доходу, який дає право перебувати на ЄП і, можливо, сплатити з них ЄП (якщо ця сума перевищить граничний дохід для цих груп):

— ФОП групи 3 слід буде включити до оподатковуваного доходу і сплатити з них податок.

Детально про це читайте у «Податки & бухоблік», 2018, № 104-105, с. 12.

Агроспрощенці. Для ФОП — платників сільгоспЄП ні отримання, ні повернення фіндопомоги взагалі не вплине на оподаткування, оскільки для них базою оподаткування, на відміну від інших ФОП, є не дохід, а площа сільгоспугідь.

Кредит

Основи. Ще одним простим, але не дешевим варіантом залучення коштів для проведення діяльності є отримання ФОП банківського кредиту. Щоб отримати кредит, ФОП достатньо звернутися до банку і укласти з ним кредитний договір. Проблема в тому, що не кожному ФОП банк дасть кредит, а якщо і дасть, то під значний процент і, напевно, під заставу майна.

Хоча на сьогодні ФОП можуть розраховувати на отримання так званого дешевого кредиту за державною програмою «Доступні кредити 5-7-9 %». За цією програмою ФОП може отримати кредит, у тому числі для поповнення обігових коштів, за яким йому встановлюється знижена відсоткова ставка, а різницю між цією ставкою і комерційною Фонд підтримки підприємства компенсує банку, в якого взято кредит. Детально про отримання такого кредиту читайте в наступному номері.

ФОП-загальносистемники. Для них отриманий кредит не потрапить до доходу, оскільки отримані кошти ФОП має повернути банку. Через це у ФОП не виникає і право на витрати при погашенні самого тіла кредиту.

На цьому наголошують і фіскали (БЗ 104.04). Але, на їх погляд, якщо кредит ФОП не поверне у визначений у договорі термін, то його слід включити до складу доходів та оподатковувати на загальних підставах.

Щодо відсотків, сплачених за користування кредитом, то на віднесення їх до складу витрат ФОП-загальносистемнику розраховувати не слід. Фіскали вважають, що це не витрати ФОП, тільки спираючись на те, що у п. 177.4 ПКУ (в якому визначено перелік витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів ФОП від провадження господарської діяльності) не згадуються витрати на сплату відсотків за користування кредитом.

Що стосується отримання компенсації відсотків за програмою «Доступні кредити 5-7-9 %», то оскільки компенсація оминає самого ФОП і перераховується у банк, то таку суму ФОП не включає ні у свій дохід, ні у витрати.

ФОП-спрощенці. Для ФОП — платників ЄП груп 1 — 3 отриманий кредит доходом не визнається, причому без урахування граничного строку у 12 місяців. На це прямо вказує п.п. 3 п. 292.11 ПКУ.

Враховуючи це, фіскали (107.01.03 БЗ) дозволяють ФОП-спрощенцям у випадку отримання кредиту у іноземній валюті не включати до доходу також позитивну курсову різницю, яка виникла при продажу валюти на міжбанківському валютному ринку (різниця між курсом іноземної валюти до гривні у день отримання кредиту та курсом, за яким продана така валюта).

Також до свого доходу ФОП-спрощенець не включає і отриману компенсацію відсотків за кредитом за програмою «Доступні кредити 5-7-9 %». Річ у тому, що така сума оминає рахунки ФОП-спрощенця, а тому говорити про отримання ним доходу не можна. Навіть якби така компенсація йшла через рахунки ФОП вона все одно не була б його доходом. Бо на це прямо вказує п.п. 4 п. 292.11 ПКУ, за яким до складу доходу спрощенця не включаються суми коштів цільового призначення, що надходять із бюджетів або державних цільових фондів, у тому числі в межах державних або місцевих програм (БЗ 107.01.03).

Головне, щоб щодо такої компенсації фіскали не почали говорити, що в цьому випадку мова йде про негрошові розрахунки: ФОП не платить відсотки в банк, а за нього їх платить Фонд. На наш погляд, цього бути не повинно, оскільки негрошові розрахунки стосуються тільки отримання доходу спрощенцем, а не здійснення ним витрат.

Що стосується витрат, то оскільки для спрощенців вони значення не мають (об’єкт оподаткування для них — це дохід), то повернення тіла кредиту, а також сплата відсотків за його користування об’єкт оподаткування не зменшать.

Агроспрощенці. Для них діє той самий висновок, що й для звичайних ФОП-спрощенців. У ФОП — платників сільгоспЄП отримання банківського кредиту і його повернення, а також отримання компенсації за програмою «Доступні кредити 5-7-9 %» на оподаткування не вплинуть.

До відома! Все вищесказане стосується і використання ФОП овердрафту. Річ у тому, що овердрафт — це форма короткострокового кредиту в межах встановленого банком ліміту, що дозволяє здійснювати розрахунки, коли у клієнта не вистачає власних коштів.

Отже, оподаткування отримання і повернення овердрафту, а також сплата відсотків за користування коштами у ФОП-спрощенця чи загальносистемника відбуватиметься за тими ж правилами, що й при отриманні звичайного кредиту, тобто не вплине на оподаткування.

Розрахунки векселями

Основи. Ще одним способом профінансувати свою діяльність є розрахунок за товар не коштами, а векселем. Суть цього способу фінансування полягає в тому, що ФОП отримує від своїх контрагентів товари (роботи, послуги), а за це з ними розраховується шляхом видачі такого цінного паперу, як вексель (ст. 4 Закону України «Про обіг векселів в Україні» від 05.04.2001 р. № 2374-III).

Використовуючи цей спосіб фінансування, ФОП може відтермінувати строк розрахунків за придбаний товар (роботу, послугу), оскільки при використанні векселя припиняються грошові зобов’язання щодо платежу за договором купівлі-продажу та виникають грошові зобов’язання щодо платежу за векселем.

Для того щоб ФОП міг розрахуватися векселем, про такий спосіб розрахунків має бути вказано у договорі з контрагентом, який укладено у письмовій формі

ФОП-загальносистемники. Для них проблем із використання вексельної форми розрахунків не існує. Річ у тому, що ПКУ не містить жодних заборон на здійснення розрахунків векселем ФОП-загальносистемниками. Крім того, розрахунки векселями жодним чином не вплинуть на оподаткування. Річ у тому, що об’єктом оподаткування для ФОП-загальносистемника є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такого ФОП (п. 177.2 ПКУ).

Отже, щоб включити до витрат вартість отриманих товарів, розрахунки за які було здійснено за допомогою векселів, потрібно просто належним чином задокументувати здійснені витрати і пов’язати їх здійснення з господарською діяльністю ФОП. А той факт, як за них розрахувалися і чи відбулися розрахунки, значення не має.

ФОП-спрощенці. ФОП — платникам ЄП груп 1 — 3 ми б не радили використовувати як спосіб фінансування своєї діяльності векселі. На думку фіскалів, ФОП — платник ЄП груп 1 — 3 не може надавати вексель для оформлення грошового боргу за придбані ним товари (виконані роботи, надані послуги), оскільки така операція суперечить п. 291.6 ПКУ — ФОП здійснює розрахунки у негрошовій формі (107.05 БЗ).

Ми, звичайно, з цим не згодні. Річ у тому, що, на наш погляд, порушення заборони на негрошові розрахунки відбувається, тільки коли платник ЄП приймає від покупця вексель як засіб платежу, оскільки для платника ЄП об’єктом оподаткування є дохід від реалізації.

Коли ж ФОП-спрощенець розраховується векселем за придбані товари, то, на наш погляд, заборони в цій частині він не порушує, оскільки в цьому випадку мова йде про витрати платника ЄП, а не доходи. Деталі в «Податки & бухоблік», 2019, № 19, с. 13.

Але оскільки податківці не розмежовують заборону на випадки отримання та видачі векселів, то тим ФОП-спрощенцям, хто не хоче проблем, краще уникати цього способу фінансування своєї діяльності.

Агроспрощенці. Для ФОП — платників сільгоспЄП цей варіант буде непоганим способом розвантажити свої витрати. На відміну від звичайних спрощенців, для агроФОП не встановлено заборони на використання вексельних розрахунків чи будь-яких інших натуральних оплат.

Крім того, розрахунок векселем через специфіку визначення об’єкта оподаткування не вплине і на оподаткування.

Стаємо комісіонером

Основи. Для тих ФОП, які займаються не виробництвом, а саме продажем товарів, придбаних у інших, одним із способів фінансування є перетворення на комісіонера. У цьому випадку ФОП, який працюватиме як комісіонер, буде розраховуватися тільки тоді, коли продасть товар, а не у строк, визначений у договорі купівлі-продажу з постачальником. Таким чином, ФОП не заморожуватиме власні кошти у товарі і зможе їх використати на свої цілі.

Для ФОП, як загальносистемників, так і спрощенців, законодавство України не визначає заборони на здійснення договорів комісії. Тому ФОП має повне право укладати договори комісії і виконувати в них функції комісіонера.

Щоб стати комісіонером, ФОП потрібно:

— по-перше, внести до своїх видів діяльності посередницький код КВЕД у ЄДР, а спрощенцям і в Реєстр платників ЄП;

— по-друге, укласти договір комісії і виступати за ним комісіонером.

Детально про комісію читайте у «Податки & бухоблік», 2019, № 51.

ФОП-загальносистемники. Якщо цей спосіб фінансування зацікавить ФОП-загальносистемника, то він має пам’ятати, що у ПКУ не передбачено особливих правил для оподаткування доходів, здійснених при виконанні функцій комісіонера.

Тому податківці вважають, що ФОП-посередник (комісіонер, повірений тощо) має включити до складу доходу всю суму виручки у грошовій та негрошовій формі, отриману за договором комісії, доручення тощо. Тобто

до складу доходу включається як вартість проданих товарів (робіт, послуг), тобто транзитні суми, так і комісійна винагорода (104.04 БЗ)

До складу витрат ФОП має включати суму вартості придбаних товарів (робіт, послуг), з метою їх подальшої реалізації згідно з договором комісії, за умови їх документального підтвердження, сформованого на загальних підставах.

Враховуючи це і порядок визначення об’єкта оподаткування, під оподаткування потрапить тільки комісійна винагорода. Як бачимо, нічого складного і гроші на місці.

Детально про комісію і ФОП-загальносистемника читайте у «Подакти & бухоблік», 2019, № 51, с. 25.

Водночас у випадку надання ФОП-загальносистемником транспортно-експедиторських послуг податківці чомусь вважають по-іншому. На їх погляд, кошти, що надходять ФОП, який виконує або організовує виконання транспортно-експедиторських послуг (транзитні кошти), не є його власністю і відповідно не включаються до доходу ФОП. Доходом ФОП у цьому випадку є плата за виконання договору транспортного експедирування (БЗ 104.04). Деталі у «Податки & бухоблік», 2019, № 85.

ФОП-спрощенці. Для ФОП — платника ЄП — комісіонера з точки зору оподаткування все просто. У п. 292.4 ПКУ прямо сказано, що доходом комісіонера є тільки його винагорода. Водночас податківці вимагають відображати в Книзі обліку доходів (Книзі обліку доходів і витрат) усю суму коштів, що надійшли, а в декларації — тільки суму винагороди (див. листи ДФСУ від 22.01.2018 р. № 250/Б/99-99-13-01-02-14/ІПК і від 11.05.2018 р. № 2101/Д/99-99-14-05-01-14/ІПК, 107.01.06 БЗ).

Спрощенцям, які будуть використовувати цей спосіб фінансування, слід ураховувати інші нюанси:

1) цей спосіб не може використати ФОП, який є платником ЄП групи 1. Річ у тому, що коли мова йде про договір комісії, то мається на увазі надання послуг іншим ФОП чи юрособам, а платники ЄП цієї групи мають право надавати лише побутові послуги населенню (п.п. 1 п. 291.4 ПКУ);

2) якщо комісіонером стає ФОП групи 2, то він має пам’ятати про те, що:

— бути комісіонером при наданні посередницьких послуг він може тільки тоді, коли комітент є платником ЄП, як ФОП, так і юрособам (п.п. 2 п. 291.4 ПКУ). Отже, надавати комісійні послуги платнику податку на прибуток чи ФОП-загальносистемнику на групі 2 не вдасться;

— він не повинен порушувати умови перебування на ЄП, наприклад, продавати за договорами комісії підакцизні товари (п.п. 3 п.п. 291.5.1 ПКУ);

3) якщо комісією займеться ФОП — платник ЄП групи 3, то він тільки має не порушувати умов перебування на ЄП.

Крім того, пам’ятайте, що коли ФОП групи 2 чи 3 виступають комісіонером, то щоб працювати на ЄП, їм не можна утримувати свою комісійну винагороду із виручки від продажу товарів, отриманих на комісію. Ці дії порушують правила перебування на ЄП, а саме вказують на здійснення негрошових розрахунків.

Детально про комісію і ЄП читайте у «Податки & бухоблік», 2019, № 51, с. 23.

Агроспрощенці. ФОП — платники сільгоспЄП не можуть скористатися цим способом фінансування своєї діяльності, оскільки можуть займатися тільки виробництвом і продажем влановирощеної сільгосппродукції.

Відступлення вимоги

Основи. Суть цього способу зводиться до того, щоб пришвидшити отримання коштів за продану ФОП продукцію іншій особі (зазвичай юрособі чи іншому ФОП).

Тобто ФОП, який поставив продукцію іншому суб’єкту господарювання, укладає договір переуступлення з третьою особою, за яким відступає третій особі право вимагати заборгованість у свого дебітора, а натомість відразу отримує від третьої особи кошти, а не чекає, поки настане час сплати за договором купівлі-продажу із клієнтом.

ФОП-загальносистемники. Для таких ФОП у ПКУ не передбачено жодних особливих правил чи заборон щодо здійснення операцій з переуступлення прав вимоги боргу. Тому вважаємо, що ФОП-загальносистемники мають повне право скористатися цим способом фінансування.

Що стосується оподаткування такої операції, то відбуватиметься вона за загальними правилами. Тобто в момент отримання коштів від третьої особи ФОП має визнати дохід та зменшити його на витрати, пов’язані із продажем товарів, заборгованість за якими була відступлена.

ФОП-спрощенці. На наш погляд, для ФОП-спрощенців такий спосіб фінансування буде прийнятним, якщо платник ЄП, який продає свій товар (роботи, послуги) і потім перевідступає право вимоги «грошового» боргу (боргу, що виник за відвантажений єдинником товар) іншій особі, отримає від нового кредитора (особи, якій платник ЄП передав право вимагати борг у покупця товарів) компенсацію саме в грошовій формі.

Річ у тому, що саме в цьому випадку спрощенець при виконанні договору відступлення не порушує заборону на негрошові розрахунки. Правила визначення доходу в цьому випадку такі ж, як і при звичайній купівлі-продажу товарів.

Водночас фіскали не такі оптимістичні (категорія 107.04 БЗ // «Податки & бухоблік», 2019, № 19, с. 13, № 60, с. 8). Вони вважають, що

при укладенні договору відступлення права вимоги боргу завжди відбувається механізм розрахунку за правочином купівлі-продажу товарів (робіт, послуг) не у грошовій формі

А тому якщо ФОП не хочуть проблем, краще уникати таких способів фінансування.

Агроспрощенці. Ці ФОП можуть без проблем скористатися цим способом фінансування, оскільки для них обмежень на негрошові розрахунки не існує. Крім того, відступлення вимоги жодним чином не вплине на оподаткування такого ФОП.

Переплата податків

Ще одним способом пошуку оборотних коштів для ФОП є повернення із бюджету переплати за різними податками і зборами. Цим способом можуть скористатися всі ФОП, незалежно від системи оподаткування, за умови, що у них є переплата.

Повернення з бюджету коштів не буде вважатися доходом ФОП, оскільки мова йде про кошти, які є власністю ФОП, що були помилково зараховані до бюджету і тепер просто повертаються підприємцю.

Наприклад, якщо у ФОП-спрощенця рахується переплата з ЄП через помилкове та/або надмірне перерахування грошових зобов’язань, то щоб її повернути, ФОП слід скористатися загальними правилами повернення, прописаними у ст. 43 ПКУ. А саме:

1) розраховувати на повернення переплати можна тільки в тому випадку, якщо у ФОП відсутній податковий борг (п. 43.1 ПКУ);

2) щоб повернути кошти, платник податків має подати заяву у довільній формі про таке повернення протягом 1095 днів від дня виникнення помилково та/або надміру сплаченої суми до органу ДФС за місцем адміністрування (обліку) переплати (п. 43.3 ПКУ).

Детально про подання такої заяви і повернення коштів читайте у «Податки & бухоблік», 2019, № 92, с. 6.

Специфіка повернення переплати для ФОП-спрощенців стосується тільки повернення з бюджету ПДВ. Річ у тому, що помилково та/або надміру сплачені суми ПДВ у бюджет через ПДВ-рахунок повертаються діючим платникам ПДВ виключно на ПДВ-рахунок. Тільки коли кошти потрапили в бюджет не через ПДВ-рахунок, їх можна повернути діючому ФОП — платнику ПДВ на поточний рахунок (див. «Податки & бухоблік», 2019, № 58, с. 22.

Щоб ці суми перекинути з ПДВ-рахунку на поточний рахунок, ФОП слід подати разом із декларацією з ПДВ заяву на повернення — додаток Д4 (детальніше про це див. у «Податки & бухоблік», 2019, № 58, с. 22). Після цього протягом 5 робочих днів після граничного строку сплати поточних зобов’язань за декларацією платникові повернуть гроші з ПДВ-рахунку на поточний рахунок.

За таким же алгоритмом має повертати переплати із бюджету, в тому числі й ПДВ, і ФОП-загальносистемник. Виняток становить тільки порядок повернення з бюджету переплати ПДФО за себе, що буде відображена у річній декларації про майновий стан. Таку переплату повернути можна тільки при поданні річної декларації про доходи і майновий стан (п.п. 177.5.3 та п. 179.8 ПКУ). На сьогодні декларація про майновий стан ФОП-загальносистемниками уже подана, тому повернути переплату з ПДФО за себе вони зможуть тільки в наступному році — коли звітуватимуть за 2020 рік.

висновки

  • Найпростіше ФОП профінансувати свою діяльність — отримати поворотну фіндопомогу або взяти кредит (у тому числі овердрафт).
  • Такі варіанти фінансування, як застосування векселів та здійснення переведення боргу, не підійдуть ФОП-спрощенцям.
  • Для всіх ФОП-торговців непоганим варіантом вивільнення обігових коштів є здійснення діяльності за договором комісії.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі