Теми статей
Обрати теми

Чим запам’ятався лютий

Прощавай, Звіте про суми податкових пільг!

Звичайно, ви знаєте, що з 01.01.2020 р. постановою КМУ від 31.10.2018 р. № 891 скасовано Звіт про суми податкових пільг. Але це зовсім не означає, що пільговики можуть назавжди забути про свій обов’язок інформувати податкові органи про пільги. Просто замість єдиного пільгового Звіту з 01.01.2020 р. звітувати про пільги платникам треба безпосередньо у звітності, що подається за відповідними податками/зборами.

Причому для цих цілей уже пристосували:

— декларацію з податку на прибуток (додали новий додаток ПП);

— декларацію з ПДВ (оновили додаток Д6);

— декларацію з туристичного збору (у додатку відвели графи для пільг);

— декларацію з плати за землю (відповідні «пільгові» графи були в ній і раніше).

Розраховувати суму пільг безпосередньо в профільних деклараціях треба починаючи зі звітних періодів 2020 року. А за 2019 рік — відзвітувати востаннє за єдиною формою.

Л. Солошенко, «Податки та бухгалтерський облік», 2020, № 10, с. 6

Авансовий звіт

Здавалося б, простий документ — а скільки всього з ним пов’язано!

Передусім, звичайно, це ціла низка правил та обмежень, якими супроводжується видача грошових коштів під звіт і яких необхідно дотримуватися як підприємству, так і працівникові. В які строки підприємство зобов’язане видати працівникові кошти на відрядження або під звіт? Чи можна видати їх набагато раніше? Чи є якісь установлені законодавством часові межі для видачі таких коштів? Відповіді на ці запитання шукайте в першій статті тематичного номера.

Що може загрожувати працівникові за несвоєчасне подання авансового звіту і неповернення невитрачених підзвітних коштів, а підприємству — за перевищення межі готівкових обмежень? Про це — у другій статті. Шпаргалка щодо заповнення авансового звіту — у третій…

Погортайте інші матеріали номера — упевнені, знайдете для себе багато цікавого.

«Податки та бухгалтерський облік», 2020, № 11

Оприлюднення фінзвітності-2019

Просто скласти фінансову звітність мало. Її обов’язково треба подати зацікавленим користувачам, серед яких органи державної статистики та органи ДПСУ.

Деякі підприємства до того ж повинні оприлюднити свою річну фінансову звітність для всіх охочих із нею ознайомитися. Під оприлюдненням фінзвітності (річної консолідованої фінзвітності) розуміють її розміщення разом з аудиторським висновком на власній вебсторінці/вебсайті підприємства (у повному обсязі) та іншим способом у випадках, визначених законодавством.

Хто та в які строки повинен оприлюднювати свою річну фінзвітність (включаючи її консолідовану версію)? Відповідь на це запитання читайте в статті.

Т. Войтенко, «Податки та бухгалтерський облік», 2020, № 12, с. 9

Дитячі відпустки

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами — це дуже важливий період у житті жінки, який дає їй змогу перелаштуватися зовсім на інший ритм свого життя. А ще це дуже хвилюючий період. Тому, погодьтеся, додавати хвилювань ще й якимись негараздами в наданні та оформленні такої відпустки не хотілося б. Вирішити можливі непорозуміння в цих питаннях — мета цієї статті.

А ось питання нарахування допомоги по вагітності та пологах, а також надання інших дитячих відпусток (зокрема, відпусток для догляду за дитиною до 3/6 років і щорічної додаткової відпустки працівникам, що мають дітей) розглянуто в наступних статтях цього тематичного номера.

«Податки та бухгалтерський облік», 2020, № 13

Електронний акт запізнюється

Багато хто напевно стикався із ситуацією, коли акт на послуги в електронному вигляді складений наприкінці цього місяця, але електронний підпис замовник поставив тільки в наступному. Для ПДВ і бухгалтерсько-прибуткового обліку важлива тільки одна з цих дат. Але яка з них? Що саме мати на увазі під датою оформлення первинного документа: дату його складання чи дату його підписання?

Це запитання ставить у безвихідь не лише платників. Нещодавно податківці спробували вирішити цю дилему і звернулися за роз’ясненнями до Мінфіну. І хоча Мінфін облікову дату з актом, що запізнюється, пояснив тільки для бухобліку, вважаємо, головний висновок податківці повинні зробити такий: електронний акт — не єдина первинка, що підтверджує факт постачання/надання послуги.

Щоб дотриматися вимог Закону про бухоблік і відобразити операцію надання послуги, якщо на момент закінчення складання регістрів бухобліку за звітний період первинний документ (у тому числі й у електронному вигляді) ще не підписаний, потрібен інший первинний документ — внутрішній акт.

У ПДВ-обліку з відображенням постачання послуг трохи все по-іншому. Як саме — читайте в статті.

Н. Адамович, «Податки та бухгалтерський облік», 2020, № 14, с. 15

Виплати працівникам

Тема оподаткування доходів працівників — одна з найбільш важливих і незмінно актуальних у бухгалтерському середовищі. Тому ми вирішили приділити їй особливу увагу і розглянути в цьому спецвипуску.

Ідеться в ньому про те, які нарахування та утримання слід здійснювати роботодавцю, що використовує працю найманих прицівників, про правила сплати податку на доходи фізичних осіб, військового збору та єдиного соцвнеску, а також про їх відображення в обліку та звітності.

Крім того, наприкінці спецвипуску ви знайдете таблицю, узагальнючу інформацію про оподаткування виплат працівникам, необхідність проводити їх індексацію та компенсацію, а також про включення таких виплат до розрахунку середнього заробітку.

«Податки та бухгалтерський облік», 2020, № 15

Податкова знижка на навчання

Оплачуєте навчання в інституті? За себе? За дитину? Вона ще школяр і ви оплачуєте її заняття в «музикалці», «художці»?.. Чи ви ☺ поки ходите на дошкільні заняття і теж не задарма?

На жаль, більшість наших співгромадян на одне-два таких запитання відповість «так». Але діватися нікуди. Без науки в сучасному світі ніяк, і за це «світло», на жаль, потрібно платити.

А чи знаєте ви, що частину цих грошей можна собі повернути? Яким чином? Скориставшись податковою знижкою на навчання. Саме цій темі ми й присвятили пропоновану статтю.

О. Огай, «Податки та бухгалтерський облік», 2020, № 16, с. 16

Блокування ПН. Версія 3.0

Ви вже знаєте, що Кабмін затвердив нові порядок зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН і порядок розгляду скарги на рішення про відмову в їх реєстрації, які набули чинності 1 лютого цього року. А Мінфін прийняв новий порядок розблокування ПН/РК. Що змінилося у зв’язку з прийняттям цих документів і як тепер відбуваються блокування-розблокування? Відповідям на ці запитання присвячений тематичний номер.

Загалом алгоритм моніторингу ПН/РК у зв’язку з прийняттям нового блокувального порядку не змінився. Змінилися тільки окремі критерії блокування. В одній із статей цього номера коротко описано загальний механізм блокування ПН/РК з урахуванням нових критеріїв. А в наступних статтях — детальніша розповідь про кожен блокувальний етап.

Хочете уникнути блокування — подайте спеціальну Таблицю, за допомогою якої проінформуйте податківців про свою специфіку: свої реальні види діяльності та в їх розрізі — про товари/послуги на виході і вході, щоб ПН/РК з їх кодами не блокувалися. Хто та коли подає Таблицю? Як подавати Таблицю? Як її правильно заповнити? Про це — окрема стаття номера.

«Податки та бухгалтерський облік», 2020, № 17

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі