Теми статей
Обрати теми

Чим запам’ятався серпень

Насущні питання блокування

Питань, пов’язаних із блокуванням ПН/РК, величезна кількість. Платників цікавить не лише сам процес розблокування, але й маневри його уникнення. Ми вирішили зібрати в статті найпопулярніші запитання. Серед них: що робити, якщо заблокували помилкову ПН; чи допоможе відправлення другого РК, якщо перший заблоковано; як подати Таблицю платника; як працюють відсікаючі критерії тощо. Причому там, де це можливо, ми не просто відповідаємо на запитання, що цікавить, але й аналізуємо можливі способи уникнення проблеми.

Н. Адамович «Податки & бухоблік», 2020, № 62, с. 2

Податковий борг

Здається, що прозоріше за поняття «податковий борг» бути нічого не може. Не сплатив своєчасно податкові зобов’язання, ось він і з’явився. Але на ділі виявляється, що все не так-то просто. Тема податкового боргу викликає чимало запитань: від бухобліку до юридичних тонкощів. Тому наш черговий тематичний номер ми вирішили присвятити саме цій неприємній ситуації.

Коли виникає податковий борг? Які штрафи можуть загрожувати через його появу? Як фіскали погашають борги в примусовому порядку? Коли можуть продавати майно і стягувати грошові кошти з платника? Коли та як списують податковий борг? Які особливості податкового боргу в єдинників? Що відбувається з боргом з ЄСВ? Відповіді на ці та інші «податково-боргові» запитання ви знайдете в нашому тематичному номері.

«Податки & бухоблік», 2020, № 63

Оновлення коду УКТ ЗЕД і податкова накладна

Після того як з 03.07.2020 р. в Україні розпочала діяти нова версія УКТ ЗЕД, у суб’єктів господарювання виникло багато проблем. Однією із них стало заповнення податкової накладної при постачанні залишків імпортних товарів, увезених до початку дії нової версії УКТ ЗЕД.

Як саме заповнювати податкову накладну та розрахунок коригування до неї, спробували пояснити податківці. Їх загальний підхід до заповнення податкових накладних начебто зрозумілий (ставимо той код УКТ ЗЕД, який був у митній декларації чи податковій накладній, отриманій від продавця). Водночас є й певні неузгодженості з цим загальним підходом.

Детально про правила заповнення податкових накладних при постачанні залишків таких товарів читайте у нашому коментарі.

С. Децюра «Податки & бухоблік», 2020, № 64, с. 26

Навчання

Що там не кажи, але ефективність працівника залежить не лише від отриманого ним досвіду. Одним зі способів провести «апгрейд» трудових можливостей співробітників є навчання. До того ж вигода від цього процесу обопільна: і працівникові користь, і підприємству в майбутньому додатковий прибуток.

Саме тому питанням навчання ми присвятили тематичний номер. Розібрали його види та документальне оформлення, податкові «плюшки» для роботодавців, які оплачують навчання і підвищення кваліфікації працівників.

«Податки & бухоблік», 2020, № 65

Що до ПКУ привніс Закон № 786?

Закон України від 14.07.2020 р. № 786-IX уніс правки до ПКУ (здебільшого виправив промахи Закону № 466). З гучного, мабуть, — скасування з 01.01.2021 р. Книг для підприємців. А також уточнення торкнулися електронного документообігу та роботи електронного кабінету, податку на прибуток (амортизаційної та відсоткової різниці), пального акцизу (нових підакцизних позицій) тощо. Ще в штрафному п. 1201.1 ПКУ згадали про РК до мінбазних ПН, а розмір неузгоджених перехідних штрафів знизили удвічі.

Утім, деякі зі змін, що анонсуються, до кінцевого тексту Закону № 786 так і не пройшли. Ідеться про РРО-зміни (переважно ПРРО), перенесення строків узяття на облік нерезидентів і щодо КІКів.

О. Павленко, Л. Солошенко, «Податки & бухоблік», 2020, № 66, с. 2

Звільнення працівників

Карантинний локдаун, який звалився на нас у березні місяці, залишив свій неприємний відбиток не лише на психологічному стані людей, вимушених перебувати в ізоляції, але й на діяльності суб’єктів господарювання. Зокрема, ситуація, що склалася, спричинила хвилю незапланованих звільнень. І хоча на сьогодні «цунамі звільнення» вже позаду, «міграція» працівників від роботодавця до роботодавця — справа, яка не припиняється. А отже, і «звільнювальні» запитання завжди актуальні. Тому ми вирішили їм присвятити цілий спецвипуск. Він оповідає про підстави, за якими може бути припинений трудовий договір, а також про нюанси розставання з працівником у тому чи іншому випадку. Крім того, тут розказано про те, як унести до трудової книжки запис про звільнення та як здійснити остаточний розрахунок зі звільненим працівником.

«Податки & бухоблік», 2020, № 67

Передача майна на зберігання у ф. № 20-ОПП

Податківці все продовжують мусолити тему з випадками подання та заповнення ф. № 20-ОПП. Тому ми також не можемо стояти осторонь цієї теми. Цього разу фіскали виклали своє бачення необхідності подання ф. № 20-ОПП у випадку укладання договору про зберігання майна без права його використання.

На їх думку, ф. № 20-ОПП у цьому випадку мають завжди подавати і зберігач, і поклажодавець. На наш погляд, усе не так категорично. Детально про все це читайте у нашій статті.

С. Децюра «Податки & бухоблік», 2020, № 68, с. 26

Основні засоби за МСФЗ

Перехід на МСФЗ-рейки — неминучість. Свої правила міжнародний облік установлює й для таких активів, як основні засоби (ОЗ).

Що таке ОЗ із позиції МСФЗ? Як їх класифікують? Якими є критерії визнання? Чи можуть за МСФЗ вважатися ОЗ невиробничі об’єкти? Що включають та що не включають до первісної вартості ОЗ? Куди втиснути відсотки за користування кредитом та інші витрати, пов’язані з позиками? Як МСФЗ-облік дивиться на придбання ОЗ із відстроченням платежу? Яким чином обліковувати безоплатно одержані активи? Як та «з коли» амортизувати ОЗ? Які особливості обліку витрат на експлуатацію ОЗ, результатів переоцінки та знецінення? У чому полягають МСФЗ-нюанси вибуття ОЗ?

Усю багатогранність МСФО-обліку ОЗ ми розкрили для вас у тематичному номері. Вивчайте!

«Податки & бухоблік», 2020, № 69

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі