Теми статей
Обрати теми

Чим запам’ятався вересень

Безоплатне в обліку

Тематичний номер присвячений обліку безоплатних передач і безоплатних отримань. У номері розглядаються питання бухгалтерського обліку подарунків та вплив «безоплатних» операцій на податковоприбутковий і ПДВ-облік.

Крім того, у номері приділено суттєву увагу безоплатному в обліку єдиноподатників, а також розглянуто певні специфічні «безоплатні» ситуації. Бонус — матеріал про безоплатне «в обтяження» (з погляду МСФЗ-обліку).

«Податки & бухоблік», 2020, № 71

Відшкодування збитків: облік і податки

Недотримання строків постачання, постачання неякісних товарів (робіт, послуг), псування та втрата товарів при перевезенні, несвоєчасна оплата — це все порушення умов господарських договорів. У результаті таких порушень одна сторона зазнає збитків, а друга зобов’язана їх відшкодувати.

Податківці тривалий час підганяли відшкодування збитків під оподаткування ПДВ. І ось нещодавно з’явилося адекватне роз’яснення, в якому податківці, нарешті, визнали, що кошти, які надійшли платникові як відшкодування збитків за пошкоджене, знищене або втрачене майно, не включаються до бази оподаткування ПДВ. Тут може виникнути тільки необхідність нарахування компенсуючих ПЗ.

Стороні, яка виплачує відшкодування, потрібно пам’ятати про нову (діє з 23.05.2020 р.) різницю з п.п. 140.5.11 ПКУ, що вимагає збільшувати фінрезультат на суму відшкодування збитків та компенсації неотриманого доходу (упущеної вигоди), нарахованих на користь: осіб, які не є платниками податку (крім фізосіб, які є платниками ПДФО) і платників-нульовиків.

О. Ольховик, «Податки & бухоблік», 2020, № 72, с. 2

Оренди немає, а орендний код є. «Платіть і не фоніть»? Чи все ж за фактом?

З 1 липня на повний зріст постало питання про те, хто з єдинників — власників нерухомості повинен сплачувати земельний податок: тільки ті, хто фактично здає земельні ділянки/нерухоме майно в оренду, чи всі, хто має відповідний код КВЕД?

Як ви можете переконатися із цього матеріалу, податківці ще самі не дійшли єдиної думки. Робочих відповідей у них дві: фіскальна (є орендний код 68.20 у ЄДР — плати) і ліберальна (немає факту оренди — платити не потрібно). Ми, звісно, підтримуємо ліберальний підхід. А ви можете пошукати свого щастя і звернутися до ДПСУ за індивідуальною консультацією.

Лист ДПСУ від 21.08.2020 р. № 3512/ІПК/99-00-04-03-03-06, «Податки & бухоблік», 2020, № 72, с. 24

Трудові книжки

Уже який рік наші законотворці намагаються втілити в життя ідею введення електронних трудових книжок. Певний прогрес, звичайно, в цьому питанні намічається. Але прощатися з паперовими трудовими поки ще ой як рано! Адже після старту буде п’ятирічний перехідний період. Та й після його закінчення, якщо працівник попросить внести запис про роботу до його трудової книжки, роботодавець зобов’язаний буде виконати таке прохання.

Питанням оформлення трудової книжки, внесення до неї записів про роботу та нагородження, а також секретам виправлення помилок у трудовій книжці ми присвятили тематичний номер.

«Податки & бухоблік», 2020, № 73

Код УКТ ЗЕД: гарячі запитання

Хоча кодують податкові накладні достатньо давно, запитань, пов’язаних з кодами УКТ ЗЕД, не зменшується. Клопоту додав і перехід на новий Митний тариф і версію УКТ ЗЕД 2017 року.

Де брати коди УКТ ЗЕД? Як закодувати набір (комплект), зовсім старі товари і товари, куплені в неплатника? Яким кодом (старим чи новим) кодувати ПН після 3 липня 2020 року? А також який код УКТ ЗЕД зазначати в РК і як виправити помилку в коді? Про це ви дізнаєтеся в статті.

Л. Солошенко, «Податки & бухоблік», 2020, № 74, с. 2

20-ОПП

Тематичний номер, повністю присвячений Повідомленню про об’єкти оподаткування (ф. № 20-ОПП). У номері всебічно розглянуто питання заповнення і подання цього звіту, показано його значення. Окремі матеріали присвячено тому, яке майно треба (а яке не треба) зазначати у ф. № 20-ОПП. Також окремо розглянуто відображення у ф. № 20-ОПП орендованого та зданого в оренду майна, а також транспортних засобів і деяких інших об’єктів. Усі приклади проілюстровано заповненням форми. Поза увагою не залишилася і відповідальність за неподання або несвоєчасне подання форми, розглянута судова практика.

«Податки & бухоблік», 2020, № 75

Зайва ПН: як обнулити?

Що робити, якщо в ЄРПН проскочила зайва податкова накладна (ПН)? Який розрахунок коригування для її обнулення скласти: звичайний мінусовий РК (з причиною коригування 103) чи РК з причиною коригування 301 (і типом «20» у шапці)? Останній допомагає відновити ліміт, проте може складатися в окремих випадках.

Звичайний РК-103 використовується частіше, але якщо ним обнуляти зайві ПН у наступних періодах, ліміт не відновиться. Взагалі помилкові ПН (так само як і РК, що їх виправляють) у декларації не відображаються, але можливо, вихід у тому, щоб все ж таки показати зайву ПН з виправляючим РК у декларації?

А що робити, якщо зайву ПН заблокували? Може, воно й на краще, але тим не менше, щоб не наразитися на штраф, деякі маніпуляції провести треба. Подробиці — у статті.

Л. Солошенко, «Податки & бухоблік», 2020, № 76, с. 2

Довідник бухгалтера

Кожного трудового дня бухгалтерові доводиться мати справу з великою кількістю різноманітної інформації. Звичайно, утримати всю її в пам’яті — нереально. Тому дуже зручно мати під рукою помічника, який давав би швидкий і зручний доступ до найважливіших даних. Таким помічником може стати для вас спецвипуск «Довідник бухгалтера».

У наочному, читабельному вигляді тут наведено інформацію про актуальні на сьогодні трудові цифри (розміри мінімальної заробітної плати, прожиткового мінімуму, податкової соціальної пільги, максимальної бази нарахування ЄСВ, мінімального страхового внеску та ін.), строки позовної давності, дату переходу права власності, індекси інфляції, облікові ставки НБУ, обов’язкову інвентаризацію та багато-багато іншого.

Упевнені, кожен знайде в цьому номері щось корисне для себе!

«Податки & бухоблік», 2020, № 77

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі